25 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarske zaščitne opreme

Vodič za nakup kolesarske zaščitne opreme

Kolesarjenje je zdrava, okolju prijazna ter cenovno ugodna aktivnost, ki zahteva veliko mero previdnosti. Kolesarji svojo varnost lahko povečajo, če se prevažajo s tehnično brezhibnim kolesom, dosledno upoštevajo vse prometne predpise, vedno prilagajajo hitrosti ranljivejšim pešcem, ravnajo previdno ter preudarno in predvidijo ravnanje drugih udeležencev v prometu.

V povezavi s kolesarsko varnostjo in zaščito je pomembno tudi to, da kolesar uporablja zaščitno kolesarsko čelado, odsevne predmete in luči za večjo opaznost na cesti. Na nevarnejše kolesarjenje pa kolesar ne bi smel iti niti brez ustreznih kolesarskih očal, ščitnikov za roke, noge in telo.

V nadaljevanju vam na kratko predstavljamo glavno oziroma nepogrešljivo kolesarsko zaščitno opremo, ki lahko kolesarja učinkovito zaščiti pred različnimi situacijami na cesti, strmi gorski poti ali na kateri koli drugi vrsti terena.

1. Kolesarska čelada

Kolesarska čelada je nepogrešljiv del opreme kolesarja. Vsak padec ali trk s kolesom lahko povzroči poškodbo glave. Čelada posledice poškodbe lahko ublaži od 40 do 70 %. Mladostniki do 18. leta starosti, ki vozijo kolo ali kolo s pomožnim motorjem, morajo med vožnjo obvezno nositi tovrstno zaščitno opremo.

Kolesarska čelada Met Parachute MCR (2022)
Kolesarska čelada Met Parachute MCR (Extremevital.com)

Vsaka kolesarska čelada mora biti narejena v skladu z mednarodnim standardom za kolesarske čelade EN 1078 – z oznako CE. Na nalepki, ki je na levi strani čelade, mora biti oznaka znamke oziroma proizvajalca, prav tako oznaka države, kjer je bila izdelana, leto proizvodnje ter velikost. Navodila za uporabo čelade se praviloma nahajajo na desni notranji strani čelade.

Čelada mora biti ustrezne velikosti. Prilagoditi si jo je treba tako, da povsem trdno stoji na glavi – s priloženimi blazinicami ali s posebnim sistemom za uravnavanje. Njen prvi rob mora biti približno 2 centimetra nad obrvmi. Med vožnjo mora biti vedno zapeta s trakovi za zapenjanje, ki se prilegajo bradi. Po vsakem močnejšem udarcu se mora čelada obvezno zamenjati.

Preverite tudi: Vodič za nakup kolesarske čelade

2. Kolesarska očala

Pomemben dodatni kos opreme za kolesarjenje so kolesarska očala. Zlahka jih lahko uvrščamo med zaščitno opremo. Dobra izbira so na primer fotokromatska stekla, ki se zatemnijo glede na svetlobne pogoje.

Kolesarska očala Smith Squad MTB
Kolesarska očala Smith Squad MTB (Extremevital.com)

Očala za kolo je najpametneje izbirati tako, da imate na sebi kolesarsko čelado, nato pa izbirate med očali. Na ta način namreč lahko vidite, če bi vas model čelade in očal motil ali če bi čelada pritiskala na očala.

Še posebej za jutranjo vožnjo s kolesom so dobrodošla očala s foto stekli. Prav tako tudi za popoldansko močno svetlobo, ki je lahko precej moteča. Foto stekla na očalih se torej samodejno prilegajo na svetlobo, kar je izjemen plus. Če je možnost, je najbolje izbrati nelomljiva stekla, ki stopnjo zatemnitve samodejno prilagajajo glede na trenutne vremenske pogoje.

