25 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup enduro kolesa

Vodič za nakup enduro kolesa

V zadnjih letih je priljubljenost koles enduro močno narasla. Enduro kolesa so zmogljivejša kot kdaj koli prej, zato je ta vrsta ena izmed najbolje zastopanih v panogi gorskega kolesarjenja. Za lažjo izbiro smo vam v nadaljevanju pripravili vodič z vsemi podrobnostmi, ki jih morate poznati, če kupujete svoje prvo enduro kolo.

Specifike enduro kolesa

Gorsko kolo enduro je zasnovano tako, da z lahkoto požene pedala vse do vrha gore in se nato spušča po tehnično zahtevnem terenu. Ta kolesa so zasnovana posebej za enduro dirke, obliko dirkanja, pri kateri so časovno omejeni samo spusti, vendar morajo kolesarji do vrha vrteti pedala. Odkar so enduro kolesa postala priljubljena, jih je mogoče opaziti povsod, saj so pravi vrhunec gorskih koles.

Od kolesa za kolesarjenje po terenu in kolesa za kros se razlikujejo po svoji geometriji in količini vzmetenja. Zaradi sodobne geometrije in sestavnih delov so zelo zmogljiva pri vožnji v hrib, vendar so v primerjavi z gorskimi kolesi s krajšim hodom še vedno počasna. Enduro kolesa resnično zasijejo, ko so na vrhu hriba. Zelo hitro se namreč lahko spustijo po tehnično zahtevnem terenu.

Zakaj se odločiti za gorsko enduro kolo?

Odgovor na to je seveda odvisen od vas, od stopnje adrenalina, ki jo premorete, in predvsem od želje po tej specifični vrsti kolesarjenja. Če vaša povprečna kolesarska vožnja zajema pedaliranje do vrha zahtevnih poti, potem je odgovor vsekakor pritrdilen.

Gorsko enduro kolo Giant Reign 29" 1
Gorsko enduro kolo Giant Reign 29″ 1 (Extremevital.com)

Prav tako je enduro kolo primerno, če radi vozite hitro, uživate v strmih spustih ter ste kos manj in bolj grobim padcem. Pred nakupom kolesa bodite do sebe iskreni. Če radi vozite po zelenih livadah in v umirjenem tempu, se boste bolj zabavali na preprostem gorskem kolesu, morda celo na treking kolesu.

Kako izbrati pravo enduro kolo?

Pri izbiri pravega enduro kolesa je potrebno poleg osebnih preferenc upoštevati še nekatere druge dejavnike. Da bo za vas vse skupaj bolj preprosto, se bomo v nadaljevanju posvetili okvirju enduro kolesa, njegovi geometriji in količini vzmetenja. Na vsa vprašanja o specifikacijah enduro kolesa vam bodo z veseljem odgovorili tudi izkušeni svetovalci v kolesarskih trgovinah.

Okvir enduro kolesa

Enduro gorska kolesa so na voljo z aluminijastim okvirjem in okvirjem iz ogljikovih vlaken. Aluminijasti okvirji so težji, vendar cenejši in po mnenju nekaterih tudi vzdržljivejši. Okvirji iz ogljikovih vlaken so lažji, vendar dražji.

Geometrija kolesa

Ta nam pove, kako je kolo izdelano. Ne gre za sam postopek, temveč za kote in oblike, ki jih inženirji uporabijo za izdelavo kolesa. Te podatke najdete na proizvajalčevem spletnem mestu in vam lahko pomagajo razumeti, kako se boste na kolesu počutili in kako se bo obneslo, ko ga boste vozili.

Gorsko kolo Specialized Enduro Comp 29"
Gorsko kolo Specialized Enduro Comp 29″ (Extremevital.com)

Geometrijo lahko naknadno nekoliko prilagodite, na primer tako, da spremenite višino krmila. Vendar je to le majhna sprememba, zato morate biti pozorni na geometrijo, preden kupite enduro kolo. Za dobro uporabo teh informacij je potrebno razumeti omenjene meritve in njihov vpliv na zmogljivost na stezi.

Vzmetenje kolesa

Na splošno so gorska kolesa lahko polno ali sprednje vzmetena, odvisno od terena in načina vožnje. Enduro kolesa imajo hod vzmetenja od 140 do 180 mm. Če vozite agresivno in se želite spopasti z agresivnim terenom, boste želeli več vzmetenja za blaženje udarcev. Če vozite hitro, vendar je vaš teren zelo gladek, ali pa raje skačete, vam lahko ustreza manj vzmetenja.

Sestavni deli enduro kolesa

Gorska enduro kolesa so opremljena s širokim naborom sestavnih delov, vendar obstajajo štiri glavne komponente, na katere morate biti pozorni pred nakupom kolesa; to so zavore, pogonski sklop, vzmetenje in sedežna opora.

  • Zavore enduro koles. Zavore so zelo pomemben sestavni del vsakega kolesa. Z dobrimi zavorami boste pridobili več samozavesti in bistveno izboljšali svoje kolesarske izkušnje. Ker je vožnja z enduro kolesi zelo agresivna, potrebujete štiribatne kolutne zavore. Če si ne morete privoščiti vrhunskih zavor, povečajte velikost zavornega rotorja, saj boste tako pridobili večjo zavorno moč.
  • Pogonski sklop. Enduro kolesa so namenjena tudi pedaliranju, zato potrebujete dober pogonski sklop. Prepričajte se, da je kolo opremljeno z 12-stopenjskim prestavnim sistemom. Najboljši znamki sta SRAM in Shimano. Svetujemo vam, da poiščete kolo s pogonskim sklopom Eagle, SLX ali XT.
  • Vzmetenje. Proizvajalci ponujajo različne stopnje vzmetenja z različnimi notranjimi deli, prav tako so na voljo različni cenovni razredi. Izberite vzmetenje z možnostjo nastavitve odboja in kompresije. Vzmetenje se lahko zelo hitro podraži, vendar je to sestavni del, ki je pomemben. Izbirate lahko tudi med tuljavnim in zračnim vzmetenjem. Spiralno vzmetenje tehta več, vendar je bolj prožno in zahteva manj vzdrževanja, zračno vzmetenje pa tehta manj in je bolj prilagodljivo, vendar zahteva več vzdrževanja.
  • Nosilec za sedež. Pomemben sestavni del sodobnega enduro kolesa je po višini nastavljiv nosilec za sedež, ki bo bistveno izboljšal vašo izkušnjo pri vožnji. Priporočen je nakup mehanskega nosilca, ki zahteva manj vzdrževanja, poleg tega je cenejši in zanesljivejši. Če želite povečati užitek med vožnjo, si priskrbite daljši nosilec, ki ga lahko namestite na kolo glede na svojo višino.

Pri nakupu enduro kolesa je resda potrebno upoštevati veliko stvari, tj. kakšen okvir boste kupili, kakšna je njegova geometrija in kakšno je njegovo vzmetenje. Nato morate poskrbeti za kakovostne komponente in se seveda tudi odločiti, v kateri kolesarski trgovini boste kolo kupili.

Za izbiro optimalnega kolesa si vzemite čas, oglejte si več modelov in vrst ter jih tudi preizkusite.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024