26 Maj 2024
Vodiči

Kako temeljito očistiti kolo?

Kako temeljito očistiti kolo?

Ne moremo trditi, da čiščenje kolesa prinaša toliko zabave in prijetnih občutkov kot vožnja z njim, a vendarle se tudi vi ob temeljito očiščenem kolesu zagotovo dobro počutite. Še pomembneje pa je, da je čisto kolo varnejše za uporabo, tudi sama vožnja je veliko lažja, ne nazadnje pa z doslednim čiščenjem dosegate njegovo daljšo življenjsko dobo.

Za najučinkovitejše rezultate se je treba čiščenja kolesa lotiti na pravilen način. Če boste dosledno upoštevali nekaj koristnih nasvetov, boste svoje kolo ne samo temeljiteje očistili, temveč tudi veliko hitreje.

Osnovni pripomočki za čiščenje kolesa

Pripomočkov za čiščenje kolesa je dandanes na trgu zares veliko, a najpomembneje je, da imate pri roki:

  • cev z vodo,
  • vedro,
  • čistilo,
  • gobo,
  • suho krpo,
  • posebno cunjo za brisanje verige,
  • olje oziroma mazivo za verigo.

Izkušeni kolesarji priporočajo še kakšno staro zobno ščetko.

Najprej s kolesa odstranite večje umazanije

S kolesa najprej očistite vse blato in drugo vidnejšo umazanijo, ki se je nabrala na okvirju in na pnevmatikah.

Miljenje kolesa
Celotno kolo, z izjemo pogonskih delov, najprej dobro namilite.

Mokro kolo nato s spužvo namilite ter zdrgnite okvir ter ostale dele kolesa, samo pogonskih delov ne. Te boste z drugo krpo očistili čisto na koncu. V nasprotnem primeru boste ostanke maziva kaj hitro prenesli na ostale dele in čiščenje bo težje kot sicer. V tem delu nikakor ne smete pozabiti očistiti še notranjih strani zavornih gumic, saj boste s tem podaljšali življenjsko dobo obročev.

Kolo nato sperite s curkom vode. Po miljenju in drgnjenju sledi suho brisanje kolesa. Med brisanjem pazite na morebitne poškodbe na okvirju ter na ostalih delih. Šele nato čiščenje preusmerite na verigo ter na ostale dele pogonskega sklopa.

Čiščenje pogonskega sklopa

Na verigo nanesite razmaščevalno čistilo. Pustite jo delovati nekaj minut, nato umazanijo z nje spravite s priročno krtačo. Poskusite odstraniti čim več umazanije. Pri tem si pomagajte še s krpo, ki jo ovijte okoli verige. Zavrite pedala kolesa. Na ta način boste s pomočjo krpe z verige spravili največ umazanije. Vrtenje pedal ponavljajte toliko časa, da boste z videzom verige povsem zadovoljni.

Verigo in zobnike lahko očistite tudi kar s staro zobno krtačko. Če pri roki nimate razmaščevalca, je dobrodošel klasični WD-40. Posamezne dele pogonskega sklopa boste bolje očistili, če jih boste sneli s kolesa. Nič pa ne bo narobe, če jih čistite kar na njem. Ena od boljših možnosti je, da verigo ter zobnike snamete in jih čez noč namočite v razmaščevalec. Naslednji dan jih temeljito sperite z vodo. Nato jih namestite nazaj na kolo.

Razmaščevalno čistilo za verigo kolesa
Pri čiščenju verige kolesa si pomagajte z namenskim mazivom.

Ko so deli pogonskega sklopa popolnoma suhi, jih namažite s kakovostnim namenskim mazivom. Namazano verigo zavrtite, saj bo mazivo veliko lažje steklo v členke. Nato verigo obrišite s suho krpo, ker mora biti namazana samo notranjost pregibnih delov verige. Na zunanji strani naj bo veriga suha, da se med vožnjo zaradi nje ne boste umazali.

Za čiščenje kolesa si vzemite čas

Čeprav za čiščenje kolesa veljajo neka splošna pravila, pa se morate zavedati, da je čiščenje nekaterih vrst koles nekoliko težje. Pri tem imamo v mislih predvsem različne izvedbe gorskih koles, ki zaradi številnih komponent predstavljajo največji izziv.

Kljub temu si vzemite čas in se čiščenja lotite previdno. Na ta način boste svojemu kolesu podaljšali življenjsko dobo, seveda pa se boste med kolesarjenjem tudi bolje počutili, saj boste vedeli, da sedite na prevoznem sredstvu brez blatnih oblog in drugih umazanij.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024