10 Apr 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarskih pedal

Vodič za nakup kolesarskih pedal

Da bi na kolesu izkoristili čim več vložene energije, je pomembno, da imamo na voljo pravo opremo. Poleg samega kolesa, prestav in pnevmatik svojo vlogo odigrajo tudi pedala. V prvi vrsti se je treba odločiti, ali jih bomo potrebovali za mestno, cestno ali gorsko kolesarjenje.

Naslednja izbira pa sestoji iz dveh možnosti, ki jih ponujajo pedala. Želite kolesariti s kolesarskimi čevlji, ki se pripnejo na pedala s pomočjo posebnega sistema, ali vam je bližje poganjanje z nekoliko več svobode pod stopali. Tudi v tem primeru imate lahko dovolj trenja za izkoristek vložene moči.

Nakup odvisen od čevljev

Za katera pedala se boste odločili, bo odvisno tudi od modela vaših kolesarskih čevljev. S povsem običajno obutvijo je pritiskanje na določena pedala precej neudobno in tudi manj učinkovito. Boste na kolo sedli s čevlji na zaponke ali z običajno športno obutvijo?

Cestni kolesarski čevlji Northwave Revolution 3
Cestni kolesarski čevlji Northwave Revolution 3 (Extremevital.com)

Nekateri kolesarski čevlji so sicer odlični za vožnjo s kolesom, a na drugi strani dokaj neudobni za hojo, če mislite ob kolesarjenju narediti tudi nekaj korakov. So pa novejši kolesarski čevlji večinoma izdelani z mislijo na oboje, zato bo vaša odločitev nekoliko lažja.

Kdaj izbrati ploska pedala?

Odgovor na to vprašanje mora poiskati vsak sam. Nekateri se odločijo za ploska (flat) pedala zgolj zaradi strahu, da bi s tistimi na zapenjanje padli. Spet drugi si ne želijo kupovati posebnih kolesarskih čevljev in želijo kolesariti s svojo športno obutvijo. Vsekakor pa takšna pedala sodijo na kolo, s katerega boste morali večkrat sestopiti.

Klasična kolesarska pedala Carol MTB ALU 964
Klasična kolesarska pedala Carol MTB ALU 964 (Extremevital.com)

Na ta način bodo ploska pedala še vedno nudila dovolj oprijema, vendarle pa je precej bolje, če si omislimo kolesarske čevlje s podplatom za ploska pedala. Nekatera ploska pedala vsebujejo tako imenovane pine (zatiče), ki so premišljeno razporejeni po površini pedala in zagotavljajo maksimalen oprijem. Izkoristek pri kolesarjenju bo tako precej večji kot sicer. Takšna pedala navadno uporabljajo gorski kolesarji.

SPD pedala

Cestni kolesarji se navadno odločajo med običajnimi in SPD pedali. Slednja so značilna za profesionalno kolesarstvo, kjer se čevelj zapne na pedalo. Na ta način se poveča izkoristek vložene energije, hkrati pa je sistem v pomoč tudi pri vožnji v klanec. Takrat namreč noga, ki je na poti navzgor, pomaga drugi nogi pri potisku navzdol. Na voljo so tudi kombinirana SPD pedala, pri katerih je ena stran narejena za vpenjanje, druga pa je ploska in se jo lahko uporablja z drugimi čevlji.

Kolesarska pedala Shimano PD-ME700 Trail SPD
Kolesarska pedala Shimano PD-ME700 Trail SPD (Extremevital.com)

Še posebej začetnikom se priporoča, da so vsaj na prvih vožnjah z SPD pedali previdnejši in prej vadijo odpenjanje ter zapenjanje. Proizvajalec kolesarske opreme Shimano je denimo razvil tudi razvil sistem Light Action zapenjanje, ki omogoča lažje izpenjanje iz pedal.

Clipless pedala

Clipless pedala so brez sponk, ki so se včasih uporabljale za vstavljanje kolesarskih čevljev, in so pravzaprav sistem, sestavljen iz posebnih pedal in zatičev, priloženih pedalom, ki se pritrdijo na podplate kolesarskih čevljev brez sponk.

Kombinirana kolesarska pedala Shimano PD-T421 Click'r Combi
Kombinirana kolesarska pedala Shimano PD-T421 Click’r Combi (Extremevital.com)

To pomeni, da boste morali za nadgradnjo na sistem brez sponk izbrati ustrezna pedala in čevlje.

Prednosti clipless pedal:

  • učinkovitejši prenos moči,
  • gladka tehnika poganjanja,
  • varna postavitev stopala na pedal, ki preprečuje zdrs stopala,
  • koristno za vožnjo v hrib.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024