12 Apr 2024
Vodiči

Kako se opremiti za cestno kolesarjenje?

Kako se opremiti za cestno kolesarjenje?

Prihod pomladi vse zagrizene kolesarje močno vleče na cesto. Če ste med njimi tudi vi in še razmišljate o ustreznem kolesu ter opremi, boste v nadaljevanju dobili nekaj pomembnih informacij. Cestni kolesarji se navadno precej resno podajo v to obliko rekreacije, zato je na mestu, da so dobro opremljeni.

Ker v tem primeru niti 100 prevoženih kilometrov na dan ni nič posebnega, je nujno, da ima kolesar pri sebi vse, kar potrebuje za varno in udobno pot. Pomembno je upoštevati potrebe in pričakovanja, predvsem pa je ključnega pomena, da se pred nakupom pozanimate o različnih vrstah koles in jih preizkusite v praksi.

Nakup cestnega kolesa

Ko se boste odločili za nakup cestnega kolesa, morate upoštevati kar nekaj dejavnikov:

  • Upoštevajte velikost kolesa. Cestna kolesa so običajno na voljo v velikostih od 26 do 29 palcev, izbrati pa je treba velikost kolesa, ki ustreza vaši višini in teži.
  • Poudarek je potreben tudi pri izbiri okvirja. Okvir cestnega kolesa je lahko iz aluminija, ogljikovih vlaken, titana ali jekla. Ogljikova vlakna so najlažja in najdražja, jeklena kolesa pa so težja in cenejša.
Moško cestno kolo Cannondale Synapse Carbon 2 RL (2023)
Moško cestno kolo Cannondale Synapse Carbon 2 RL (Extremevital.com)
  • Pomembna je tudi geometrija okvirja, ki se razlikuje glede na vrsto kolesa. Cestna kolesa imajo običajno aerodinamičen okvir, ki omogoča višjo hitrost.
  • Izberite ustrezne pnevmatike za svoje potrebe. Za asfaltne ceste so primerne pnevmatike z manjšo širino, medtem ko so za ceste s slabšo površino primernejše nekoliko širše pnevmatike.

Pri izbiri kolesa se lahko odločate tudi glede različnih elementov dodatne opreme, kot so menjalniki, zavore, zobniki in sedež. Vse to seveda vpliva na končno ceno.

Ustrezni kolesarski čevlji

Glede na vrsto pedala, ki ga uporabljate, izberite čevlje z ustreznim pritrdilnim sistemom. Cestna kolesa običajno uporabljajo pedala s pritrdilnim sistemom SPD-SL ali Look. Bodite pozorni na velikost, saj vas kolesarski čevlji ne smejo tiščati, prav tako pa ne smejo biti preveliki.

Ženski kolesarski čevlji Specialized Torch 2 Road
Ženski kolesarski čevlji Specialized Torch 2 Road (Extremevital.com)

Pred nakupom jih vsekakor preizkusite, in sicer na dva načina. Obujte jih in z njimi po trgovini naredite nekaj korakov, da vidite, ali vam ustrezajo. Prav tako pa jih preizkusite še na kolesu. Na začetku vam bo šlo zapenjanje morda nekoliko počasneje, a se boste sistema hitro navadili. O slednjem povprašajte tudi prodajalca, ki bo imel za vas neprecenljive informacije.

Precej pomemben je še podplat. Trši podplat omogoča boljši prenos moči na pedal, medtem ko mehkejši podplat omogoča boljšo absorpcijo udarcev in večjo udobnost pri hoji. Pri izbiri čevljev za cestno kolo raje izberite čevlje z razmeroma trdim podplatom.

Kakšna naj bo cestna čelada?

Cestne kolesarske čelade so običajno zelo aerodinamične in na voljo v nekaj različnih oblikah. Predvsem pa je nujno, da je čelada lahka in dovolj zračna, saj jo boste nosili kar nekaj časa. Ob tem seveda ne gre zanemariti dejavnika varnosti, zato pred nakupom vedno preverite, ali ima ustrezen certifikat.

