24 Maj 2024
Splošno

7 razlik med moškim in ženskim kolesom

7 razlik med moškim in ženskim kolesom

Se pripravljate na nakup novega kolesa, pa ne veste natančno, kakšna je razlika med moškim in ženskim kolesom? Dejstvo je, da imajo tako moški kot tudi ženske na voljo pestro ponudbo različnih vrst koles, vendar so praktično vsi modeli prilagojeni ženskim oziroma moškim potrebam.

In v čem so največje razlike med njimi?

1. Okvir kolesa

Na značilnosti okvirja v največji meri vpliva to, da so ženske v povprečju nižje od moških. Prav tako pa imajo predstavnice nežnejšega spola tudi krajše okončine. Posledično temu so okvirji ženskih koles nižji in krajši, saj le tako lahko omogočajo udobno vožnjo nežnejšemu spolu. Pri tem je glavni pokazatelj razdalja med sedežem in krmilom. Ta je pri ženskih kolesih bistveno krajša, zaradi česar je vožnja bolj pokončna in udobnejša.

Če dobro pogledamo okvir moškega in ženskega kolesa, se razlikuje še v eni zelo očitni lastnosti. Večino ženskih koles ima zgornjo cev usmerjeno navzdol, moška kolesa pa imajo namesto tega vodoravno cev. Navzdol usmerjena cev predstavnicam ženskega spola omogoča enostavnejše vstopanje in sestopanje s kolesa. Ta lastnost je zelo praktična še posebej za ljubiteljice kril, medtem ko moškim zaradi njihove postave vodoravna cev običajno ne povzroča težav.

Moško treking kolo Scott SUB Cross 30 (Extremevital.com)
Moško treking kolo Scott SUB Cross 30 (Extremevital.com)
Žensko treking kolo Scott SUB Cross 20 (Extremevital.com)
Žensko treking kolo Scott SUB Cross 20 (Extremevital.com)

Poleg tega, da se okvirji moških in ženskih koles razlikujejo že na prvi pogled, pa obstaja še ena dokaj neopazna razlika. Okvirji moških koles so običajno nekoliko robustnejši, saj so izdelani z mislijo na nekoliko težja telesa. Zato so na njih nameščene komponente, zaradi katerih so moška kolesa tudi nekoliko težja.

2. Krmilo

Nadzor nad kolesom je ključnega pomena za večjo varnost na cesti. In pri tem ima pomembno vlogo tudi krmilo. V splošnem velja, da imajo ženske ožja ramena od moških, zato je tudi krmilo na ženskih kolesih nekoliko ožje. Ravno obratno je na moških kolesih, na katerih je krmilo širše in tudi nekoliko nižje.

Sestavni del krmila so ročaji, v katerih prav tako prihaja do razlik. Ker imajo ženske manjše dlani, so ročaji na ženskih kolesih nekoliko tanjši od ročajev na moških kolesih. To jim omogoča, da krmilo lažje primejo s celotno dlanjo in na ta način lažje kontrolirajo vožnjo na kolesu.

3. Nosilec krmila

Nosilec krmila pomembno vpliva na prileganje kolesa kolesarjem in kolesarkam. Moška kolesa imajo običajno daljši nosilec krmila, kar jim omogoča, da dvignejo krmilo nekoliko višje in si s tem olajšajo kolesarjenje.

4. Zavorne ročice

Zavorne ročice na moških kolesih so večje in prilagojene nekoliko večjim moškim dlanem. Ravno obratna je situacija na ženskih kolesih. Tu so zavorne ročice manjše, kar predstavnicam nežnejšega spola omogoča, da brez težav dosežejo zavore in s tem varno zavirajo.

5. Sedež

Sedež je tisti del kolesa, ki pomembno vpliva na udobje, ne glede na to, ali imamo v mislih žensko ali moško kolo. Ker pa se ženske po konstituciji razlikujejo od moških, se tudi sedež na ženskem kolesu razlikuje od moškega.

Kolesarski sedež Specialized Phenom Expert (Extremevital.com)
Kolesarski sedež Specialized Phenom Expert (Extremevital.com)
Ženski kolesarski sedež Specialized Power Expert Mimic (Extremevital.com)
Ženski kolesarski sedež Specialized Power Expert Mimic (Extremevital.com)

To razliko je sicer težko opaziti s prostim očesom. Običajno so sedeži na ženskih kolesih krajši in širši, ožje sedeže pa izbirajo le predstavnice na cestnih kolesih. Moška kolesa pa so na drugi strani opremljena z daljšimi in ožjimi sedeži, kar jim omogoča razbremenitev spodnjega dela telesa.

Preverite tudi: Kako izbrati popoln kolesarski sedež?

6. Dolžina gonilke pedala

Razlika v dolžini gonilke pedal je na prvi pogled med moškimi in ženskimi kolesi skoraj neopazna. Dejstvo pa je, da se dolžina gonilke razlikuje glede na višino kolesarja in različne vrste koles. Zato imajo moška kolesa v povprečju 170 mm dolge gonilke, medtem ko imajo ženska kolesa v povprečju 165 mm dolge gonilke.

7. Dizajn in barva

Ženske in moški pa se ne razlikujemo zgolj v konstituciji, višini ali teži, ampak tudi v dojemanju lepote. Zato boste tipično ženska kolesa prepoznali po značilnih svetlih barvnih odtenkih, kot so rožnata, turkizna, bela, sinje modra in zelena. Če k temu dodamo še živahne potiske, potem zagotovo ne morete zgrešiti ženskega kolesa. Na drugi strani so za moška kolesa značilne nekoliko bolj diskretne barve in temnejši odtenki.

Številni proizvajalci nam danes ponujajo različne vrste koles. Teh je toliko, da sami težko prepoznamo vse razlike med njimi. Zagotovo pa drži, da bo vaša izkušnja na kolesu bistveno bolj prijetna, če boste izbrali moško oziroma žensko kolo. Razlike med njimi so več kot očitne, saj se njihova zasnova prilagaja razlikam v konstituciji, dolžini okončin, telesni višini in teži, ki obstajajo med obema spoloma.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024