25 Maj 2024
Vodiči

Odločitev za nakup kolesarskih čevljev: DA ali NE?

Odločitev za nakup kolesarskih čevljev: DA ali NE?

Prišla je pomlad, zato se na ceste, poljske poti in gozdne stezice zopet podajajo kolesarji. Tudi tisti, ki so morda med zimo svoje kolo pospravili v kot. In kolesarjev je vsako leto več. Skupaj z naraščanjem priljubljenosti tega športa pa se hitro razvija tudi kolesarska oprema. Kosi, ki so bili nekoč rezervirani za profesionalne kolesarje, prehajajo v splošno rabo. Med tovrstne kose opreme gotovo sodijo tudi kolesarski čevlji.

S svojim izgledom precej nenavadni in veliko kolesarjem še vedno nepoznani so kolesarski čevlji tisti, ki prevečkrat ostanejo spregledani, čeprav lahko pomenijo veliko spremembo v kolesarjenju. Mnogokrat se ob omembi kolesarskih čevljev poraja vprašanje, ali so sploh pomembni. Kratek odgovori bi se glasil: “Da, primerni so za vse, ki se želijo nekoliko resneje ukvarjati s kolesarjenjem in v svoji vožnji napredovati.” Daljši odgovor, ki predstavi tudi specifike čevljev, pa boste spoznali v nadaljevanju.

Kaj je na kolesarskih čevljih posebnega?

Kolesarski čevlji se od običajne športne obutve močno razlikujejo. Če je pri tekaških čevljih pomembno, da so udobni, mehki in prožni, so kolesarski čevlji trdi in togi. Podplat je načeloma negibljiv in se v večini primerov celo priklene na pedal. Zakaj je to dobro? Kolesarski čevlji z vpenjalnim sistemom omogočajo kar najboljši izkoristek energije in moči nog. Stopala vam namreč ne bodo drsela s pedala, prav tako pa boste delo opravljali ves čas.

Kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa
Moški cestni kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa (Extremevital.com)

Pri poganjanju z običajnimi čevlji kolo pravzaprav poganjate le med potiskanjem pedala navzdol, kar pomeni, da vse delo opravijo sprednje stegenske mišice. Z vpetimi čevlji pa na pedal vplivate še z »vlečenjem« navzgor, s čimer v vadbo vključite tudi zadnje stegenske mišice, hkrati pa se delo razporedi in tako ne obremenjujete pretirano zgolj ene vrste mišic. S tem lahko dosežete hitrejšo in predvsem daljšo vožnjo.

Katere vrste kolesarskih čevljev poznamo?

Kakor poznamo različna kolesa, prilagojena različnim terenom in stilom kolesarjenja, tako poznamo tudi različne kolesarske čevlje. Pred izbiro ustreznih moramo tako opredeliti, kakšne so naše potrebe in način kolesarjenja.

Ženski kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa
Ženski cestni kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa (Extremevital.com)

V osnovi velja, da so kolesarski čevlji za cestno kolesarjenje lažji, oprijem med pedalom in čevljem pa je kar najbolj čvrst in trden. To omogoča optimalno energijo med vožnjo po ravnem in gladkem terenu, da se lahko kolesar fokusira na hitrost in dolge vožnje. Stopalo se ne ovija okoli pedala, kar prepreči tudi potencialne krče v stopalu.

Gorski kolesarski čevlji Specialized Recon 2.0
Moški gorski kolesarski čevlji Specialized Recon 2.0 (Extremevital.com)

Za gorsko kolesarjenje pa so primernejši hibridni kolesarski čevlji, ki imajo šibkejšo povezavo s pedalom. Razlog za to je bolj raznolik teren in vožnja, enostavnejše in hitrejše »odklepanje« čevljev s pedala pa omogoči hitrejše odzivanje ob potencialnem padcu ter s tem večjo varnost.

Kako poteka privajanje na kolesarske čevlje?

Kolesarski čevlji so primerni za različne kolesarje, potrebno je le najti ustrezen model. A vedeti moramo tudi, da je z nakupom kolesarskih čevljev opravljen šele manjši del posla. Specifičnost te obutve in njihove uporabe od kolesarja namreč potrebuje določen čas uvajanja, da se privadimo na nov občutek »privezanosti« na pedal, ki od začetka lahko deluje nenaravno, omejujoče ali celo nevarno. Pomembno je tudi, da do potankosti osvojimo postopek sestopanja s pedala, preden se odpravimo na cesto.

Ženski gorski kolesarski čevlji Northwave Origin
Ženski gorski kolesarski čevlji Northwave Origin (Extremevital.com)

Najbolje je, če se uporabe kolesarskih čevljev učimo na domačem dvorišču ali praznem parkirišču, kjer nihče ne bo ogrožal nas, pa tudi mi nikogar. Popolni začetniki se lahko s kolesom naslonite na steno, ki vam bo nudila podporo, nato pa nekaj časa vadite postopek odpenjanja in pripenjanja čevlja. S ponavljanjem te preproste vaje bo gib odpenjanja postal domač in naraven ter omogočil, da se boste lahko na situacije med realno vožnjo hitro in varno odzvali.

Čeprav se izbira trdih in za hojo okornih čevljev za udobnejše kolesarjenje morda zdi kontradiktorna, lahko z ustrezno obutvijo svoje kolesarske sposobnosti in znanje dvignete na višjo raven. Če torej kolesarite pogosto, obenem pa so vaše vožnje daljše, je razmislek o nakupu kolesarskih čevljev vsekakor na mestu.

Preberite tudi: Vodič za nakup kolesarskih čevljev

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024