26 Maj 2024
Vodiči

5 faktorjev, ki jih morate upoštevati pri izbiri poganjalca

5 faktorjev, ki jih morate upoštevati pri izbiri poganjalca

Izbira ustreznega poganjalca močno vpliva na vožnjo z njim, če pa k temu dodamo še različne modele in barve, ki so nam na voljo, je odločitev še toliko težja. Ne pozabite, da boste le z izbiro pravega poganjalca lahko otroku pričarali popolno zadovoljstvo kolesarjenja.

Da boste za svojega otroka lažje našli kar najprimernejši poganjalec, je potrebno pred nakupom preveriti nekatere pomembne dejavnike. To so velikost, teža, geometrija, pnevmatike in zavore.

1. Velikost

Da so vsi poganjalci enake velikosti, je popolnoma zgrešena predstava. Logično je, da poganjalec za 1-letnika ne more biti identičen tistemu, ki je primeren za 6-letnika.

Najprimernejše merilo za določanje velikosti poganjalca je velikost njegovih pnevmatik in višina sedeža. Za začetek in tiste najmlajše otroke so primerne 10- do 12-palične pnevmatike, medtem ko so 14- in 16-palične pnevmatike kot nalašč za večje predšolske otroke.

Poganjalec woom 1 (12") - moder
Otroški poganjalec woom 1 (12″) – moder (Extreme Vital)

Starši pogosto naredijo napako in poganjalec kupijo za več let. Vendar pa s tem dosežejo ravno nasproten učinek; otrok se na poganjalcu še bolj muči, namesto da bi v vožnji užival. Če nimate predstave o tem, kako velik je 10-, 12-, 14- ali 16-palični poganjalec, je najbolje, da otrok vozilo pred nakupom preizkusi. V tem primeru je pomembno, da brez težav postavi obe nogi na tla.

2. Teža

Zavedati se morate, da je teža poganjalca ključnega pomena za manevriranje z njim. Poganjalec s preveliko težo bo otrok le s težavo kontroliral, kar pomeni, da obstaja tudi večja nevarnost za padec in druge neprijetne nezgode. Zato se ob nakupu poganjalca prepričajte, da je le-ta dovolj lahek, ne da bi bil pri tem prikrajšan za druge vozne lastnosti.

Strokovnjaki priporočajo, da poganjalec ne presega 30 % teže otroka. 10-kilogramski poganjalec je na primer težko manevrirati otroku, ki ima 25 kilogramov, je pa takšen poganjalec kot nalašč za 35-kilogramskega otroka.

3. Geometrija

Bistvo poganjalca je na eni strani v pogajanju z nogami oziroma teku in na drugi strani v vožnji z dvignjenimi nogami. V fazi poganjanja z nogami se otroci nagnejo nekoliko naprej, zato morajo imeti za to dovolj prostora.

Poganjalec Cruzee (12") - roza
Otroški poganjalec Cruzee (12″) – roza (Extreme Vital)

Zaradi tega je potrebno dobro razmisliti o poganjalcu, ki ima takšno geometrijo, da omogoča dovolj prostora med krmilom in sedežem in na ta način otroku zagotavlja nemoteno poganjanje. Otrok bo tako lažje iztegnil noge, zato bo tudi lažje tekel in poganjal.

4. Pnevmatike

Pnevmatike na poganjalcu so zelo pomembne, saj močno vplivajo na vožnjo in oprijem poganjalca na različnih površinah. V tem smislu lahko izbirate med petimi različnimi pnevmatikami, in sicer penastimi, napolnjenimi z zrakom, iz plastike, gumastega satja in tako imenovane napihljive Big Apple gume:

  • Največje blaženje in najboljši oprijem nudijo pnevmatike, napolnjene z zrakom, ki so tudi najbolj vsestranske.
  • Pnevmatike iz pene so cenejše, lažje in na splošno tudi odpornejše proti predrtju, je pa zato njihov oprijem nekoliko slabši.
  • Pnevmatike iz gumastega satja so precej trdne, odporne proti predrtju in veliko boljše v oprijemu, kot pa so na primer penaste gume.
  • Plastične gume so sicer najlažje, a najslabše v kvaliteti.

5. Zavore

Čeprav lahko otrok veliko zaviranja opravi kar s svojimi nogami, so zavore poganjalca prav tako pomemben faktor pri njegovi izbiri in zato vredne tehtnega razmisleka.

Poganjalec Dema (12") - svetlo moder
Otroški poganjalec Dema (12″) – svetlo moder (Extreme Vital)

V ponudbi boste našli poganjalce z zavorami in brez, vendar so zavore nujne, če želimo preprečevati poškodbe in večjo obrabo čevljev. Mlajši otroci zavor sicer ne bodo uporabljali, ko pa dosežejo približno 3,5 let, pa so vsekakor priporočljive.

Prepričani smo, da boste ob upoštevanju zgornjih faktorjev izbrali takšen poganjalec, ki bo ustrezal vašim željam, potrebam in finančnim zmožnostim, hkrati pa se bo otrok z njim počutil poponoma varno in udobno.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024