Preverite tudi: Vodič za nakup kolesarskih očal

3. Kolesarske rokavice

Zakaj pravzaprav za kolesarjenje potrebujemo kolesarske rokavice? Odgovor je povsem jasen: ker vpijajo znoj, roke kolesarja pa zato ostajajo suhe, njegove ture pa so bolj udobne. Rokavice za kolesarjenje imajo na notranji strani blazinice, ki učinkovito poskrbijo za še večji nadzor nad kolesom ter nad zavornimi ročicami.

Kolesarska rokavice Fox Dirtpaw
Kolesarska rokavice Fox Dirtpaw (Extremevital.com)

Po drugi strani pa so kolesarske rokavice namenjene tudi zaščiti. Ko padete, je povsem naravni refleks, da se roke stegnejo predse ter zaščitijo obraz in telo. Oblazinjenje kolesarske rokavice torej odlično ublažijo udarce in varujejo dlani.

4. Ščitniki za kolena

Kakovostni kolesarski ščitniki za kolena nudijo izboljšano, močnejšo zaščito, nižjo težo ter večjo gibljivost. Zelo dobro se oprimejo nog in tako na svojem mestu ostanejo tudi med najagresivnejšo vožnjo. Na trgu lahko izbirate med različnimi velikostmi kolenskih ščitnikov za kolesarje. Na voljo so velikosti S, M, L, XL.

Kolesarski ščitniki za kolena Fox Launch D3O Knee
Kolesarski ščitniki za kolena Fox Launch D3O Knee (Extremevital.com)

Ščitniki za kolena so primerni predvsem za dirt, downhill in freeride uporabo. Običajno je zunanja školjka izdelana iz kevlarja, na notranji strani pa je mehek zaščitni vložek, ki se kolenu udobno prilega. Nekateri ščitniki zaradi svoje podaljšane oblike zaščitijo tudi goleni.

5. Ščitniki za komolce

Če iščete prožno zaščito za komolce, ki ne bodo ovirali gibanja med kolesarjenjem in jih boste lahko nosili več ur zapored, izberite najlažje, najbolj zračne in najbolj udobne ščitnike za komolce. Tudi komolčniki kolesarjem nudijo izboljšano, močnejšo zaščito in nižjo težo ter omogočajo dobro gibljivost. Učinkovito se oprimejo rok in ostajajo na svojem mestu tudi med hitrejši in bolj intenzivno vožnjo.

Kolesarski ščitniki za komolce Sixsixone DBO Elbow
Kolesarski ščitniki za komolce Sixsixone DBO Elbow (Extremevital.com)

Večina proizvajalcev ponuja modele v velikostih S, M, L in XL. Pri izbiri velikosti pa boste morali upoštevati zlasti obseg bicepsa v centimetrih ali obseg podlakti. Z izbiro prave velikosti si boste zagotovili, da bosta ščitnika tudi med spustom po razgibanem terenu ostala na svojem mestu.

6. Ščitnik za hrbet

Kakovostno zasnovan ščitnik za hrbet se lahko pohvali z najvišjo možno stopnjo zaščite hrbtenice. Med opravljanjem aktivnosti ne ovira gibanja, ker je razvit tako, da zagotavlja izjemno prilagodljivost. Narejen je iz mase, ki je odporna na udarce, obenem pa razporeja sile tako, da se moč udarca nikoli ne sprosti na posamezni točki hrbtenice.

Kolesarski ščitnik za hrbet Poc VPD System Back
Kolesarski ščitnik za hrbet Poc VPD System Back (Extremevital.com)

Ob stiku s telesom se poseben sistem ščitnika za hrbet zmehča ter povsem prilagodi hrbtu in tako ne ovira gibanja. Tovrstna zaščitna oprema je primerna tako za adrenalina željne kolesarje kot tudi za smučarje in deskarje na snegu.

Če se nameravate voziti po zahtevnih terenih, morda med vožnjo celo izvajati skoke, si vsekakor najprej priskrbite kakovostno zaščitno opremo. Le tako se boste med kolesarjenjem lahko sprostili in v vožnji zares uživali.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024