24 Maj 2024
Splošno

Katero kolo kupiti, če nameravate potovati?

Katero kolo kupiti, če nameravate potovati?

S kolesom, ki je dobro prilagojeno za udobno in dolgo vožnjo, lahko potujete skoraj povsod, kjer je pot, pri tem pa imate s seboj vse, kar potrebujete v naslednjih dneh, tednih ali celo mesecih. Vendar pa je za turno kolesarjenje primernih več vrst koles in morda imate doma že kolo, ki vam bo ustrezalo.

Ne glede na to, ali le ocenjujete kolo, ki ga imate, ali pa kupujete novo, vam v nadaljevanju prilagamo nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pred potovanjem.

Osnova za potovanje: udobje, stabilnost, vzdržljivost

Morda boste zato morali spremeniti način razmišljanja, zlasti če ste prej kupovali cestno kolo in posledično dajali prednost majhni teži kolesa in veliki hitrosti. Pri turnem kolesarjenju gre v resnici za dolge proge in ne za sprint, zato se boste želeli odločiti v skladu s tem.

Če boste nekaj časa raziskovali, kaj ljudje uporabljajo za turno kolesarjenje, boste ugotovili, da zanj ni zgolj ene same prave vrste kolesa. Ljudje zanj pogosto uporabljajo cestno, gravel, gorsko ali hibridno kolo.

Moško treking kolo Scott SUB Cross 20
Moško treking kolo Scott SUB Cross 20 (Extremevital.com)

Vendar poznamo dobre razloge, zakaj obstajajo kolesa, ki so zasnovana posebej za turno kolesarjenje: narejena so tako, da so vzdržljiva, udobna in stabilna, hkrati pa omogočajo prevoz velike količine opreme na zelo dolge razdalje. Če nameravate pogosto potovati, je treking kolo, ki je v osnovi namenjeno za turno kolesarjenje, najboljša izbira.

Kako se treking kolo razlikuje od cestnega?

Geometrija okvirja kolesa, materiali, iz katerih je okvir izdelan, in komponente, ki so na njem, lahko pomembno vplivajo na počutje na kolesu, še posebej, ko prevažate težak tovor in se vozite po spremenljivih površinah.

Če kupujete kolo, namenjeno za turno kolesarjenje, je proizvajalec te dejavnike vključil v zasnovo. V kolikor pa vas zanima, ali bo cestno kolo, ki ga imate doma, delovalo, je koristno imeti osnovno znanje o tem, kako ti dejavniki vplivajo na kakovost vožnje.

Oprema in sestavni deli kolesa

Poskrbite tudi za zanesljive in vzdržljive sestavne dele. Na potovanju lahko na stotine ali tisoče kilometrov pedaliranja terja svoj davek, zato je pametno izbrati komponente, ki bodo zdržale dolgo časa. To pogosto pomeni, da se izogibajte najnovejšim ali najlažjim izdelkom na trgu in se odločite za nekoliko težjo ter vzdržljivejšo možnost.

Žensko treking kolo Scott SUB Cross 10
Žensko treking kolo Scott SUB Cross 10 (Extremevital.com)

Preprostejši menjalnik kolesa je pogosto boljši. Pogonski sklop z vrhunskimi, specializiranimi komponentami ima lahko prednosti, kot sta bolj gladko prestavljanje in širši razpon prestav, vendar je lahko tudi zahteven za vzdrževanje in težko ga je popraviti, če gre med vožnjo kaj narobe.

Z enostavnejšim pogonom boste imeli več možnosti, da boste imeli orodja in spretnosti za samostojno izvedbo osnovnih popravil. Če pa tega ne boste zmogli, boste v mestu gotovo našli mehanika, ki vas bo lahko hitro vrnil na cesto.

Priporočljivi dodatki za potovanje s kolesom

Ne glede na to, ali treking kolo uporabljate za vožnjo na delo, opravke ali daljša potovanja, boste potrebovali način za prenašanje osnovnih potrebščin, od majhnega kompleta za popravilo kolesa pa vse do popolne opreme za kampiranje. Za krajša potovanja je primeren dnevni nahrbtnik ali manjša torba, najboljše možnosti za prenašanje opreme pa so nosilci, košare in torbe, ki se enostavno namestijo na kolo.

Veliko je dodatne opreme in funkcij, ki lahko vplivajo na to, kako dobro se bo kolo obneslo na vaši kolesarski turi. Obvezna oprema kolesa, s katerim se odpravljate na pot, vključuje blatnike, luči ter prtljažnike in torbe, ki naj bodo dovolj številni in prostorni za prtljago.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024