01 Jun 2024
Splošno

Zakaj boste potrebovali kolesarske čevlje?

Zakaj boste potrebovali kolesarske čevlje?

Oprema za kolesarjenje je v resnici precej minimalna, a je vsak kos izjemno pomemben. Med drugim za prijetno, udobno in dovolj varno poganjanje kolesa potrebujete tudi primerno obutev. Sočasno s kolesom so se razvijali tudi kolesarski čevlji in kolesar sam. Na začetku so cestni kolesarji uporabljali prav posebno vrsto obutve, ki se je precej razlikovala od ostalih.

V resnici je prav vse, česar se dotika kolesa med poganjanjem pedal, ključnega pomena. Kolo se torej dotika hlač, čevljev, rokavic in še bi lahko naštevali. Podlaga oziroma cesta se dotika gume. Da se lahko peljemo, pa potrebujemo pedala, verigo, dva obročnika ter zobnike. V resnici za lepo izkušnjo na kolesu ne potrebujemo kaj dosti, a je tisto, kar potrebujemo, zelo pomembno.

Najpomembnejši del kolesarske opreme

Če ste izkušen kolesar, vam je jasno, da so čevlji najpomembnejši kos opreme. Kolesariti v neprimerni vrsti obutve je podobno, kot da bi v morju ali jezeru plavali obuti. Seveda lahko plavate tudi v čevljih, a posledično zagotovo ne boste imeli tistega pravega občutka. Enako velja za kolesarjenje brez ustreznih kolesarskih čevljev.

Moški kolesarski čevlji Northwave Storm Carbon 2
Moški kolesarski čevlji Northwave Storm Carbon 2 (Extremevital.com)

Če se s kolesom peljete zgolj do prve trgovine, je dovolj že to, da ste obuti v vsakdanjo obutev. Ni torej nujno, da je ta primerno zapeta v pedala. Če pa je kolesarjenje daljše od pol ure oziroma rekreativno poganjate pedala, je skorajda nujno, da ste pri tem obuti v kakovostne kolesarske čevlje. Pri profesionalnem kolesarjenju pa kaj drugega sploh ne pride v poštev.

Preberite tudi: Vodič za nakup kolesarskih čevljev

Koliko stanejo posebni kolesarski čevlji?

Ob omembi posebnih kolesarskih čevljev večina meni, da ti stanejo precej. Resnica pa je lahko drugačna. Čevlji za kolesarjenje so lahko tudi precej poceni oziroma cenovno dostopni vsakomur. Posebni pa so zato, ker so namenjeni izključno za kolesarjenje. Gre za tehnološko dovršen izdelek, ki mora imeti predvsem dovolj trd podplat, prav tako mora biti dovolj udoben.

Ženski kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa
Ženski kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa (Extremevital.com)

Vrhunski kolesarski čevlji vas seveda lahko stanejo tudi do več 100 evrov. Po drugi strani pa lahko odlično obutev za kolesarjenje kupite zgolj za 60 do 120 evrov. Izbira je torej vaša, odvisna pa bo predvsem od tega, koliko kilometrov prevozite, kako zahtevni ste in kakšno je vaše finančno stanje.

Preberite tudi: Odločitev za nakup kolesarskih čevljev: DA ali NE?

Med kolesarjenjem ne smete čutiti, da ste obuti

Za čevlje velja podobno pravilo kot za kolesarsko čelado. Ne smete jih namreč čutiti, da jih med vožnjo nosite. Ne smejo vas tiščati in ne smejo biti preveliki. Za kolesarsko obutev je značilno, da ima na podplatu element, ki se privijači ter se kasneje skupaj s čevljem vpne v pedala. To so tako imenovane zagozde, ploščice, nastavki. Lahko jim rečemo tudi blokeji.

Moški gorski kolesarski čevlji Specialized Recon 1.0 (2023)
Moški gorski kolesarski čevlji Specialized Recon 1.0 (Extremevital.com)

In čeprav si boste kupili najboljše in najdražje kolesarske čevlje, ni nujno, da se boste v njih počutili udobno. Če boste imeli napačno privijačene blokeje, zagotovo ne. V resnici si boste s tem naredili več škode, kot če bi nosili klasične kolesarske čevlje.

Preberite tudi: 5 napak pri nakupu kolesarskih čevljev

Različni tipi čevljev za kolesarjenje

Čevlji za kolesarjenje se ločijo na tiste, v katerih je podplat poglobljen, da vas ne ovira pri hoji, ter na tiste, ki imajo privijačen bloker. Za hojo čevlji z blokeji zagotovo niso primerni, ampak izključno za kolesarjenje.

Seveda pa je kolesarska obutev sestavljena ne samo iz podplata, temveč tudi iz zgornjega dela, opetnika in vložka. Prav tako vsebuje zapenjalce oziroma vezalke. Priljubljeni so mikro zapenjalci na pletenico ali na klipso. Ti nikakor niso le domena prestižno dragih čevljev. Takšna vrsta zapenjanja se je pojavila predvsem zato, da lahko kolesarji zapenjanje regulirajo tudi preko gamaš oziroma nogavic. V primeru obutve na vezalke ali na mačka je to nemogoče.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024