24 Maj 2024
Splošno

5 napak pri nakupu kolesarskih čevljev

5 napak pri nakupu kolesarskih čevljev

Čeprav ste lastnik najboljšega kolesa na svetu, od vožnje z njim v resnici ne boste imeli prav veliko, če ga ne boste poganjali s parom kakovostnih kolesarskih čevljev. Na žalost je pomembnost dobre ter nogi se prilegajoče kolesarske obutve za dobro kolesarjenje pri nas in tudi drugje po svetu še vedno izjemno podcenjena.

Najti pravi par kolesarskih čevljev je precej težje, kot bi si morda mislili. Navadno pri izbiri najprej pogledamo, kateri model nam je najbolj všeč. Slednje pa je skoraj povsem nepomembno. Ko namreč poganjamo pedala, svoje čevlje le redko vidimo. Nakup kolesarskih čevljev lahko vključuje še bistveno več napak. Navajamo samo nekatere najpogostejše.

1. Izbira kolesarskih čevljev na mah

Pri izbiri novih kolesarskih čevljev so torej nekateri še vedno pozorni predvsem na model. Če jim je všeč, je to to. A izbira pravih kolesarskih čevljev bi morala praviloma vedno potekati v vsaj treh korakih. Najprej se je treba odločiti, s katero vrsto kolesarjenja se bomo sploh ukvarjali. Nato se izbere čevlje, ki so nam povsem prav in se v njih tudi dobro počutimo.

Cestni kolesarski čevlji NorthWave Mistral Plus
Cestni kolesarski čevlji NorthWave Mistral Plus (Extremevital.com)

Po vsem omenjenem pa se odločimo še za lepo barvo, če nam je to tako zelo pomembno. Seveda je zagotovo nekaj tudi na tem, da smo lahko na kolesu videti še bolj veličastni in da imamo za samo vadbo še več motivacije.

2. Miselnost, da obstaja le ena vrsta kolesarskih čevljev

Če pri izbiri kolesarske obutve ne veste, kaj vse vam je na voljo, je velika verjetnost, da ne boste izbrali dovolj primernega para. Nekaterim je ključno, da so čevlji namenjeni kolesarjenju in to je že dovolj, da jih kupijo. V resnici pa je na trgu na voljo kolesarska obutev v več vrstah. Na splošno jih lahko delimo v tri skupine:

  • na čevlje, s katerimi se lahko preprosto hodi,
  • na čevlje za potovalno kolesarjenje,
  • na čevlje za tekmovanja.

Obutev, s katero lahko kolesarimo in hodimo, so tako imenovani MTB čevlji oziroma čevlji za gorsko kolesarjenje. Čevlji za potovalno kolesarjenje morajo biti kar se da udobni, imeti morajo trden podplat, ki se ne upogne kar tako. Pri tekmovalni obutvi pa je seveda vse podrejeno uspešnemu nastopu – biti morajo dovolj udobni, a morajo biti oprijeti na nogi in zelo trdni.

3. Nepoznavanje vzroka za razliko v ceni

Veste, kje se v resnici skriva razlika med ugodnim nakupom ter dragimi čevlji? V podplatu! Cenovno dostopnejši kolesarski čevlji imajo praviloma podplat izdelan iz plastike, najlona, v katerega je tu in tam primešan še karbon, ogljikova vlakna.

Gorski kolesarski čevlji Five Ten Freerider PRO
Gorski FLAT kolesarski čevlji Five Ten Freerider PRO (Extremevital.com)

Dražja obutev za kolesarjenje pa ima ves podplat izdelan iz karbona. Čevelj je lažji ter trdnejši ravno zaradi karbonskega podplata. Takšni podplati so tudi tanjši, zaradi česar je prenos energije bistveno boljši.

4. Obnašanje, kot da gre za nakup vsakodnevne obutve

Ko nekateri kupujejo kolesarsko obutev, se obnašajo povsem enako, kot bi nakupovali čevlje za vsakodnevno rabo. V resnici pa je na obutev za kolo treba gledati precej drugače. Kolesarski čevlji se namreč od navadnih bistveno razlikujejo. Posledično se tudi nogi povsem drugače prilegajo.

Ko kupujemo obutev za hojo, je praviloma dobro, da imamo okoli prstov nekaj zraka – denimo centimeter rezerve za peto. Če hodimo, se noga v obuvalu vozi, premika – korak spustimo na peto, nato se noga prevrne naprej in se odrinemo preko prstov. Ravno zato mora biti takšna obutev nekoliko večja. Ko pa vozimo kolo, je noga pri miru, torej se ne premika naprej ali nazaj oziroma kakor koli drugače.

5. Prostorni kolesarski čevlji se zdijo nadvse udobni

Na prvi pogled se prostorna kolesarska obutev zdi precej udobna. A v resnici to sploh ne drži. Če so kolesarski čevlji preveliki, se noga v njih vozi sem ter tja. Zaradi trenja boste najverjetneje imeli med vožnjo občutek, kot da bi vam noga gorela. Mogoči so tudi žulji in boleči prsti.

Gorski kolesarski čevlji Specialized Recon 2.0 (2022)
Gorski SPD kolesarski čevlji Specialized Recon 2.0 (Extremevital.com)

Premajhni čevlji za kolesarjenje pa lahko povzročajo bolečine in odrevenelost prstov in pete. Zato si pri nakupu kolesarskih čevljev vzemite dovolj časa in izberite model v velikosti, ki vam povsem ustreza. Po nasvet se obrnite tudi na zaposlene v specializirani kolesarski trgovini.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024