17 Jul 2024
Splošno

8 nasvetov za varno in udobno kolesarjenje

8 nasvetov za varno in udobno kolesarjenje

Kolo postaja vedno bolj priljubljeno prevozno sredstvo, ki je praktično, hitro, nezahtevno za vožnjo ter obenem še okolju izjemno prijazno. Mnogo ljudi se s kolesom vozi v službo, šolo, po opravkih in podobno, kolesarjenje pa postaja tudi zelo priljubljena rekreativna dejavnost.

Ne glede na to, ali je pot do vaše službe kratka ali pa se podajate na celodnevno kolesarsko avanturo, na prvem mestu morate vedno poskrbeti za svojo varnost. V nadaljevanju smo vam zaupali nekaj nasvetov za vse kolesarje, ki bodo pripomogli k boljši, varnejši in posledično prijetnejši vožnji.

1. Zaščitite glavo

Poškodbe glave so vsako leto vzrok za kar 60 % vseh smrtnih žrtev med kolesarjenjem v ZDA. Mnogim od teh smrti bi se lahko izognili, če bi vsi med kolesarjenjem nosili kolesarsko čelado. Med vožnjo s kolesom tako vedno nosite čelado in poskrbite, da jo bodo nosili tudi vaši otroci. Številne države imajo zakone o obveznem nošenju kolesarske čelade, priporočljivo pa jo je vedno nositi, tudi če vam je po zakonu ni treba.

Preberite tudi: Kako izbrati ustrezno kolesarsko čelado?

2. Uporabljajte prestave

Skoraj vsa kolesa, razen nekaterih mestnih, imajo številne prestave, ki pomagajo na različno zahtevnih terenih ali odsekih. Nižje prestave uporabite ob vzponu oz. na terenu, na katerem ste počasnejši in je za vas zahtevnejši. Če pedalirate v visoki prestavi, dodatno obremenjujete kolena in se prej zadihate. Visoke prestave tako uporabljajte na ravnih površinah in spustih.

3. Nastavitve kolesa prilagodite svoji višini

Že pri nakupu kolesa upoštevajte njegovo velikost, za pravilno nastavitev pa lahko vedno prosite strokovnjake v kolesarski trgovini, ki vam bodo kolo pravilno nastavili. Če bo kolo nastavljeno po vaših merah, bo vožnja veliko lažja in učinkovitejša, med vožnjo in po njej pa boste imeli manj oz. nič neprijetnih bolečin in krčev.

4. Priskrbite si pravi kolesarski sedež

Pravi kolesarski sedež je za udobno kolesarjenje eden najpomembnejših faktorjev. A nikar zmotno ne mislite, da najdebelejše oblazinjenje sedeža zagotavlja najudobnejšo vožnjo.

Kolesarski sedež Specialized Power Arc Expert
Kolesarski sedež Specialized Power Arc Expert (Extreme Vital)

Daljši sedež z izrezom na splošno velja za najboljšo izbiro. Pri nakupu in izbiri si vzemite dovolj časa, preberite mnenja uporabnikov na spletu in ugotovite, kaj je všeč drugim, nato pa nekaj kolesarskih sedežev preizkusite še sami.

Preberite tudi: Kako izbrati popoln kolesarski sedež?

5. Med vožnjo spreminjajte svoj položaj na kolesu

Sploh na daljši vožnji nikar celotno pot ne ostajajte v istem položaju. Premaknite roke na krmilu in zadnji del telesa na kolesarskem sedežu. Tako boste preprečili, da bi vaše roke, dlani in zadnjica otrpnile zaradi daljšega vztrajanja v določenem položaju.

6. Ne vozite s slušalkami v ušesih

To je lahko zelo nevarno, saj ne slišite ostalih voznikov, zvokov reševalnega vozila in drugih premikov za vami ali ob strani. Če že morate imeti glasbo, imejte le eno slušalko in nizko glasnost.

7. Poznajte pravila in predpise

Vozite v skladu s prometom in upoštevajte vse prometne znake ter cestnoprometne predpise v določni državi. Pozorno opazujte vse avtomobile pred seboj, da boste poskušali predvideti, kaj bodo storili.

8. Vedno opazujte okolico

Nikar ne strmite v krmilo, temveč glejte predse dovolj daleč, da se lahko odzovete na morebitne ovire na cesti ali na robu pločnika pred vami. V okolici je vedno veliko nepredvidljivih dejavnikov, ki se jim lahko izognete z zbrano in previdno vožnjo.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024