10 Apr 2024
Vodiči

Kako izbrati pravo cestno kolo?

Kako izbrati pravo cestno kolo?

Slovenci smo veliki ljubitelji kolesarstva, tako v smislu športa kot rekreacije. Prvi pomladanski dnevi navadno izbezajo na ceste tudi prve kolesarje. Nekateri seveda kolesarijo celo v manj prijetnih obdobjih, saj kolo uporabljajo kot prevozno sredstvo.

A tokrat se bomo posvetili nekoliko bolj resnim kolesarjem. Tistim, ki v kolesu vidijo svojega športnega partnerja in trenerja. Cestni kolesarji pri nas spadajo že kar v neko vmesno kategorijo med resnimi rekreativci in športniki. Zato si bomo tokrat ogledali, kako izbrati cestno kolo, ki bo zadovoljilo vaše potrebe.

Kaj pričakujete od kolesarske sezone?

Pred samim nakupom cestnega kolesa si najprej odgovorite na zgornje vprašanje. Ali imate željo po cestnem kolesu zgolj, ker bi radi poizkusili in odpeljali nekaj kilometrov v lepem vremenu, ko boste na dopustu, ali pa vas cestno kolo zanima nekoliko bolj resno?

Če nameravate redno kolesariti in na sezono opraviti z nekaj tisoč kilometri, potem boste seveda iskali nekoliko drugačno vrsto cestnega kolesa kot v prvem primeru. Razlika pri tej izbiri se bo jasno odrazila v kvaliteti in seveda tudi ceni samega kolesa.

Zakaj je to pomembno?

Znano je, da so tista najboljša cestna kolesa izdelana iz lahkih materialov, kot so ogljikova vlakna, in temu primerna je seveda cena. Po drugi strani pa resen cestni kolesar ne želi poganjati kolesa, ki s seboj prinaša odvečne kilograme. Na takšnem kvalitetnem cestnem kolesu bo vaše telo v najboljši možni drži, tresljaje pa bo absorbiral okvir iz ogljikovih vlaken.

Cestno kolo Specialized Allez Elite
Cestno kolo Specialized Allez Elite (Extreme Vital)

Povsem drugače je pri nekoliko cenejših izvedenkah, ki so običajno izdelane iz aluminijastih zlitin in so zato seveda težja. Pa še nekaj. Zmotno je misliti, da obstaja le en tip cestnega kolesa. V nadaljevanju vam zato predstavljamo nekaj različnih vrst cestnih koles.

Vrste cestnih koles

Med najpogostejše vrste cestnih koles sodijo klasičen specialke, treking kolesa, hibridna kolesa in potovalna cestna kolesa.

1. Klasična specialka

Gre za nekoliko dražjo vrsto cestnih koles, ki se ponaša s svojo značilno zasnovo ogrodja, na katerem je kolesar sklonjen precej naprej, kar omogoča manjši upor vetra pri večjih hitrostih. Ta kolesa sodijo med tista dražja.

2. Treking kolo

Morda bo kdo na tem mestu dejal, da gre za gorsko kolo, a ni povsem tako. Morda ogrodje na prvi pogled resnično spominja na gorsko izvedenko kolesa, a je treking kolo s svojim lažjim okvirjem in ožjimi gumami vsekakor primerno tudi za cestno vožnjo. Tovrstnih koles se navadno poslužujejo kolesarji, ki nimajo kakšne pretirane želje po tekmovanjih na maratonih.

3. Hibridno kolo

Odlična izbira za kolesarja, ki si želi cestnega kolesa, a mu bolj odgovarja ravno krmilo. Gre za kolo, ki omogoča precej visoke hitrosti in je cenovno precej ugodnejše od specialnih cestnih koles.

4. Potovalno cestno kolo

Zagotovo ste že kdaj na cesti opazili enega ali več kolesarjev, ovešenih s torbami, spalno vrečo in kakšno tujo zastavico? Bi želeli na kolesu prepotovati konkretne razdalje, a bi to vseeno radi počeli na posebnem cestnem kolesu? Potem bo ustrezna izbira za vas prav potovalno cestno kolo.

Cestno kolo Specialized Roubaix Sport
Cestno kolo Specialized Roubaix Sport (Extreme Vital)

Gre za trpežno kolo, katerega okvir je narejen iz kovine, navadno aluminija. Prednost tega kolesa, kadar govorimo o potovanjih, je možnost nadgradnje. Nanj lahko pritrdite različne prtljažnike, ki vam bodo služili za podporo več potovalnih torb.

Kriteriji za izbiro pred nakupom cestnega kolesa

Če ste v fazi, ko razmišljate, kako izbrati pravo cestno kolo zase in svoje bodoče podvige, boste morali razmisliti o nekaj ključnih točkah in vprašanjih, ki vas bodo usmerila k pravi izbiri.

  • Koliko kilometrov nameravate mesečno prevoziti na cestnem kolesu?
  • Ste po duši rekreativec ali vas vleče tekmovalnost z drugimi in samim seboj?
  • Vzemite si čas in preverite spletne trgovine s kolesi.
  • Preverite kolesarske forume in zastavite kakšno vprašanje.
  • Bodite previdni pri izbiri prave velikosti okvirja in koles, sicer se boste na daljših vožnjah počutili neprijetno in občutili bolečine na različnih delih telesa.
  • Najprej se odločite za vrsto cestnega kolesa, ki bi najbolj odgovarjalo vašemu stilu vožnje in potrebam.
  • Ne glejte samo na ceno, če želite, da bo vaše kolo lahko, delovalo tiho in imelo kvalitetne prenose moči.

Vsekakor pa pojdite po cestno kolo v trgovino, ki je specializirana za kolesa. Preko spleta nakupujte le v primeru, da ste poznavalec in natanko veste, kaj je vaš prvi izbor in zakaj. Nikoli vam naj ne bo nerodno vprašati. Prav zato so v specializiranih trgovinah tudi specializirani prodajalci koles. To je vse, kar si lahko želite, zato le na dan z besedo in odprtimi vprašanji.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024