24 Maj 2024
Splošno

Bo treking kolo zame prava izbira?

Bo treking kolo zame prava izbira?

Izbira novega kolesa ni tako preprosta zadeva, kot se marsikomu zdi na prvi pogled. Ko se boste znašli v specializirani prodajalni s kolesi, vas bo prijazno osebje zasulo z vprašanji, na katera boste morali ustrezno odgovoriti, če boste želeli kupiti kar najprimernejše kolo za svoje namene.

Morda so vas navdušile številne dobre lastnosti oziroma prednosti treking kolesa, ki tudi sicer med kolesarji velja za eno od najpriljubljenejših vrst koles na sploh. Pa ste prepričani, da bo primerno tudi za vas?

Mešanica med gorskim in cestnim kolesom

Treking kolo je najpogosteje označeno kot mešanica med gorskim in cestnim kolesom. V primerjavi z drugimi vrstami koles gre za relativno novo vrsto. Nanj se največkrat usedejo rekreativni kolesarji, ki se radi vozijo tako po makadamskih kot tudi asfaltiranih cestah.

Moško treking kolo Specialized Crosstrail Elite
Moško treking kolo Specialized Crosstrail Elite (Extreme Vital)

Za treking kolo so značilna nekoliko večja platišča in pnevmatike. Zunanje tekalne plasti so rebraste, sredinska plast pnevmatike pa je popolnoma gladka. Vse to mu omogoča odličen oprijem na različnih vrstah podlage.

S treking kolesom na daljše razdalje

Na treking kolesu bo vaša drža bolj pokončna, posledično tudi udobnejša. To vam bo omogočalo, da boste z njim lahko naredili veliko kilometrov, ne da bi se pri tem pretirano utrudili.

Žensko treking kolo Scott SUB Cross 30
Žensko treking kolo Scott SUB Cross 30 (Extreme Vital)

Treking kolo je predvsem ustvarjeno za daljša potovanja, pa tudi za hitrejše vožnje. Pogosto se za nakup tovrstnega tipa kolesa odločijo vsi družinski člani, ki radi veliko kolesarijo po vseh vrstah podlage. Ne priporoča pa se kolesarjem začetnikom, ki najverjetneje ne mislijo že takoj na začetku sesti na kolo in se z njim odpraviti na daljše potovanje.

Odločitev: treking, gorsko, cestno ali mestno kolo?

To, kar smo vam o treking kolesu zaupali do sedaj, je zadostna količina informacij, da se lahko odločite, ali je ta vrsta kolesa primerna za vas. Če še vedno niste prepričani, bo seveda najbolje, da se odpravite v specializirano trgovino in izkušenemu prodajalcu zastavite dodatna vprašanja. Seveda kolo pred nakupom tudi preizkusite.

Moško treking kolo Scott SUB Cross 40
Moško treking kolo Scott SUB Cross 40 (Extreme Vital)

V kolikor torej niste kolesar začetnik in bi s kolesom radi tudi potovali in se preizkušali v hitrosti, je treking kolo odlična izbira. Če pa imate raje umirjeno vožnjo, zlasti po urejenih terenih, in niste pristaši dolgih potovanj s kolesom, vam treking kolesa ne priporočamo.

V takšnem primeru imate na razpolago druge možnosti. Morda se boste odločili za nakup mestnega kolesa, ki vam ponuja mirnejšo vožnjo na krajše razdalje, ali za cestno kolo, s katerim boste po asfaltiranih cestah dosegali višje hitrosti, ali pa za gorsko, če najraje kolesarite čez drn in strn.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024