25 Maj 2024
Vodiči

Katero kolo je najboljše za prevoz na delo?

Katero kolo je najboljše za prevoz na delo?

Kadar izbirate novo kolo, je še posebej pomembno, da je udobno in praktično za vrsto vožnje, za katero ga nameravate uporabljati. Zato je tudi v primeru, ko izbirate najprimernejše kolo za prevoz na delo, izjemno pomembno, katerega boste izbrali.

Da bi vam olajšali odločitev, smo pripravili nekaj nasvetov, katero kolo izbrati za vsakodnevni prevoz na delo, glede na dolžino poti, teren, kjer živite, in seveda tudi glede na vaš okus.

1. Mestno kolo za vsakodnevno vožnjo po mestu

Med različnimi modeli in blagovnimi znamkami mestnih koles lahko zasledimo kolesa praktično v vseh oblikah in velikostih. Še posebej pa je zanje značilen visok položaj med samim kolesarjenjem in ogromno različnih dodatkov. Sem sodijo na primer blatniki, ščitniki, košare, zvonci, luči in še mnogo drugega.

Mestno kolo Bottecchia 212 green
Mestno kolo Bottecchia 212 green – (Extreme Vital)

Mestna kolesa so na eni strani težka, na drugi strani pa so tudi zelo praktična. Pokončen položaj omogoča precej počasno vožnjo, zaradi omejenega dometa zobnika pa nikakor niso primerna za vožnjo v hribe. Mestna kolesa so torej najboljša rešitev za vse tiste, ki se vozite na delo po ravnem terenu in se vam nikoli ne mudi na ali z dela.

Preberite tudi: Vodič za nakup mestnega kolesa

2. Električno kolo za premagovanje razdalj in klancev

Električno kolo postaja vedno bolj priljubljeno med kolesarji, saj vam močno olajša vožnjo predvsem po razgibanem terenu, hkrati pa boste lahko z njim brez težav premagovali tudi večje razdalje, kot bi jih sicer.

Električno kolo Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ
Električno kolo Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ – (Extreme Vital)

Res je, da je potrebno za električna kolesa trenutno odšteti kar nekaj denarja, je pa to kolo zagotovo primerno za vse tiste, ki živite izven mesta in se vsakodnevno vozite na delo več deset kilometrov daleč. Na ta način bo vaša vožnja precej udobnejša tudi takrat, ko boste malce bolj naloženi. Morate pa biti pozorni na to, da so to težja kolesa, ki jih je potrebno redno polniti.

Preberite tudi: Komu so namenjena električna kolesa?

3. Zložljivo kolo, če potrebujete kolo le za del svoje poti

Če kolesarjenje na delo kombinirate z javnim prevozom ali svojim avtomobilom, je zložljivo kolo idealno. Pred vožnjo se je potrebno vsekakor pozanimati, ali je na vlaku oziroma avtobusu na voljo tudi prostor za shranjevanje koles, sicer ga v nasprotnem primeru ne boste mogli nikamor pospraviti.

Zložljivo kolo Expressway
Zložljivo kolo Expressway

Tovrstno kolo ima le 16 ali 20 colska kolesa in ga lahko zložite tako, da ga brez težav pospravite v prtljažnik avtomobila. Zavedati pa se je potrebno, da vožnja zaradi majhnih koles ni tako udobna in hitra kot pri običajnih kolesih, za premagovanje razdalj pa boste porabili tudi več energije in časa.

4. Gorsko kolo za vožnjo po grobem terenu

Če se na delo vozite po zelo grobem terenu, je gorsko kolo za vas najprimernejše. Robustne pnevmatike so še posebej primerne za kolesarjenje izven poti, peščene poti ali celo kolovoze, vendar ko z njimi pridete v mesto, lahko hitro predstavljajo dodatno breme.

Gorsko kolo Giant Terrago 29er 2
Gorsko kolo Giant Terrago 29er 2 – (Extreme Vital)

Danes lahko na tržišču dobite gorska kolesa s polnim vzmetenjem, kar pa vam odsvetujemo, če je vaš cilj le kolesarjenje na delo. S tem se boste izognili nepotrebnemu plačevanju tehnologije, ki je ne boste nikoli uporabljali.

Preberite tudi: Vodič za nakup gorskega kolesa

5. Treking kolo za udobno in vsestransko vožnjo

Če gorsko kolo ne velja ravno za najbolj vsestransko, pa zgolj z zamenjavo gum lahko dobite preprosto treking kolo. Na prvi pogled so tovrstna kolesa zelo podobna gorskemu, glavna razlika, ki jo boste opazili, je v pnevmatikah in manjšem vzmetenju.

Treking kolo Specialized Sirrus 3.0
Treking kolo Specialized Sirrus 3.0 – (Extreme Vital)

Medtem ko so pri gorskem kolesu gume robustne, pa so pri treking kolesu le-te gladke, zato so tovrstna kolesa veliko primernejša za vožnjo po asfaltu in mestu, zaradi manjšega vzmetenja pa vam omogočajo tudi udobnejšo vožnjo.

Preberite tudi: Bo treking kolo zame prava izbira?

6. Cestno kolo za hitro premagovanje daljših razdalj

Cestno kolo je najboljša rešitev za premagovanje dolgih razdalj, zato je idealno, če se na delo vozite od daleč, na primer iz enega kraja oziroma mesta v drugega. Pri tem pa je pomembno, da veste, da so tovrstna kolesa uporabna zgolj za vožnjo po asfaltu, prav tako niso najprimernejša za vožnjo v deževnem vremenu.

Cestno kolo Scott Addict RC 30
Cestno kolo Scott Addict RC 30 – (Extreme Vital)

Cenovni razpon cestnih koles je zelo velik. Še posebej, če se odločite za karbonsko kolo, morate upoštevati, da boste zanj odšteli kar nekaj denarja. To pa še ni vse! Tatovi koles imajo zelo radi cestna kolesa, zato je potrebno posebno pozornost nameniti tudi zaklepanju.

Preberite tudi: Kako izbrati pravo cestno kolo?

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024