25 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup mestnega kolesa

Vodič za nakup mestnega kolesa

Živite v mestu, pa vam prevoz z avtom skozi gost promet vzame ogromno časa? Svetujemo vam nakup mestnega kolesa, s katerim boste hitro prišli od enega konca mesta do drugega. Mestna kolesa imajo vso potrebno opremo, da je vožnja varna in udobna, v temnejših delih dneva pa dovolj vidna in po potrebi tudi slišna. Na trgu lahko izbirate med različnimi vrstami, ki se med seboj razlikujejo predvsem po namenu uporabe.

Dostikrat je v mestu opaziti mnogo kolesarjev. Takšnih, ki si izposodijo mestno kolo izposodijo in ga kasneje vrnejo na primerno lokacijo, pa tudi takšnih, ki imajo kolo s košaro, v kateri prevažajo svoje potrebščine. Veliko je tudi ljudi, ki si omislijo staro kolo brez prave vrednosti, saj imajo s tem manjšo možnost, da bi jim ga kdo ukradel. V vseh primerih mora lastnik kolesa poskrbeti, da kolo po uporabi zaklene. In če boste s kolesom primerno ravnali, ga boste imeli lahko še dolgo časa.

1. Izberite udobno mestno kolo

V specializiranih trgovinah s kolesi lahko opazite mnoge vrste koles z različnimi oblikami okvirjev, debelino gum, širino krmila itd. Če kupujete mestno kolo, vedite, da mora biti kolo predvsem udobno, saj se boste z njim vsakodnevno podajali na mestne vožnje.

Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Hollywood
Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Hollywood (Extreme Vital)

Za udobno vožnjo mora imeti kolo sedež na takšnem mestu, da boste na njem sedeli čim pokončneje. Če bo sedež še vzmeten in nekoliko širši, bo vožnja še udobnejša, pregled nad prometom pa toliko boljši.

2. Velikost okvirja naj ustreza vaši velikosti

Tako kot vsa druga kolesa, morajo biti tudi mestna prilagojena vaši velikosti. Če boste kupili premajhno ali preveliko kolo, imate lahko težave pri vožnji in obvladovanju kolesa v samem prometu. Vsi prodajalci vam bodo zagotovo svetovali, da naj se velikost okvirja prilega vaši višini. Pomembno je, da se vaši višini prilega tudi višina krmila.

3. Preverite kakovost gum

Če ste se že kdaj vozili z neprimerno napolnjeno ali slabo gumo, dobro veste, kaj pomenijo dobre gume. Mestna kolesa nimajo zelo ozkih ali zelo širokih gum – kot cestna ali gorska, ampak je v večini primerov njihov premer 28 palcev. So sicer relativno ozke, kar omogoča lažje poganjanje in kontroliranje same vožnje.

4. Pozanimajte se, kakšne zavore ima mesto kolo

V zadnjem času vse bolj v ospredje prihajajo t. i. disk zavore in vse več takšnih vam je na voljo tudi na mestnih kolesih. Čeprav proizvajalci zatrjujejo visoko kvaliteto disk zavor, pa vseeno nekateri prisegajo na klasične mehanske zavore, ki jih lahko nastavljate tudi sami. V mestih je namreč treba pogosto zavirati, zato se dobro pozanimajte, kaj je resnično najbolj uporabno za vaše potrebe.

5. Kupite vso potrebno dodatno opremo

Večina mestnih koles je dobro opremljenih; predvsem z razlogom udobne in praktične vožnje. Če se boste s kolesom vozili v šolo ali službo, boste zagotovo potrebovali košaro, v katero boste lahko odložili torbo. Zagotovo pa na njem ne smejo manjkati kakovostne luči, prtljažnik, stojala, zvonec in še kaj.

Mestno kolo Specialized Alibi Sport EQ
Mestno kolo Specialized Alibi Sport EQ (Extreme Vital)

Da se med vožnjo ne boste umazali z verigo, je praktično pri vseh kolesih vgrajena zaščita. Prav tako je s posebno varovalno strešico zavarovan vaš hrbet, da med vožnjo niste oškropljeni.

6. Izbira kolesa naj bo po vašem okusu

V Sloveniji imamo precej ponudnikov mestnih koles z dovolj pestro ponudbo. Eno izmed kakovostnejših je zagotovo Extreme Vital. Če ne veste, kakšno mestno kolo si želite, pobrskajte po njihovi spletni ponudbi ali se odpeljite v bližnjo trgovino, kjer bi morali brez večjih težav najti kakovostno kolo. Da se boste še z veseljem usedli nanj, vam mora biti všeč tudi izgled, ki je v največji meri odvisen od barve.

7. Naj vas cena ne zavede

Pogosto je izbira kolesa pogojena s ceno. V nekaterih poslovalnicah boste našli mestno kolo že za dobrih 300 €. Včasih je tudi poceni kolo lahko zelo uporabno in če zanj primerno skrbite, bo tudi njegova življenjska doba dolga. Največkrat pa cena narekuje kakovost kolesa. Zato vam bodo nasveti izkušenih strokovnjakov in tistih, ki že vozijo mestno kolo, prišli še kako prav.

8. Vsako kolo zahteva reden servis

Ne glede na to, za katero mesto kolo se boste odločili, za vsako je treba skrbeti, če želite, da bo delovalo brezhibno. Kljub temu da imajo mestna kolesa le nekaj menjalnih razmerij, je vendarle treba redno mazati verigo in menjalnik. Udobna vožnja zahteva tudi preverjanje tlaka, kajti premalo napolnjene gume vam mestno vožnjo le otežijo.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024