24 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup gorskega kolesa

Vodič za nakup gorskega kolesa

Kolesarjenje je pri nas in tudi drugje po svetu označeno kot ena od najbolj priljubljenih oblik športnih aktivnostih. Če tudi vi že dlje časa razmišljate o nakupu kolesa, ker bi se radi pridružili veliki množici kolesarjev na cesti ali kje v naravi, je čas, da razmislite, katera vrsta kolesa je za vas najustreznejša.

Tako na hitro bi lahko dejali, da so gorska, treking in cestna kolesa med najbolj priljubljenimi vrstami. Vsaka od njih pa je namenjena vožnji po različnih vrstah terena. Če se s kolesom nameravate voziti predvsem v naravi in ne toliko po urejenih poteh oziroma asfaltu, vam priporočamo, da se osredotočite na ponudbo gorskih koles.

Kaj kmalu boste lahko ugotovili, da specializirane trgovine s kolesi ponujajo številne tipe gorskih koles. Da pa vam bo pri izbiri nekoliko lažje, smo za vas pripravili kratek vodič za nakup gorskega kolesa.

Vsa gorska kolesa na slikah v prispevku so del ponudbe specializiranega podjetja Extreme Vital.

Kaj je značilno za vse vrste gorskih koles?

Če vas torej s kolesom najbolj mika voziti po naravi, je izbira gorskega kolesa zagotovo prava. Zanj na splošno velja, da je med vsemi vrstami koles najbolj robustno in je zato kos tudi zahtevnejšim obremenitvam, ki jih prinaša vožnja po gozdnih in gorskih stezah, predvsem pa vožnja v klanec.

Gorsko kolo je v resnici pravo nasprotje cestnemu kolesu. Najhitreje ga boste prepoznali po širokih gumah z grobim profilom, kar omogoča terensko vožnjo. Tudi okvirji gorskega kolesa so nekoliko drugačne geometrije, obenem pa se ponašajo še s precej bolj trpežno zasnovo. Prav tako je drugačen položaj krmila, ki je nekoliko dvignjeno navzgor in ravne oblike.

Sicer pa velja, da je gorsko kolo med vsemi vrstami koles najbolj vsestransko uporabno, ker ga lahko uporabljate tudi za vožnjo po asfaltu. Nenazadnje vam lahko služi kot odlično prevozno sredstvo za v službo. Kljub temu se morate zavedati, da je zaradi manjših koles ter robustnejšega profila podvrženo večji porabi energije.

Gorska kolesa imajo 26-palčna ali 29-palčna kolesa. Ker obstaja veliko vrst gorskega kolesarstva, obstaja tudi veliko tipov gorskih koles. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpogostejših.

Tipi gorskih koles

Ali veste, v čem se med seboj razlikujejo gorska kolesa s sprednjim vzmetenjem, polnovzmetena, all mountain in dirt kolesa? Nadaljujte z branjem in spoznajte razlike.

1. Gorsko kolo s sprednjim vzmetenjem

Gorska kolesa s prednjim vzmetenjem so najpogostejša izbira gorskih kolesarjev, saj so tudi najbolj vsestranska. Zelo primerna so za vožnjo navkreber, obenem pa tudi za spuste po nekoliko zahtevnejših poteh.

Gorsko kolo s sprednjim vzmetenjem
Scott Scale 970 (Extreme Vital)

Ta tip gorskega kolesa se najpogosteje uporablja na dirkah v olimpijskem krosu. Pri dirki je namreč potrebno kolo, ki omogoča čim lažjo vožnjo v hrib, hkrati pa je dovolj dobro za čim hitrejši spust.

2. Polnovzmeteno gorsko kolo

V primerjavi s prejšnjo različico imajo polnovzmetena gorska kolesa vzmeteno tudi zadnje kolo. To omogoča še večjo prednost pri spustu.

Polnovzmeteno gorsko kolo
Giant Trance 27.5 3 GE (Extreme Vital)

Polnovzmetena gorska kolesa so nekoliko težja, prav tako pa se pogosto uporabljajo na dirkah v olimpijskem krosu.

3. All mountain kolo

All mountain kolesa so označena kot univerzalna vrsta koles. Sicer pa je all mountain povsem solidno kolo, ki omogoča dovolj dobre vzpone in spuste.

All mountain gorsko kolo
Specialized Stumpjumper FSR Comp Carbon (Extreme Vital)

Na all mountain kolo se najpogosteje usedejo tisti, ki si želijo udobne vožnje na celodnevnih oziroma daljših izletih po okoliških hribih.

4. Kolo za spust

Kot pove že samo ime posebnega tipa gorskega kolesa, je kolo za spust v prvi vrsti namenjeno vožnji po najzahtevnejših klancih navzdol in se uporablja zlasti na tekmovanjih v spustu.

Gorsko kolo za spust
Scott Ransom 920 (Extreme Vital)

Njegovo vzmetenje ima veliko hoda za velike skoke ter hitro vožnjo čez kamenje in korenine ter druge podobne ovire v naravi.

5. Dirt kolo

Dirt kolo je kot nalašč za zahtevne poligone in dirt parke. Namenjeno je tudi tekmovanju v 4-krosu, saj je primerno za izvajanje skokov in vožnjo čez grbine.

Dirt kolo
Specialized P3 (Extreme Vital)

Če bi njegov okvir primerjali z drugimi tipi gorskih koles, bi kaj hitro ugotovili, da je precej manjši. Razlog pa je v tem, da je lahko še bolj okreten pri skokih ter pri izvajanju najrazličnejših trikov.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024