25 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarskega števca

Vodič za nakup kolesarskega števca

Danes skoraj ne vidimo več rekreativnega kolesarja brez števca na krmilu kolesa. Če je včasih ta del kolesarske opreme veljal za robustnega, pa se je s prihodom digitalnih naprav vse močno spremenilo. Števci so postajali vse manjši in čedalje bolj zmogljivi.

Različne znamke in funkcije hkrati prinašajo zelo različne cene, zato je treba pred nakupom kolesarskega števca dobro razmisliti o tem, kakšen števec potrebujemo in katere naj bodo njegove ključne lastnosti ter funkcije. Vsem je skupno merjenje hitrosti in razdalje, kaj pa ostalo?

Velikost števca

Morda v prvem trenutku na velikost kolesarskega števca ne pomislite, ker se vam zdijo vsi podobne velikosti. A resnica je povsem obratna. Velikosti števcev se precej razlikujejo in v tem pogledu je pomembno, kako velik zaslon potrebujete.

Kolesarski števec Sigma BC 10.0 WL STS
Kolesarski števec Sigma BC 10.0 WL STS (Extremevital.com)

Morda zaradi samega vida, ker potrebujete večje številke in druge napise, ali pa iz razloga, da si želite na zaslonu števca spremljati več informacij hkrati, ne da bi vam bilo treba pri tem pritiskati na gumbe in iskati posamezne podatke. Nekateri modeli kolesarskih števcev so lahko tudi zelo veliki, a ni nujno, da želite z njim zasesti toliko prostora na krmilu.

Nabor funkcij

Jasno je, da si od kolesarskega števca želite natančen prikaz trenutne hitrosti in seštevek prevoženih kilometrov. A ta mala napravica zna še marsikaj drugega. Lahko vam izračuna povprečno doseženo hitrost, prevožene višinske metre in podobno. Določeni modeli kolesarskih števcev imajo sposobnost predprogramiranja, štetja porabljenih kalorij in GPS modul, preko katerega pridemo do natančnega izrisa prevožene poti.

Kolesarski števec Sigma Rox 4.0
Kolesarski števec Sigma Rox 4.0 (Extremevital.com)

Da bi imeli kar največ od tega, se zmore kolesarski števec povezati na osebni računalnik ali pametno napravo s pomočjo brezžične povezave. Omislite si lahko tudi model, ki vam poleg osnovnih funkcij nudi še pregledno spremljanje srčnega utripa. To je vsekakor pomembna funkcija za vse nekoliko bolj resne kolesarje.

Enostavnost uporabe

V prvi vrsti si boste želeli brezžični števec, pri katerem vam ne bo treba skrbeti, da bi se nepotrebno žičevje zapletalo v druge dele kolesa. Prav tako bo vaše zadovoljstvo s števcem večje, če ga bo enostavno uporabljati. Po vožnji in med samo vožnjo, seveda.

Kolesarski računalnik Garmin Edge 1040
Kolesarski računalnik Garmin Edge 1040 (Extremevital.com)

Posebnost žičnega števca je v tem, da potrebuje le eno baterijo v napravi, medtem ko brezžični kolesarski števec potrebuje dodatno baterijo še v oddajniku, ki je navadno nameščen na sprednji vilici kolesa. Poleg tega pa je treba vedno paziti še na napeljavo, ki v prvi vrsti ni videti lepo na kolesu, obenem pa se lahko poškoduje.

Cena

Kolesarski števci se po ceni precej razlikujejo. Tako lahko pričakujete števce že za slabih 20 € in takšne, ki stanejo več 100 €. Najdražji modeli so videti kot manjše GPS naprave, kar v resnici tudi so. Cena je seveda seštevek nabora različnih funkcij in znamke ter modela. Ne glede na velike razlike v cenah, pa lahko tudi cenejši modeli zagotavljajo zelo spodobno izkušnjo in postrežejo z vsemi podatki, ki jih boste na kolesu potrebovali.

Na koncu bo odločitev seveda vaša, a za merjenje hitrosti, izračun povprečja, prikaz temperature in še marsičesa vam ne bo treba zapraviti celega premoženja. Bodite pozorni še na podatek o vodoodpornosti. Načeloma so kolesarski števci zaščiteni pred dežjem, a se v resnici nivo te zaščite lahko precej razlikuje.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024