11 Apr 2024
Splošno

5 napak pri izbiri sobnega kolesa

5 napak pri izbiri sobnega kolesa

Morda lahko razlog za razmah sobnega kolesarjenja v zadnjem času najdemo v koronavirusu, ko je potrebno fitnes naenkrat urediti kar doma. Res pa je, da tudi uradni fitnesi prepoznavajo kakovosti vadbe s sobnim kolesom, ki se je lahko poslužujete celo leto. Ob sobnem kolesu se morda spomnite na škripajočo napravo, ki v kotu stanovanja nabira prah. A danes so sobna kolesa elegantnejša in lažja za uporabo, poleg tega pa izjemno praktična za vse, ki bi v zasedenem urniku radi našli še nekaj časa za telesno vadbo.

Pri izbiri novega sobnega kolesa naj bo prvi kriterij udobje. Če kolesa ne morete preizkusiti direktno, pa se pred nakupom pozanimajte o podrobnostih izdelka, preberite neodvisne ocene in svoja vprašanja ter dvome naslovite na svetovalca v trgovini. Stacionarno kolo naj bi vam dolgo služilo in lahko predstavlja večjo investicijo, zato bodite pozorni na nevarnosti, ki prežijo na vas ob nakupu.

1. Neprimerno prileganje

Izberite sobno kolo, ki ga je lahko prilagajati. Dobro je, če je sedež poleg višine možno prilagajati tudi v vodoravni smeri, naprej ali nazaj. Sedež vam mora dopuščati pravilno držo telesa. Tudi krmilo oziroma ročice naj bodo prilagodljive po višini.

A tudi s temi opcijami vam morda neko kolo enostavno ne bo ustrezalo, dobra stran pa je, da obstaja veliko različnih oblikovanj. Če je le možno, na kolo sedite v živo in se prepričajte o ustreznosti, vedite pa, da je na nekaterih sobnih kolesih sedež možno tudi zamenjati, če bi si želeli udobnejšega.

2. Zapletena uporaba

Pri izbiri sobnega kolesa z video zaslonom, s katerim nadzirate funkcije kolesa, bodite pozorni, da nima prezapletenih principov uporabe. Med vadbo se ne boste imeli časa ukvarjati z iskanjem poti, kako stopnjevati ali lajšati odpor.

Uporaba sobnega kolesa
Pred nakupom sobnega kolesa se prepričajte, da uporaba ne bo preveč zapletena.

Če bo vsaka sprememba nastavitev zahtevala ogromno pozornosti, se boste kmalu zadovoljili s samo eno nastavitvijo ali pa celotno vadbo kar opustili. Večji zaslon omogoča lahko nadziranje, lahko pa vam daje tudi občutek profesionalnosti, ki bo deloval kot pozitivna motivacija.

3. Šibka konstrukcija

Ko se odločite za vadbo na sobnem kolesu, je zadnje, kar si želite, da bi se med močnim poganjanjem kolo začelo premikati naprej in nazaj, drgnilo tla v vašem domu, povzročalo hrup in celo ogrožalo vašo varnost. O stabilnosti kolesa se lahko prepričate iz izkušenj drugih uporabnikov, spletnih ocen in videoposnetkov. Načeloma pa velja, da ima težje kolo trdnejšo konstrukcijo in je bolj stabilno.

4. Podcenjevanje dodatnih funkcij

Na trgu lahko najdete širok nabor sobnih koles, ki se razlikujejo glede na dodatne funkcije, ki jih omogočajo. Pri tem morate razmisliti o tem, kakšno kolo si želite vi. Obstajajo modeli, kjer lahko stopala vpnete v pedala, kar prinaša boljši izkoristek energije, a za to potrebujete tudi posebno obutev.

Poleg nadzornega ekrana obstajajo kolesa tudi z mehanskimi nastavitvami, če so vam te bližje. Morda bi si želeli kolo povezati z aplikacijo na pametnem telefonu, v tem primeru imetje to v mislih pri izbiri. In še to: dobro je izbrati kolo, ki že ima ali je nanj mogoče nastaviti držalo za pijačo, saj vam bo to prišlo prav med daljšimi treningi.

5. Nakup brez garancije

Zavoljo mirne vesti preverite, kakšno garancijo obljublja izdelek. Tudi najboljša naprava ima lahko nepredvidene težave, za katere bo takoj poskrbljeno, če boste imeli pri sebi potrdilo o garanciji. Glede na to, da nakup sobnega kolesa predstavlja investicijo, hkrati pa vam lahko dolgo služi kot idealen pripomoček za treninge doma, se posvetite tudi temu birokratskemu elementu.

Pri cenejših kolesih bo garancija navadno trajala manj časa, boljša sodobna kolesa pa nudijo večletno ali celo doživljenjsko garancijo na celotno kolo in posamezne dele. Pozanimajte se o tem še pred nakupom, da ne bo pozneje slabe volje.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024