25 Maj 2024
Vodiči

Kako izbrati popoln kolesarki sedež?

Kako izbrati popoln kolesarki sedež?

Vaše kolesarsko popotovanje bo še toliko bolj prepojeno z užitki in udobjem, če boste med poganjanjem kolesa sedeli na najudobneje zasnovanem sedežu. Pri izbiri kolesa je torej treba pozornost ne nazadnje nameniti tudi temu delu. Čeprav nekateri sedeži na prvi pogled morda delujejo sila neudobni, pa je povsem drugačen občutek, ko nanj sedete. Tudi zato je pomembno, da ga pred nakupom preizkusite in s kolesom naredite po trgovini ali izven nje vsaj nekaj krogov. Dober ponudnik koles vam bo to vsekakor dovolil.

A še preden obkljukate nekaj najboljših in dobro preverjenih prodajalcev koles, si preberite nekaj najkoristnejših nasvetov o izbiri ustreznega kolesarskega sedeža.

1. Izberite pravo obliko sedeža

Ker prav noben kolesar ni popolnoma enak drugemu, na trgu obstajajo tudi različne oblike sedežev. Oblika sedeža je v prvi vrsti odvisna od spola. Ženske praviloma izbirajo med širšimi in tršimi sedeži v primerjavi s predstavniki močnejšega spola.

Kolesarski sedež Specialized Body Geometry Comfort Gel
Kolesarski sedež Specialized Body Geometry Comfort Gel (Extreme Vital)

Sicer pa je oblika sedeža zlasti odvisna od vrste kolesarjenja. Ni namreč vseeno, ali kolo poganjate ter se spuščate po ekstremnih terenih ali pa se z njim vozite le po mestu. Prav tako je oblika odvisna od samega časa sedenja. Kolesar na cestnem kolesu praviloma presedi več ur zapored, zato bo zanj ustrezna druga oblika sedeža kot na primer za urbanega kolesarja, ki svoje mestno kolo morda poganja zgolj dvajset minut na dan.

Izbranemu prodajalcu torej zaupajte, kdo bo kolo uporabljal, kje se bo z njim vozil in koliko časa.

2. Izbira sedeža glede na gibčnost

Pri izbiri sedeža je pomembna tudi vaša gibčnost. Sedite na tla ter preverite, kako daleč zmorete seči z rokami. Se zmorete dotakniti prstov na nogah? Če se, ste precej gibčni. Če ste se z rokami skorajda dotaknili nožnih prstov, ste še vedno dovolj gibčni.

Če ste ugotovili, da niste tako gibčni, je najboljša izbira sedež zaobljene oblike. Za gibčne oziroma prilagodljivejše kolesarje je dobrodošla izbira ravnega sedeža. Ta namreč zagotavlja veliko večjo svobodo pri gibanju. Najbolj spretnim kolesarjem pa bo prodajalec koles zagotovo ponudil rahlo ukrivljen sedež.

3. Udobje s pravo izbiro položaja

Kako udobno boste sedeli na sedežu kolesa, je predvsem odvisno od vašega položaja. Nekateri najraje kolesarite v povsem pokončnem položaju. Spet drugi veliko raje ohranjate športen ali celo aerodinamičen položaj. Bolj ko se boste med vožnjo upogibali naprej, večji pritisk boste izvajali na medenično območje. Ne nazadnje to lahko privede do precejšnje bolečine ali celo do otrplosti nekaterih delov telesa.

Ženski kolesarski sedež Specialized Power Expert Mimic
Ženski kolesarski sedež Specialized Power Expert Mimic (Extreme Vital)

Tudi za to je izjemno pomembna izbira pravega sedeža. Izberite najustreznejši kolesarski sedež, ki se odlično prilega tudi vašemu položaju telesa med vožnjo ter si s tem olajšajte pritisk na določene dele. Na ta način boste učinkovito preprečili bolečine.

4. Širina sedeža je odvisna od sedalnih kosti

Kolesarski sedeži se med seboj razlikujejo tudi po širini. Če natanko veste, kako širok sedež potrebujete, je izbira toliko enostavnejša. Širina sedeža pa je sicer najbolj odvisna od razdalje med vašimi sedalnimi kostmi. Z merjenjem razdalje lahko najnatančneje ugotovite, kako širok sedež je najustreznejši za vas.

Merjenje razdalje med sedalnimi kostmi je sila preprosto. V specializiranih kolesarskih prodajalnah imajo praviloma posebna priročna orodja, ki opravljajo takšne meritve, zato vam ni treba skrbeti, kako boste takšno nalogo opravili sami.

5. Nastavite pravo višino kolesarskega sedeža

Poleg oblike, vrste in širine ima pri izbiri kolesarskega sedeža izjemno pomembno vlogo še višina. Le ustrezno nastavljena višina vam bo zagotavljala učinkovito poganjanje koles, obenem pa preprečevala različne vrste nevšečnosti.

Kolesarski sedež Specialized Phenom Expert
Kolesarski sedež Specialized Phenom Expert (Extreme Vital)

Na splošno velja, da kolesarji rekreativci sedeže nameščajo nekoliko nižje. Če dnevno na kolesu preživite tudi do več ur, pa je najbolje, da za pravilno nastavitev višine sedeža poprosite kar specializirane prodajalce. Ti vam bodo s posebnimi izračuni ter meritvami pomagali poiskati najprimernejšo ter najudobnejšo višino kolesarskega sedeža.

6. Poskrbite še za ustrezen naklon sedeža

Višina in naklon sedeža kolesarju lahko omogočita odlično aerodinamično vožnjo, toda le v primeru ustrezne nastavitve. Za višino vam je že dovolj jasno, kako jo boste ali vam jo bodo pravilno nastavili.

Pomembno vlogo pri višini ter naklonu ima sedežna opora. Ta naj bo zlasti lahka, vzdržljiva in toga. S pomočjo prav posebnih vijakov boste lahko preprosto nastavili tako ustrezno višino kot tudi naklon sedeža na kolesu.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024