24 Maj 2024
Splošno

7 nasvetov profesionalnih kolesarjev

7 nasvetov profesionalnih kolesarjev

Kolesarjenje postaja športna dejavnost številka ena in če se z njim ukvarjate tudi vi, dobro veste, da je pri tej obliki dejavnosti potrebno upoštevati kar nekaj pravil. V nasprotnem primeru se kaj hitro pripeti, da nad priljubljenim športom prehitro obupate, kolo pa postavite v kot in se le redko usedete nanj.

Pri poizvedovanju koristnih informacij se lahko obrnete na dobro literaturo, ki pogosto nastane pod okriljem profesionalnih kolesarjev. Po njej smo pobrskali tudi mi. Ponujamo vam 7 koristnih nasvetov ljudi, ki se s kolesarjenjem ukvarjajo poklicno. Če jim boste sledili, se pred, med in po vožnji s kolesom ne bi smeli srečevali z večjimi težavami.

1. Nakup kolesarske opreme

Pri vsaki športni dejavnosti potrebujemo določeno opremo, pri kateri mislimo tudi na oblačila in obutev, torej ne samo na pripomočke oziroma sredstva, ki nam omogočajo, da dejavnost sploh lahko opravljamo.

Pri nakupu kolesarske opreme je potrebno najprej določiti mesto nakupa. Če je to specializirana trgovina, kjer boste v povezavi s kolesarstvom lahko na enem mestu dobili prav vse, ste že na pol poti.

Oprema za kolesarjenje
Oprema za kolesarjenje – oblačila Craft in obutev Shimano (Extreme Vital)

Četudi sami ne boste vedeli, katero kolo in ostala oprema je najboljša za vas, vam bodo pri tem pomagali izkušeni prodajalci. Poslušajte njihove nasvete in domov se boste odpeljali z najbolje izbrano kolesarsko opremo.

2. Prehrana kolesarja

Morda kolesarite le za hobi ali pa ste med tistimi kolesarji, ki se redno prijavljajo na najrazličnejša športna tekmovanja. Za slednje je še posebej pomembno, kako se prehranjujejo v času tekmovanja in tudi pred ter po tekmi.

Na dan tekme naj bi bil zadnji večji obrok pred tekmovanjem nekje med dvema in štirimi urami pred štartom. Najbolje bo, da posežete po živilih, ki vsebujejo ogljikove hidrate. Pred samim štartom lahko nekaj ogljikovih hidratov zaužijete v obliki pijače. Poleg teh hranil zaužijte še 30 % beljakovin in maščob.

Tik pred štartom je ustrezna na primer energijska ploščica, zadnjih trideset minut je najpomembnejše zaužitje primerne količine tekočine. Profesionalni kolesarji priporočajo izotonični napitek. Tekočino je potrebno uživati tudi med vožnjo in po njej.

3. Varnost med kolesarjenjem

Ne glede na to, ali se boste s kolesom naokrog vozili zgolj za rekreacijo ali pa boste z njim kje tekmovali, je v prvi vrsti potrebno poskrbeti za varnost. Na kolesarjenje se je zato potrebno primerno pripraviti in upoštevati priporočila za varno kolesarjenje.

Kolesarska čelada Rudy Project Rush
Kolesarska čelada Rudy Project, model Rush (Extreme Vital)

Verjetno se prav dobro zavedate, da za lastno varnost v največji meri poskrbite kar sami. Ne pozabite na kolesarsko čelado, saj vam prav ta lahko pomaga preprečiti hujše poškodbe glave.

4. Ohranjanje kolesarske kondicije med zimo

Ne glede na to, ali sodite med profesionalne ali rekreativne kolesarje, ohranjajte pridobljeno kondicijo tudi pozimi. V tem času izvajajte treninge za moč, krepite trebušne in hrbtne mišice, zadnjo stegensko mišico, mečno mišico, veliko zadnjično mišico, štiriglavo ter stegensko mišico.

V zimskem času so zelo dobrodošli treningi na trenažerju, sobnem kolesu in drugih podobnih napravah. Na ta način si boste zagotovili dovolj kondicije za novo kolesarsko sezono.

5. Močna volja

Kaj hitro boste ugotovili, da pri kolesarjenju potrebujete ne samo veliko treningov, zdravega prehranjevanja in primerne opreme, temveč tudi močno voljo. Ta je potrebna za leta napornih treningov in številnih odpovedovanj. Pogum, željo in voljo po dirkanju na kolesu morate najti v sebi. Če tega ne boste našli, vam fizične predispozicije na žalost ne bodo kaj dosti koristile.

6. Pretreniranost

Pri vsaki športni dejavnosti morate paziti na to, da se ji ne predajate za vsako ceno, ker vas lahko kaj hitro doleti izgorelost oziroma pretreniranost. Najpogostejši znaki takega stanja so zmanjšanje možnosti treniranja, motnja spanca in hranjenja, razdražljivost, nihanje telesne teže, v skrajnem primeru celo depresija.

Če se soočate vsaj z enim od teh znakov, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Zelo pametno je, da si v takem stanju izmerite srčni utrip v mirovanju. Najbolje je, da si ga izmerite zjutraj, takoj ko se zbudite. Njegova vrednost se naj ne bi smela razlikovati za več kot 10 % od vašega povprečnega utripa v mirnem stanju.

7. Treningi predvsem zaradi veselja

Profesionalni kolesarji v prvi vrsti vozijo kolo zaradi veselja do kolesarjenja. In to priporočajo tudi vam. Če boste na kolo sedali le zaradi želje po zmagah na tekmovanjih, vas bo strast do kolesarjenja slej ko prej minila. Vi pa si tega ne boste dovolili, kajne?

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024