24 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarske tlačilke

Vodič za nakup kolesarske tlačilke

Če se s kolesarstvom ukvarjate le za občasno rekreacijo, ste z njim šele začeli, morda kolo uporabljate kot prevozno sredstvo v mestu ali pa se pripravljate na svoje prvo tekmovanje, kolesarska tlačilka je eno izmed prvih in najosnovnejših orodji, ki ga morate imeti na dosegu rok, da bo vaše kolo vedno pripravljeno na vožnjo.

Sama ideja tlačilke je seveda zelo preprosta, črpanje zraka v pnevmatike. A izbira ustrezne tlačilke, ki bo ravno pravšnja za vaše kolo in potrebe, ni tako zelo enostavna. Na kaj vse torej morate biti pri nakupu pozorni?

1. Ustrezen zračni pritisk

Zmotno bi bilo misliti, da so tlačilke, ki zagotavljajo večje vrednosti zračnega tlaka, tudi boljše. Pravzaprav zelo visokih vrednosti najverjetneje sploh ne potrebujete. Za gorska kolesa je priporočen pritisk med 2 do 4 bari (ali do 50 psi), za cestna pa nekoliko višji, od 6 do 9 barov (do 130 psi). Medtem pa tlačilke z vrednostjo zračnega tlaka nad 200 psi navadno pomenijo nižjo natančnost merilnika.

2. Ustrezen volumen

Pomemben kriterij pri izbiri prostornine tlačilke naj bo vaše primarno kolo. Večji volumen pomeni, da boste z manj gibi prečrpali v pnevmatiko več zraka.

Kolesarska tlačilka Topeak JoeBlow Sport III
Zmogljiva tlačilka z manometrom Topeak JoeBlow Sport III – 11 bar / 160 psi (Extremevital.com)

Gorska kolesa, katerih pnevmatike imajo večjo prostornino in zahtevan nižji pritisk, je tako smiselno vzdrževati s tlačilko večjega volumna. Pnevmatike z manjšimi prostorninami pa je priročno napolniti že z ročnimi tlačilkami brez dodatnih zračnih kompresorjev.

3. Natančnost merilnika

Vsaka tlačilka žal nima merilnika, čeprav gre za izjemno praktičen dodatek. Ko izbirate kolesarsko tlačilko, se odločite za tisto z merilnikom, jasnim in enostavnim za odčitavanje, ter s primernim razponom pritiska glede na vaše potrebe. Za kolesarje je dobro, če ima merilnik nižji, a natančnejši razpon. Merilnik je lahko na tlačilko že nameščen ali pa ga kupite posamezno. Obstajajo tudi digitalne opcije, ki pa so praviloma dražje.

4. Glave tlačilk in tipi ventilov

Presta in Schrader ventilPoznani sta dve osnovni vrsti ventilov. »Presta«, ki se uporablja na cestnih kolesih, in »Schrader«, ki je znan gorskim kolesarjem. Ventili cestnih koles so za razliko od gorskih ožji in daljši. Obliki ventila je prilagojena glava tlačilke, a danes večina proizvajalcev izdeluje tlačilke z obema tipoma glav, tako da za različne tipe koles ni potrebno več kupovati ločenih tlačilk.

Kljub temu, da se proizvajalci s kombinacijami različnih glav približujejo profilu raznolikega kolesarja, pa je vendarle dobro, da poznate tip ventila na svojem kolesu in se s tem izognete neprijetnim presenečenjem med samim procesom črpanja zraka.

5. Velikost

Pri tlačilki, ki jo boste uporabljali samo doma, je ta kriterij seveda drugotnega pomena. Enostavno jo boste potegnili iz kota sobe, ko jo boste potrebovali. Drugače pa je, če boste svojo kolesarsko tlačilko uporabljali tudi na poti, jo imeli morda pospravljeno v avtomobilskem prtljažniku ali pa jo vzeli celo na kolesarski izlet.

Tlačilka Specialized Air Tool Flex MTB/Road
Kolesarska tlačilka Specialized Air Tool Flex MTB/Road (Extremevital.com)

V tem primeru, so najustreznejše mini tlačilke, ki bodo poskrbele, da v nujnih situacijah napolnijo vašo pnevmatiko, dokler se ne vrnete domov. Ker manjše tlačilke pomenijo omejene količine pretoka zraka, je vedno dobro imeti tudi opcije, ki vzamejo več prostora.

6. Teža

Podobno kot prej je tudi teža tlačilke kriterij, ki ga ni potrebno upoštevati, če je le-ta vedno doma. Za potovalne tlačilke pa izbirajte tiste iz lahkih materialov. Mednje sodijo tudi aluminij in celo s sodobno tehnologijo razvita ogljikova vlakna ter cenejše plastične opcije, ki niso nujno slabe.

Pri plastičnih tlačilkah je pomembno, da smo pozorni, da je zgradba vseeno dovolj trdna, da nam bo kos opreme dejansko v pomoč, ko ga bomo potrebovali in v nahrbtniku ne bomo po nepotrebnem nosili nekoristnega dodatnega tovora, četudi lahkega.

7. Konstrukcija

Pri tej lastnosti je običajno tako, da višja cena pomeni tudi višjo kvaliteto ter posledično boljšo izkušnjo uporabnika. Dobra tlačilka ima trdno strukturo, ki se med črpanjem zraka ne premika, upogiba ali celo popušča.

Kolesarska tlačilka Topeak Mini Dual
Kolesarska tlačilka Topeak Mini Dual (Extremevital.com)

Trdnost zagotavljajo trpežni (in dražji) materiali, kot je na primer kovina. Več kot ima tlačilka kovinskih delov, bolj je stabilna. Po drugi strani se plastični modeli ob redni uporabi hitreje obrabijo, a tudi tu je razpon glede na kakovost širok.

8. Možnost servisiranja

Dobro je, če si za nakup tlačilke vzamete čas in ga razumete kot naložbo. Zato, da vam bo ta pomemben kos kolesarske opreme služil čim dlje, je dobro preveriti, ali s tlačilko dobite tudi rezervne dele. Najpomembnejši med njimi so dodatna tesnila glave in ventilov, saj ta z uporabo začnejo popuščati.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024