24 Maj 2024
Vodiči

Vodič za učenje otroka kolesarjenja

Vodič za učenje otroka kolesarjenja

Svet kolesarjenja je krasen za mlado in staro. Kolo nam ponuja obliko transporta, da se izognemo gneči v urbanih središčih, hkrati pa nudi obilico zabave in je tudi vir dobrega zdravja. Za odrasle je kar nekako logično, da ima vsak član družine doma svoje kolo.

A kako na kolo privaditi otroka? Nekoč so bile urice učenja vožnje kolesa dokaj stresne in boleče, saj se je mnogokrat končalo s padcem in potolčenimi koleni. Danes lahko otroka naučimo voziti kolo praktično brez težav, a je treba pri tem ubrati pravo pot.

Kdaj in kako pričeti?

Otroštvo je čas, poln nepozabnih trenutkov in pomembnih mejnikov, pri čemer je učenje vožnje s kolesom gotovo eden izmed vrhuncev. Starši se pri tem soočamo s številnimi odločitvami, ki vplivajo na otrokov prvi korak v svet kolesarstva. Med vsemi možnostmi, ki se ponujajo, je poganjalec v svetu otroških koles tisti, ki ponuja najboljši uvod v učenje vožnje s kolesom, saj otroku omogoča naraven prehod na kolo in obenem zagotavlja celovit razvoj.

Otroški poganjalec Cruzee Black 12
Otroški poganjalec Cruzee Black 12 (Extremevital.com)

Izberite poganjalca za uspešen prehod vašega malčka iz razigranega raziskovalca v spretnega kolesarja. In kdaj sploh pričeti z učenjem kolesarjenja? Načeloma je tako, da bo otrok s tem hitreje pridobival mišično maso, se učil koordinacije in pridobival tudi na motoričnih spretnostih. Vendarle pa ga pričnite učiti vožnje s kolesom šele, ko boste prepričani, da je fizično in mentalno zares pripravljen. V nasprotnem primeru raje še malce počakajte.

Kako izbrati pravega poganjalca?

Pri izbiri poganjalca upoštevajte nekaj dejavnikov, opisanih v nadaljevanju.

  • Ustrezna velikost: Izberite poganjalec, ki je po višini prilagojen otroku. Optimalna višina naj bo taka, da otrok z lahkoto stopi z obema nogama na tla. Nekateri poganjalci so prilagodljivi po višini, kar pomeni, da ga bo otrok lahko uporabljal več let in boste s tem prihranili na dolgi rok.
  • Lahkotnost premikanja: Da se bo otrok z veseljem vozil na poganjalcu, izberite čim lažjega. Otroku mora biti enostaven za uporabo in manevriranje, poganjalci iz težjih materialov pa otroka hitro utrudijo in mu odvzamejo voljo za nadaljevanje vožnje. Najbolj priljubljeni so trenutno poganjalci iz aluminija, čeprav v oko padejo tudi leseni, a so ti navadno malo težji.
Otroški poganjalec Early Rider Charger 12"
Otroški poganjalec Early Rider Charger 12″ (Extremevital.com)
  • Ergonomski sedež: Preverite, ali je sedež dovolj udoben in je ergonomske oblike, da bo otrok brez težav sedel na njem in užival v vožnji.
  • Trpežnost materialov: Materiali naj bodo trpežni in odporni na običajno obrabo, saj otroci radi raziskujejo in se včasih znajdejo v položajih, ko njihovo kolo potrebuje vse svoje super moči.
  • Izbor koles: Kolesa na poganjalcu so lahko izdelana iz različnih materialov, pri čemer plastična ne bodo najboljša izbira. Za karseda dober oprijem in udobno vožnjo naj bodo vsaj iz posebne pene, nekateri poganjalci pa imajo celo napihljiva kolesa, ki omogočajo še udobnejšo vožnjo.

Preberite tudi: 5 napak pri nakupu otroškega poganjalca

Prvi metri na otroškem kolesu

Otroka nikoli ne silite v vožnjo s kolesom. Naj si je zaželi sam, vi pa mu bodite v oporo, sploh pri prvih metrih, ko še ni seznanjen s kolesom in mu lovljenje ravnotežja morda dela nekaj preglavic. Še posebej na poganjalcu bo zelo hitro ujel svoj ritem, in kot bi mignili boste morali za malčkom celo teči.

Otroško kolo za deklice Specialized Riprock 12
Otroško kolo za deklice Specialized Riprock 12 Purple (Extremevital.com)

Na kolo ga posedite na varnem prostoru. Morda na domačem dvorišču ali na praznem parkirišču trgovskega centra na dan, ko ta ne obratuje. Na lep dan se lahko odločite tudi za obisk parka. Poučite otroka o kolesu in mu razložite, kako delujejo zavore in kako naj s kolesom manevrira.

Bodite potrpežljivi in pozitivno naravnani

Otrok se bo sprva precej lovil in bo potreboval vašo mirno glavo ter veliko vzpodbude. Čeprav se vam nekaj zdi povsem enostavno in samoumevno, bo to za vašega malčka popolnoma nova preizkušnja v njegovem življenju. Če boste pričeli s kolesom na pedala ter pomožnimi kolesci, bodite prepričani, da so ta pravilno nameščena.

Otroško kolo za dečke Specialized Riprock 12
Otroško kolo za dečke Specialized Riprock 12 Blue (Extremevital.com)

Otroka poučite, da naj s kolesom naglo ne menja smeri, saj bi se lahko pretirano naslanjanje na eno stran končalo z bolečim padcem. Otroški poganjalec bo še vedno najboljša izbira, povejmo pa, da so ti primerni za otroke od 1 do 6 let starosti, zato se pred nakupom pozanimajte o tem, pri čemer pa upoštevajte, da je bolj kot starost pomembna višina otroka.

Bodite pozorni na pogoste napake

Starši v vsej svoji vnemi, da bi storili nekaj dobrega, naredimo tudi kakšno napako. Pri učenju vožnje s kolesom pri otroku pazimo na naslednje napake:

  • Napačna izbira kolesa. Vedno se pozanimajte pri prodajalcu, ali izbirate pravo otroško kolo in katero bi bilo morda boljša izbira za otroka.
  • Brez zaščitne opreme. Otroku vedno kupite še kolesarsko čelado, čeprav ne bo nič narobe niti s ščitniki za kolena in komolce. Da bi ga vzpodbudili k nošenju čelade, jo med kolesarjenjem nosite tudi sami.
  • Pretiravanje. Ena pogostejših napak pri učenju vožnje kolesa je, da starši otroka nekoliko precenijo in prehitro od njega zahtevajo rezultate. Bodite potrpežljivi.

Preberite tudi: 4 napake pri učenju otroka vožnje s kolesom

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024