24 Maj 2024
Splošno

5 razlogov za uporabo kolesarske čelade

5 razlogov za uporabo kolesarske čelade

Kolesarjenje je eden izmed najbolj priljubljenih načinov rekreacije in prevoza po vsem svetu. Ni le odličen način za ohranjanje zdravja in kondicije, ampak služi za raziskovanje okolice ter druženje s prijatelji in družino. Kljub vsem pozitivnim lastnostim kolesarjenja pa je pomembno, da se zavedamo tudi nevarnosti in odgovornosti, ki jo prinaša vožnja s kolesom.

Varnost je vedno na prvem mestu, zato je nošenje ustrezne zaščitne opreme, med katero izstopa kolesarska čelada, ključnega pomena. Le ta je eden izmed najpomembnejših delov opreme, saj ščiti najbolj občutljiv del telesa – glavo.

1. Zmanjša možnosti za poškodbe glave

Vožnja s kolesom je vedno nekoliko nepredvidljiva. Sploh ni nujno, da bomo sami storili kakšno usodno napako, lahko nas izsili nepreviden voznik, pred nas skoči pešec ali pa naletimo na nenadejano oviro na poti. Tako kaj hitro pride do padca in takrat je nezaščitena glava v veliki nevarnosti. O tem pričajo tudi spodnje številke, ki so rezultat raziskave iz leta 2018.

Nošenje kolesarske čelade prepreči:

  • do 48 % poškodb glave,
  • do 60 % resnejših poškodb glave,
  • do 53 % poškodb možganov,
  • do 23 % poškodb obraza,
  • do 34 % resnih poškodb ali smrti ob padcih kolesarjev.

2. Absorbira precej energije ob udarcu

Kolesarska čelada igra ključno vlogo pri absorbiranju energije ob udarcu. Njena struktura in materiali, iz katerih je izdelana, so zasnovani tako, da absorbirajo in razpršijo silo udarca, ki bi lahko povzročila poškodbe glave.

Cestna kolesarska čelada Specialized S-Works Evade 3 MIPS
Cestna kolesarska čelada Specialized S-Works Evade 3 MIPS (Extremevital.com)

Ta funkcija omogoča, da se del energije, ustvarjene ob trku, porazdeli po celotni površini čelade, kar zmanjšuje tveganje za resne poškodbe možganov in lobanje. Ker kolesarji med vožnjo lahko doživijo padec ali udarec, je ključno, da čelada zagotavlja učinkovito absorpcijo energije.

3. Povečuje vidnost v prometu

Barvita kolesarska čelada lahko pomembno prispeva k večji opaznosti kolesarja v prometu. Svetle in žive barve, kot so oranžna, rumena ali neon, privabljajo pozornost voznikov in drugih udeležencev v prometu, kar zmanjšuje možnost nesreč. Če je čelada opazna že na daleč, se vozniki lahko pravočasno pripravijo na kolesarja in se mu izognejo.

Poleg tega lahko kolesarska čelada s svetlejšimi barvami in odsevnimi elementi poveča vidnost kolesarja tudi v slabših svetlobnih razmerah ali v mraku. Z odsevnimi trakovi oziroma vgrajenimi lučkami je kolesar še bolj opazen.

4. Ščiti pred vremenskimi razmerami

Kolesarska čelada ne prinaša samo zaščite pred udarci, ampak lahko ščiti tudi pred različnimi vremenskimi vplivi. Čeprav ni namenjena zaščiti pred dežjem ali mrazom, zagotovi določeno stopnjo zaščite in udobja v teh razmerah. Nekatere kolesarske čelade imajo vgrajene zračnike ali zračne kanale, ki omogočajo učinkovito odvajanje vlage in znoja ter ohranjajo glavo suho in hladno tudi ob višjih temperaturah.

Gorska kolesarska čelada Troy Lee Designs Flowline MIPS
Gorska kolesarska čelada Troy Lee Designs Flowline MIPS (Extremevital.com)

Poleg tega lahko čelada s pravilnim prileganjem ščiti pred sončnimi žarki. Z vizirjem ali zasnovo, ki varuje pred neposredno sončno svetlobo, kolesarji zmanjšajo bleščanje in omogočijo boljšo vidljivost med vožnjo. Čeprav čelada ni zasnovana kot nepremočljiva ali toplotna zaščita, vsekakor prispeva k bolj udobni in varni vožnji tudi v različnih vremenskih pogojih.

5. Odrasli s kolesarsko čelado kot vzor mlajšim

Ko otroci vidijo odrasle, ki skrbijo za svojo varnost in nosijo zaščitno opremo, kot je kolesarska čelada, se naučijo, da je to pomemben del kolesarjenja. To spodbudi otrokovo razumevanje pomena varnosti in ga navadi na pravilno ravnanje v prometu.

Poleg tega lahko nošenje kolesarske čelade s strani odraslih postane del kulture in norme v družbi. S tem se ustvari pozitivno okolje, ki spodbuja nošenje čelade med vsemi generacijami kolesarjev. Podobno se v zadnjem času dogaja tudi na smučiščih, kjer le še redko koga vidimo brez smučarske čelade.

Preberite tudi: Vodič za nakup kolesarske čelade

Splošno

5 razlogov za uporabo kolesarske čelade

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024