Kolesarska čelada Rudy Project STRYM
Kolesarska čelada Rudy Project STRYM (Extremevital.com)

Čelada se mora dobro prilegati glavi, ne sme biti pretesna ali prevelika. Priporočljivo je, da si pred nakupom kolesarske čelade izmerite obseg glave in nato poskusite več modelov, da najdete tistega, ki vam najbolj ustreza. Čelade imajo običajno dodan mehanizem, s katerim lahko prileganje dodatno prilagodimo.

Oblačila za cestno kolesarjenje

Pri cestnem kolesarstvu so pomembna funkcionalna kolesarska oblačila, ki omogočajo udobje, zračnost in zaščito pred vremenskimi razmerami.

  • Kolesarski dres je posebej oblikovan za kolesarjenje. Izdelan je iz lahkega in zračnega materiala, ki absorbira znoj in omogoča boljši pretok zraka. Dres ima tudi žepke za shranjevanje malenkosti, kot so denarnica, mobilni telefon, ključi in podobno.
  • Kolesarske hlače so oblikovane z blazinico, ki pomaga absorbirati vibracije in omogoča večje udobje med kolesarjenjem. Izdelane so iz lahkega in zračnega materiala, ki preprečuje potenje in omogoča boljši pretok zraka.
  • Kolesarska jakna je pomembna za zaščito pred vetrom in dežjem. Izdelana je iz vodoodpornega materiala, ki ohranja kolesarja suhega in toplega.

Ne pozabite na kolesarske rokavice

Kolesarske rokavice so pomembne za boljši oprijem na krmilu in zaščito pred drgnjenjem na rokah. Izdelane so iz lahkega materiala, ki omogoča zračnost. Cestni kolesarji navadno uporabljajo rokavice brez prstov, saj imajo tako boljši občutek na krmilu, hkrati pa zaščitene dlani ob morebitnem padcu.

Moške kolesarske rokavice Sportful Matchy
Moške kolesarske rokavice Sportful Matchy (Extremevital.com)

Nekatere rokavice vsebujejo še posebne blazinice iz gela, ki absorbira tresljaje, ki se prenašajo z neravnega terena na krmilo kolesa. Rokavice pred nakupom obvezno preizkusite, če je le mogoče tudi na krmilu kolesa.

Kakšna kolesarska očala izbrati?

Kolesarska očala so pomembna za zaščito oči pred soncem, vetrom in umazanijo na cesti. Zagotavljajo boljši vid in preprečujejo utrujenost oči med kolesarjenjem. Še preveč rado se pripeti, da med dokaj hitro vožnjo s cestnim kolesom v oči prileti kakšna mušica, kar je ne le neprijetno, ampak tudi zelo nevarno s stališča motnje vida in posledične nezgode.

Moška in ženska kolesarska očala Rudy Project Stratofly
Moška in ženska kolesarska očala Rudy Project Stratofly (Extremevital.com)

Izberite kolesarska očala s 100-odstotno zaščito pred UV žarki in z lečami, ki omogočajo jasen pogled. Okvir naj se dobro prilega obrazu in naj bo izdelan iz lahkega in trpežnega materiala. Priporočljivo je, da je nosni del okvirja izdelan iz gume, saj na ta način preprečuje drsenje očal, ko boste med kolesarjenjem prepoteni.

Dodatna oprema za cestno kolesarjenje

Cestni kolesarji imajo na voljo tudi kar nekaj dodatne opreme. Marsikomu se na prvi pogled ne zdi nujno potrebna, dokler je v resnici na terenu ne pogreša. Ne pozabite na bidon za vodo, pri čemer morda ni slabo imeti kar dveh. Pri tem mislite še na dva nastavka za okvir kolesa.

Tekočino lahko s seboj vozite na kolesu na različne načine, pri čemer je v zadnjem času zelo priljubljen meh, ki se skriva v kolesarskem nahrbtniku. Vanj pospravite tudi vse nujne predmete, prigrizke in rezervna oblačila.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024