24 Maj 2024
Splošno

Koliko kalorij pokurimo s kolesarjenjem?

Koliko kalorij pokurimo s kolesarjenjem?

Na kolesu se dobro znajdejo vsi – otroci, starejši, družine, rekreativni in profesionalni cestni ter gorski kolesarji. Na sploh je kolesarjenje izjemno priporočljivo, saj gre za obliko aerobne vadbe, pri kateri deluje celo telo. Kolesarjenje poskrbi za izboljševanje delovanja srca in ožilja, krepi možgane, ima pozitiven vpliv na kosti, saj jih krepi ter povečuje njihovo gostoto.

Na kolo torej pogosto sedemo z mislijo, da nam aktivnost prinese dobro počutje in poskrbi za naše zdravje. Tisti, ki želijo s poganjanjem pedal izgubiti tudi nekaj odvečne telesne teže, pa so se gotovo že pozanimali, koliko kalorij lahko pokurijo s kolesarjenjem.

Od česa je odvisna poraba kalorij med kolesarjenjem?

Število kalorij, ki jih oseba porabi med kolesarjenjem, je odvisna od kar nekaj dejavnikov. To so vrsta kolesa, tempo, intenzivnost in trajanje aktivnosti, teža in višina osebe. Več kot ima kolesar kilogramov, več kalorij naj bi med kolesarjenjem porabil.

Preden pričnete razmišljati o tem, koliko kalorij lahko sami izgubite med kolesarjenjem, se morate zavedati, da gre v tem primeru vedno zgolj za oceno. Če bi želeli natančen izračun, je zanj potrebnih preveč drobnih dejavnikov. V pomoč pa so vam lahko okvirni izračuni, ki slonijo na tako imenovanih metabolnih ekvivalentih oziroma MET.

Kolesarjenje na prostem
Poraba kalorij je odvisna predvsem od intenzivnosti kolesarjenja in teže kolesarja.

To je enota, ki se uporablja za opisovanje porabe kisika med določeno vrsto aktivnosti. Oseba naj bi na liter porabljenega kisika pokurila približno 5 kalorij. Izračun za porabo kalorij se prilagaja glede na intenzivnost aktivnosti in glede na težo posameznika. Če je torej intenzivnost višja, je pri tem porabljenega več kisika, posledično tudi več kalorij.

Okvirna poraba kalorij kolesarja, ki srednje intenzivno kolesari 30 minut:

  • oseba s 57 kg -> 210-240 kalorij,
  • oseba s 70 kg -> 260-300 kalorij,
  • oseba s 84 kg -> 310-360 kalorij.

Okvirna poraba kalorij kolesarja, ki visoko intenzivno kolesari 30 minut:

  • oseba s 57 kg -> 300-500 kalorij,
  • oseba s 70 kg -> 370-620 kalorij,
  • oseba s 84 kg -> 440-730 kalorij.

Poraba kalorij pri kolesarjenju na prostem

Kolesarjenje na prostem prinaša bolj zanimivo izkušnjo v primerjavi s sobnim. Na voljo sta vam svež zrak in prijetna okolica, obenem je pot bolj dinamična. Napor ne bo ves čas enak, saj se boste enkrat dvigovali, drugič spuščali. Tudi veter bo naredil svoje.

V primerjavi s kolesarjenjem v notranjem prostoru boste s poganjanjem pedal na prostem porabili več kalorij. Ko boste zmerno kolesarili približno pol ure, lahko izgubite nekje med 210 in 360 kalorij. Še več kalorij – med 15 do 20 – boste porabili pri telesno še zahtevnejšem, gorskem kolesarjenju. Strm in neenakomeren teren namreč od vas zahteva več energije.

Poraba kalorij pri sobnem kolesarjenju

Kolesarjenje na stacionarnem oziroma sobnem kolesu je pri nas prav tako priljubljena vadba. Včasih pa ravno razlika v porabi kalorij prinaša končno odločitev, ali bomo kolesarili zunaj ali v notranjem prostoru. Seveda je v rahli prednosti kolesarjenje na prostem, vendar je vsaka aktivnost boljša od nobene.

Če kolesarite v notranjem prostoru, pri polurni aktivnosti in s hitrostjo 20 km/h, težki pa ste približno 50 kg, lahko izgubite okoli 210 kalorij. Približno 50 kalorij več boste izgubili, če ste 10 kilogramov težji.

Ne glede na to, koliko ste težki, kje kolesarite in kako hitro, je kolesarjenje vrsta aktivnosti, ki prinaša številne koristi za telo in duha. Seveda z vadbo lahko pokurite tudi kar nekaj kalorij. Če je torej vaš cilj odprava odvečnih kilogramov, bo kolesarjenje vsekakor ena izmed športnih aktivnosti, ki vam bo pri tem pomagala.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024