28 Maj 2024
Splošno

8 prednosti vadbe na trenažerju

8 prednosti vadbe na trenažerju

Vreme je vedno nepredvidljivo, sploh jeseni in v mrzlih mesecih. Zaradi nevarnosti slabega vremena ali slabe svetlobe, ki lahko negativno vpliva na marsikatero vožnjo, se kolesarji poslužujejo vadbe s trenažerjem ali na sobnem kolesu, da bi nadaljevali svoj trening ne glede na okoliščine, na katere nimajo vpliva.

Kolesarjenje v zaprtih prostorih ima številne prednosti, od premagovanja slabega vremena do doseganja specifičnih ciljev treninga, ko imate premalo časa za zunanji trening. Od profesionalcev do kolesarjev začetnikov, vsakdo, ki vrti pedala, ima lahko koristi od treninga v zaprtih prostorih, zako vam predstavljamo 8 prednosti vadbe na trenažerju za kolo.

1. Časovna ekonomičnost

Ena od največjih prednosti uporabe trenažerja za kolesarski trening je, kako malo časa vam vzame v primerjavi z vožnjo na prostem. Če vam primanjkuje časa, vam lahko vožnja v zaprtem prostoru pomaga, da trening opravite takrat, ko ga sicer ne bi mogli. Takšna vadba je priročna, trenažer je takoj pripravljen za vožnjo in ni vam treba izgubljati časa za pripravo kolesa in opreme, ki jo potrebujete s seboj na vožnji.

Če nameravate kolesariti zunaj, morate najprej najti pot, če živite v središču mesta, se morate odpraviti iz mesta. Preden se ogrejete, bi torej lahko celotno kolesarsko vadbo opravili v notranjosti. Poleg tega lahko zaradi specifičnosti in neprekinjene narave kolesarjenja v zaprtih prostorih v razmeroma kratkem času dosežete odlične vadbene rezultate.

2. Slabo vreme ni več ovira

Kar je samoumevno, saj se kolesarjenje v zaprtem prostoru odvija na trenažerju v notranjosti, zato se vam ni treba spopadati z najhujšim vremenom – dežjem, vetrom, snegom ali ledom ter z nizkimi ali visokimi temperaturami.

Prava zimska oprema lahko sicer veliko pripomore k udobju na prostem, vendar je včasih vožnja v slabem vremenu preprosto neprijetna. Upoštevati je potrebno tudi varnost. Če so ceste zasnežene ali poledenele in ne želite zamuditi treninga, se raje držite notranjega trenažerja. Prav tako je zunanje kolesarjenje nevarno v poletni vročini, saj je poleg izjemno visokih temperatur pogosto prisotna tudi možnost nenadnih ploh in neviht.

3. Na trenažerju opravite trening moči

V zadnjih letih se je tehnologija za vadbo v zaprtih prostorih močno izboljšala, predvsem z razvojem pametnih virtualnih trenerjev in najnovejših aplikacij za vadbo. Pametni trenažerji so opremljeni z vgrajenimi merilniki moči, ki kolesarjem omogočajo, da se veliko natančneje usmerijo na specifične cilje treninga. Opravite test FTP, da določite svoja vadbena območja, nato pa lahko sledite treningom, ki temeljijo na moči – ne glede na to, ali želite izboljšati svojo vzdržljivost, sprint ali vožnjo v klanec.

Nastavite lahko tudi določeno moč, na katero se bo trenažer zaklenil, ali pa omogočite aplikaciji tretje osebe, da nadzoruje trenažer glede na zahteve treninga. Če torej izvajate intervalni trening, boste s trenažerjem dosegli točno določene vrednosti, ki so potrebne za kar največji izkoristek vadbe.

4. Vožnja brez prekinitev

Naslednja velika prednost vadbe s trenažerjem je, da vam kolesarjenje v zaprtih prostorih omogoča vožnjo brez prekinitev. Pri vožnji po cesti je težko opraviti določeno vadbo, zlasti ciljno usmerjene intervale, ne da bi vaš ritem zmotila valovita narava poti ali potreba po ustavljanju zaradi prometa ali križišč. Pri vadbi v zaprtih prostorih teh motenj in spremenljivk ni, zato se lahko osredotočite le na dokončanje treninga.

5. Strukturirana vadba

Strukturirana in osredotočena narava sobnega kolesarjenja zagotavlja tudi doslednost med posameznimi treningi. Če imate v mislih določen cilj, pa naj bo to vaša prva 100-kilometrska vožnja ali dirka na elitni ravni, vam sobno kolesarjenje omogoča, da vadbo spremljate na začrtani poti.

Vsaka vadba šteje. Če se odpravite na klubsko vožnjo, je to odvisno od tega, kdo se je udeleži, kdo jo vodi in kakšen je tempo. Na sobnem kolesu pa je vse odvisno od vas in od tega, kaj morate storiti, da boste kar najbolje izkoristili svojo vadbeno vožnjo. Vožnja je predvidljiva, veste, kako bo potekala, kakšen mora biti občutek, spremljate tudi svoje dosežke in napredek.

To je res dobro in optimalno okolje za določanje ter izvajanje treninga. Vendar pa je pomembno, da ne izgubite osredotočenosti na to, zakaj kolesarite zunaj – da se odpravite v naravo, zadihate in umirite misli. Z vadbo v zaprtem prostoru torej lahko dopolnjujete vožnjo na prostem in je nikar ne enačite ali nadomeščate.

6. Vadba je še bolj zanimiva kot kdajkoli prej

Če si vadbo v zaprtih prostorih predstavljate kot večurno garanje v mrzli garaži ali sobi s steno pred seboj, potem je morda čas, da premislite o turbo vadbi. Interaktivne aplikacije za vadbo so oživile vadbo v zaprtih prostorih.

Zdaj ste lahko v tem virtualnem svetu to počnete s prijatelji ob istem času, na voljo pa imate tudi dirke in skupinske vožnje, med vadbo si na ekranu lahko pogledate celo film ali poslušate najljubšo glasbo.

7. Bolj se osredotočite na tehniko

Pri vadbi v zaprtih prostorih se lahko osredotočite na tehniko, predvsem na kadenco in hod pedal. Izvajanje vaj na trenažerju za izboljšanje šibkih točk je odličen način za izboljšanje, zlasti za tiste kolesarje, ki s kolesarjenjem šele začenjate.

8. Vožnja kjerkoli in kadarkoli

Da bi občutili prednosti vadbe s trenažerjem, vam ni treba vlagati v pametni trenažer ali sobno pametno kolo. V večini telovadnic je na voljo oblika spin ali statičnega kolesa, v nekaterih studiih pa so na voljo tudi specializirani klubi, tako se lahko notranje kolesarske vadbe lotite sami ali v družbi.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024