26 Maj 2024
Splošno

Kolesarjenje in zdravje – z roko v roki

Kolesarjenje in zdravje – z roko v roki

Kolo je eno od najpopularnejših prevoznih sredstev, ki daje izjemno pozitivne rezultate pri vsakodnevnem ter rekreativnem kolesarjenju. Poganjanje pedal je zdravo za telo, aktivno, ekološko in prijetno. S takšno aktivnostjo si izboljšujemo telesno kondicijo ter zdravstveno stanje, pridobivamo večjo vzdržljivost in moč. Omogoča nam dobro voljo, saj si na svežem zraku pridobivamo splošno boljše počutje.

Z uporabo kolesa lahko prihranimo kar nekaj časa, saj se lahko znotraj naselja gibljemo hitreje kot vozila na motor, še posebej ob gostem prometu. Ker je kolesarjenje ekološko, pozitivno vplivamo tudi na okolje. Ne nazadnje nam kolesarjenje pomaga privarčevati kar nekaj denarja, saj uporabljamo najcenejši prevoz.

Kolesarjenje se torej zelo splača, in to z več vidikov. V tem prispevku se želimo osredotočiti zlasti na pozitiven vpliv kolesarjenja na zdravje. Želimo namreč dobro podkrepiti misel, da gresta kolesarjenje in zdravje z roko v roki.

1. Kolesarjenje za splošno zdravje

Po 35. letu starosti večina ljudi začne izgubljati na mišični masi, manj učinkovito je tudi delovanje srca in pljuč. Posledično se zmanjša sposobnost za vadbo ter hitrejšo regeneracijo po vadbi. Nekoliko drugačno stanje pa je pri ljudeh, ki se redno ukvarjajo s kolesarjenjem. Raziskave kažejo, da kolesarji doživijo počasnejši upad mišične mase ter ostalih sposobnosti. Tovrstna aktivnost ponuja še druge prednosti, na primer ohranjanje stabilne ravni testosterona pri moških, izboljšanje ravni holesterola, ohranjanje moči in ohranjanje stalne ravni telesnih maščob.

S kolesom na delo
S kolesom na delo – za dobro počutje in zdravo telo.

Redno poganjanje pedal krepi imunski sistem, zato kolesarji redkeje zbolijo. Ne nazadnje se s tovrstno aktivnostjo učinkovito izogibate onesnaženemu zraku. Dokazano je, da ljudje, ki se na primer v službo vozijo s kolesom, vdihujejo manj škodljivih delcev izpušnih plinov v primerjavi s tistimi, ki se na delovno mesto vozijo z avtomobili, avtobusi ali taksiji.

2. Kolesarjenje za mentalno zdravje

Med kolesarjenjem se v možganih sprošča endorfin, ki pozitivno vpliva na naše počutje. Neredko lahko slišimo, da je kolo odlična terapija za slabo voljo oziroma občutke tesnobe, nelagodje ali celo depresijo. Na dveh kolesih lahko tudi veliko jasneje razmišljate in ste kreativnejši.

Na kolo sedite tudi tedaj, ko imate občutek, da ste prežeti s stresom. Kolesarji so dokazano manj obremenjena bitja, saj imajo med vožnjo dovolj časa za reševanje težav in razmišljanje. Aktivnost jim obenem zagotavlja tudi kakovostnejši in mirnejši spanec.

3. Kolesarjenje za hujšanje

Če želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, je kolesarjenje odlična rešitev za hujšanje. Vadba na kolesu namreč omogoča učinkovit način izgorevanja kalorij in maščob. Odvečne kalorije bo vaše telo porabljalo še več ur po tem, ko ste stopili s kolesa. Z manjšanjem telesne teže boste dobro poskrbeli še za sklepe. Za dovolj dobre rezultate na kolo sedite vsaj trikrat do štirikrat na teden in se z njim vozite vsaj pol ure.

Hujšanje na kolesu
S kolesarjenjem do odprave odvečnih kilogramov in zavidljive postave.

Z rednim kolesarjenjem lahko brez slabe vesti posežete po kakšni sladki pregrehi. Sicer pa kolesarji izgledajo precej mlajše, kot v resnici so.

Tako, zdaj pa hitro na kolo!

Kolesariti se vam torej splača – še posebej z vidika zdravja. Da bo športna aktivnost še učinkovitejša, pedala poganjajte v družbi prijateljev, saj bo vse skupaj še prijetneje. Ne pozabite upoštevati svojih sposobnosti, na cesti bodite previdni, poskrbite za pravilno prehrano in ne nazadnje poskrbite tudi za ustrezen počitek.

Srečno na kolesu!

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024