25 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarske čelade

Vodič za nakup kolesarske čelade

Kljub temu da nošenje kolesarske čelade v marsikateri državi ni zakonsko opredeljeno, se zdi, da se vse več ljudi zaveda pomembnosti skrbi za varnost. Prav tako kot pri kolesih je tudi pri čeladah nabor izjemno širok.

Izbirate lahko glede na vrsto vožnje ali pa vam je morda važno, da čelada dopolnjuje vaš stil. Najpomembnejše pa je, da vam je čelada prav. Ne samo da lahko pretesna ali prevelika čelada vašo kolesarsko izkušnjo dela manj udobno, neprimerna čelada lahko ob padcu namreč celo dodatno ogrozi vašo glavo.

Ker boste s čelado na glavi preživeli veliko časa, si je treba tudi za njen nakup vzeti čas. Če vam čelada, ki ste jo kupili, ne bo všeč, lahko hitro pristane v zaprašenem kotu na vrhu omare, tam pa ne bo nikomur v pomoč in zaščito.

Univerzalne kolesarske čelade

Najprej se dotaknimo tipa kolesarske čelade, ki je najširše uporaben. Gre za čelado za treking kolesarjenje, ki nudi zaščito na različnih terenih. Na izgled je nekoliko podobna tisti za gorsko kolesarjenje, a je od nje dosti manj robustna. Zaradi svojega športnega videza, hkrati pa vendarle nevpadljive oblike je pogosta izbira. Oblikovalci sledijo razvijanju oblik in materialov, ki ob udarcu z glavo zunanjo silo absorbirajo. Na ta način glava prejme manjšo silo udarca.

Univerzalna kolesarska čelada Specialized Centro LED MIPS
Univerzalna kolesarska čelada Specialized Centro LED MIPS (Extremevital.com)

Za udobno nošenje pa poskrbijo tudi zračniki, ki zagotavljajo pretok zraka ter preprečujejo prekomerno potenje lasišča. Treking čelade so mehko oblazinjene na notranjih straneh, kar preprečuje neprijeten kontakt, ko si jo nadenete.

Čelada za gorsko kolesarjenje

Za tiste, ki imajo najraje gozdne poti in zahtevne terene, pa je ob resni aktivnosti dobro investirati v specializirano čelado za gorsko kolesarjenje. Ta čelada je osredotočena na trdnost in robustnost. Njen namen ni nadaljevanje aerodinamične oblike, temveč je na prvem mestu varnost kolesarja. Zunanja stran je trdna in izdelana iz materialov, ki so zmožni prenesti večkratni trk, kar je ključnega pomena za čelado, ki jo želimo uporabljati dlje časa.

Gorska full-face kolesarska čelada O'Neal Fury
Gorska full-face kolesarska čelada O’Neal Fury (Extremevital.com)

Ti modeli so spredaj pogosto podaljšani v vizir, del pri vratu pa je nekoliko spuščen. Intenzivnost vadbe, ki jo predstavlja gorsko kolesarstvo, zahteva dober prezračevalni sistem, ki ga omogočajo široke odprtine. Za to, da bo vaša čelada ostala na mestu tudi med najzahtevnejšimi spusti, pa poskrbijo sistemi, ki omogočajo prilagoditve oprijema čelade vsakemu posamezniku in njegovi obliki lobanje.

Čelada za cestno kolesarjenje

Za razliko od prejšnjih so kolesarske čelade za cestno vožnjo lažje. Ob aerodinamični obliki, ki profesionalnim in rekreativnim kolesarkam in kolesarjem omogoča dosego velikih hitrosti, je tudi izjemno pomembna trdnost in zagotavljanje visoke stopnje varnosti.

Cestna kolesarska čelada Rudy Project Venger
Cestna kolesarska čelada Rudy Project Venger (Extremevital.com)

Padec pri visokih hitrostih bi namreč lahko krhko čelado na mestu strl. Tudi te čelade zaradi intenzivnosti vadbe zagotavljajo dobro zračnost, so pa pogosto opremljene še z mrežicami, ki vas na poti varujejo pred vdorom mrčesa. Mala nadloga, ki se na dolgi turi lahko izkaže za zelo veliko sitnost.

Čelade za mestno kolesarjenje

Malce drugačno mesto med čeladami zaseda model za kolesarjenje po mestu. Marsikdo čelade za vožnjo po vsakodnevnih opravkih niti ne uporablja, a potrebno je vedeti, da kljub temu, da mestni kolesarji in kolesarke ne dosegajo visokih hitrosti, nanje v prometu preži kup drugih nevarnosti, ki so včasih lahko še usodnejše.

Čelada, ki jo boste nosili na svojem mestnem kolesu je oblikovana elegantneje kot tiste, ustvarjene za rekreativne športe. Kljub temu, da morda na prvi pogled niso tako robate kot gorske, pa z razvojem sodobnih materialov ponujajo visoko stopnjo trdnosti in zaščite ob padcu ali trku.

Mestna kolesarska čelada MET Grancorso
Mestna kolesarska čelada MET Grancorso (Extremevital.com)

Oblikovalci čelad za mestno kolesarjenje se dobro zavedajo tudi drugega aspekta te opreme: čelada lahko postane modni dodatek. Izbirate lahko med kreativnimi oblikovanji, različnimi barvami in stili, ki se bodo zlili z vašo siceršnjo garderobo.

Če je bil nekoč izgovor proti nošnji čelade ta, da izgleda grdo, danes to ne drži več. Možno je celo kupiti nevtralno čelado ter jo naknadno opremiti z dodatki, pri čemer je ključno, da zunanji estetski izgled čelade ne zmanjša ali drugače vpliva na njeno primarno nalogo – varnost v prometu.

Otroške čelade

Občutljive otroške glave in samozavest, ki včasih presega sposobnosti, so samo še dodatni razlogi, zakaj je tako pomembno, da otroka skupaj s prvimi zavoji naučimo tudi uporabe pravilne zaščitne opreme in varnosti v prometu.

Otroška kolesarska čelada Uvex Kid 3
Otroška kolesarska čelada Uvex Kid 3 (Extremevital.com)

Danes otroške čelade ponujajo tudi izdelovalci vrhunskih čelad za odrasle. Izdelane so z mislijo na dodatno udobje in vzdržljivost. Pogosto so zasnovane tako, da bodo prenesle več manjših udarcev, vredno pa je pobrskati med modeli, ki omogočajo prilagajanje velikosti. S tem se lahko izognemo temu, da bi vaš otrok »prehitro« prerasel čelado, ki ste mu jo kupili prejšnji mesec.

Poleg udobja pomembno vlogo pri izbiri otroške čelade igra tudi njen zunanji videz. Zavoljo varnosti in nenazadnje izražanja lastnega jaza otroku dovolite, naj si izbere pisano čelado, ki mu je všeč tudi po izgledu in ne le ustrezna po velikosti. Tako mu boste namreč še približali pomembno sporočilo varnosti.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024