11 Apr 2024
Splošno

7 nasvetov za vzdrževanje kolesa

7 nasvetov za vzdrževanje kolesa

Kolo je eno od najbolj popularnih prevoznih sredstev, ki uporabniku lahko daje izjemno pozitivne rezultate pri vsakodnevnem pa tudi rekreativnem kolesarjenju. Kolesarjenje je zdravo za telo, prijetno, aktivno in nenazadnje okolju prijazno. S tovrstno aktivnostjo lahko izboljšamo telesno kondicijo ter zdravstveno stanje, prav tako pridobimo večjo moč in vzdržljivost. Več o tem v prispevku 5 razlogov za redno kolesarjenje.

Ob vsem omenjenem pa zagotovo še zdaleč ni nepomembno, kako je takšno prevozno sredstvo vzdrževano. Vzdrževanje kolesa je pomembno za vsako vrsto kolesarjenja, ne glede na to, ali se z njim redno vozite ali pedala poganjate le tu in tam. V nadaljevanju vam podajamo nekaj nasvetov, kako dobro poskrbeti za vzdrževanje kolesa. Ob upoštevanju vseh vam ne bo treba skrbeti, da vam kolo ne bi še dolgo služilo.

1. Poskrbite, da je kolo vedno temeljito očiščeno

Svoj avtomobil zagotovo redno perete in to bi morali početi tudi s kolesom. S čiščenjem kolesa preprečujete, da bi se na njem nabirala umazanija ter maščobe. Slednje namreč ne bi bilo dobro predvsem za mehanske dele kolesa.

Vse, kar potrebujete za temeljito čiščenje kolesa, je le vedro, voda, biološko razgradljivo milo, velika goba, brisača, stara zobna ščetka ali kakšen drug podoben manjši pripomoček. Pri odstranjevanju umazanije se osredotočite na vse dele; na okvir kolesa, verigo, pedala, zavore, sedež in tako dalje.

2. Verigo kolesa pravilno očistite in namažite

Očiščena veriga je ključ do manjše obrabe verige, zobnikov ter do bolj natančnega prestavljanja. Verigo lahko očistite na dva načina – ko je veriga še na kolesu ali tako, da verigo snamete s kolesa. Najpogosteje se veriga čisti na prvi način.

Vzdrževanje verige kolesa
Poskrbite za redno vzdrževanje verige kolesa; uporabite namenski sprej.

Pri pranju kolesa namensko čistilo za verigo nanesite tudi po pogonskem sklopu ter ga dovolj učinkovito podrgnite s tršo krtačo ali staro zobno ščetko. Po končanem drgnjenju dobro sperite z vodo. Ko je veriga povsem umazana, jo je najbolje odstraniti s kolesa. Sneto postavite v plastično posodo ter jo pošpricajte z razmaščevalcem. Tega pustite delovati vsaj dve minuti, nato se verige lotite s ščetkanjem. Verigo na koncu še splaknite pod vodo.

3. Večkrat preverite vijake in matice

Preden se odpravite na krajšo ali daljšo vožnjo s kolesom, preverite, ali so vse komponente na kolesu dobro pričvrščene oziroma zategnjene. Če so vijaki ali matice nekoliko zrahljani, jih z namenskim orodjem dobro zategnite. V nasprotnem primeru se kaj hitro lahko zgodi, da med vožnjo izgubite kakšen element, kolo pa lahko v tem trenutku postane nevarno ali neuporabno.

Če slučajno med vožnjo opazite, da ste izgubili kakšen vijak oziroma matico, vam bodo prav prišli rezervni tovrstni pripomočki, ki jih je zagotovo vedno dobro imeti pri roki.

4. Ne pozabite preveriti zavor

Dobro veste, da so zavore tudi pri kolesu ključnega pomena ter da se zavorne ploščice sčasoma obrabijo. Takšne dele kolesa je še najbolje preveriti kar na kolesarskem servisu. To nujno storite tedaj, ko opazite, da so zavore mehke. Slednje je namreč precej očiten znak za menjavo zavornih ploščic.

5. Preverite še pnevmatike

Pred odhodom od doma vedno preverite kolesarske pnevmatike, še zlasti tedaj, kadar bo pot nekoliko daljša. Preverite njihov tlak. Ko ste povsem prepričani, da so gume ustrezno napolnjene, preverite morebitne druge poškodbe ali obrabe na njih, zaradi katerih bi med vožnjo lahko guma počila.

6. Naučite se zamenjati počeno gumo

Kaj bi storili, če se vozite sami in vam na kolesu kar iznenada poči guma? Bi jo znali zamenjati? Če ne želite obtičati sredi ničesar, je vsekakor najbolje, da se čim prej priučite zamenjati počeno gumo.

Na spletu lahko najdete veliko izvrstnih napotkov za menjavo počene gume na kolesu, tudi v našem prispevku: Kako zamenjati zračnico na kolesu? Najhitreje pa se boste tega zagotovo priučili z gledanjem kakšnega posnetka na YouTubu. Na primer zgornjega, ki smo ga dodali v prispevek.

7. Kolesu namenite redni servis

Pred pričetkom nove kolesarske sezone je kolo treba odpeljati na pregled v servisni center. V takšnih centrih ste dobrodošli, ne glede na to, ali potrebujete le osnovno vzdrževanje oziroma nekaj manjših prilagoditev ali morda popolno oskrbo kolesa. Strokovni servis kolesa vam omogoča, da lahko skupaj s strokovnjaki presodite, ali je vaše kolo primerno oziroma varno za uporabo na cesti ali na katerem koli drugem terenu.

Ne prepuščajte stvari naključjem. Skrbite za redno vzdrževanje kolesa, vsako sezono pa svoje kolo odpeljite tudi na servis, kjer bodo poskrbeli za strokovna dela, ki jih sami opravite težje.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024