10 Apr 2024
Splošno

Otroško kolo in pomožna kolesa: 5 slabosti

Otroško kolo in pomožna kolesa: 5 slabosti

Ob nakupu otroškega kolesa se mnogi starši znajdejo v dvomih, ali kupiti klasično otroško kolo s pomožnimi kolesi ali se raje odločiti za poganjalca. Znano je, da lahko otroško kolo s pomožnimi kolesi v mnogih situacijah predstavlja otroku bolj težavo kot pa olajšanje, zato je pred nakupom potreben še toliko temeljitejši razmislek.

Več o tem, kako izbrati pravo otroško kolo, smo zapisali v tem prispevku, sicer pa na to, ali boste na otroško kolo namestili pomožna kolesa, vpliva nekaj pomembnih dejavnikov. Spoznajte jih!

1. Pomožna kolesa otrok ne učijo ravnotežja

Bistvo pomožnih koles je, da podpirajo otroka, medtem ko se uči pedalirati kolo. Največja težava nastane, ko pomožna kolesa odstranimo, saj se je otrok navadil na oporo in zato običajno ne more uravnotežiti kolesa. Podobna situacija bi bila, če bi otroku dali bergle, medtem ko se uči hoditi, nato pa bi mu jih vzeli. Ne eno ne drugo tako nima nobenega smisla.

2. Zaradi pomožnih koles je kolo manj vodljivo

Pomožna kolesa preprečujejo naraven nagib kolesa med vožnjo v ovinkih, kar zmanjšuje njegovo manevriranje. Kolo se običajno usmerja z nagibanjem v ovinek, ker pa pomožna kolesa to preprečujejo, je vodljivost kolesa s pomožnimi kolesi toliko težja.

3. S pomožnimi kolesi se otroci naučijo slabih navad

Predno se pomožna kolesa popolnoma odstranijo, se jih običajno nekoliko dvigne navzgor, da bi na ta način otroku pomagali pri vzpostavljanju ravnotežja. V primeru ko je na tleh le eno pomožno kolo, se bo otrok nagnil v nasprotno smer, kar bo povzročilo, da se bo nagibal z ene na drugo stran. Takšen način vožnje bo otrok prenesel tudi na običajno kolo, kar pa bo zanj moteče, zato se bo moral vzpostavljanja ravnotežja ponovno učiti.

4. Pomožna kolesa niso primerna za valoviti teren

Zavedati se je potrebno, da bodo pomožna kolesa držala kolo pokonci le na gladki in ravni površini. Na terenih, kot so pesek, kamnite poti in mokra trava se bodo drobna plastična kolesa zatikala in otrok bo hitro izgubil voljo do kolesarjenja. Enako se bo zgodilo, če je površina nagnjena na eno stran, pri čemer obstaja celo nevarnost, da se bo kolo prevrnilo. Pomožna kolesa tako lahko otroka prikrajšajo za različne terene, na katerih je lahko kolesarjenje prava pustolovščina.

5. Druge slabosti pomožnih koles

Poleg zgoraj omenjenih dejavnikov se je potrebno zavedati, da pomožna kolesa predstavljajo tudi dodaten strošek, težo in večjo kompliciranost. Veljajo za okorna, ne najlepša, hrupna in lahka, zaradi česar se hitro upognejo, kolo pa se zato nagiba na določeno stran.

Otroci, ki so prerasli pomožna kolesa, se morajo kasneje še vedno naučiti primarne spretnosti za kolesarjenje – to je ravnotežje. Nenaden prehod s pomožnih koles na običajno kolo lahko hitro povzroči nihanje in številne padce ter nesreče, kar pripelje tudi do izgube samozavesti.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024