25 Maj 2024
Splošno

Tega na kolesu NE počnite!

Tega na kolesu NE počnite!

Kolesarjenje je izjemno priljubljena športna aktivnost, a se je obenem treba zavedati, da so kolesarji tudi med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. V izogib neprijetnim nesrečam, ki imajo lahko hude posledice, je zato pomembno, da upoštevate nekatere nasvete, česa na kolesu ne smete početi.

1. Ne uporabljajte mobilnega telefona

Ne glede na to, ali kolesarite sami ali v skupini, med vožnjo nikoli ne uporabljajte mobilnega telefona. Pošiljanje sporočil ali telefoniranje je lahko zelo nevarno, saj odvrača vašo pozornost, to pa lahko hitro pripelje do nesreče. Pogovarjanje po telefonu pa ni samo nevarno, ampak tudi nevljudno. Namesto tega kolesarjenje raje izkoristite za prijeten pogovor s kolesarji v skupini ali za opazovanje prelepe okolice.

Če vas še vedno nismo prepričali, naj vam povemo, da je uporaba telefona med kolesarjenjem v mnogih državah prepovedana. Če ne želite bežati pred policijo, imejte telefon vsekakor v svojem žepu. Uporabljajte ga le za nujne situacije ali posnetek kakšne fotografije za družbene medije, a seveda le takrat, ko se ustavite in stopite s kolesa.

2. Ne spuščajte krmila

Krmilo kolesa je kot volan pri avtomobilu. Uporabljamo ga za spreminjanje smeri, hkrati pa tudi za ohranjanje ravnotežja. Zato je pomembno, da med kolesarjenjem ne spuščate krmila, pa čeprav se smatrate za izkušenega kolesarja. Zelo hitro se lahko pred vami pojavi luknja ali ovira, na katero ne morete pravočasno odreagirati, če ne držite krmila.

3. Ne ozirajte se nazaj po nepotrebnem

Za varnost na kolesu je ključnega pomena, da svojo pozornost usmerite na cesto in na dogajanje, ki je pred vami. Nepotrebno oziranje nazaj, zato da s svojimi kolesarskimi prijatelji lahko debatirate, je lahko usodno tako za vas kot ostale kolesarje v skupini.

4. Ne kolesarite preblizu parkiranih avtomobilov

Pri kolesarjenju vzdolž kolone parkiranih avtomobilov vedno ohranjajte varnostno razdaljo in kolesarite vsaj 1 m stran od avtomobilov. S tem se boste izognili bližnjemu srečanju z avtomobilskimi vrati v primeru, če bi jih voznik nenadoma odprl, prav tako pa boste hitreje opazili morebitne pešce, ki prihajajo izza avtomobila. S takšno previdno vožnjo boste imeli tudi dovolj časa, da ustrezno in predvsem varno odreagirate.

5. Ne prenaprezajte se, če vas prehiti predstavnica nežnejšega spola

Mnogo kolesarjev je zelo tekmovalnih, če pa jih prehitijo predstavnice nežnejšega spola, je za njih to lahko povod v nepotrebno prenaprezanje. Pomembno je, da med kolesarjenjem ohranjate svoj lasten tempo, s katerim boste brez težav prišli na cilj. Fizično naprezanje, pa čeprav samo za nekaj minut, ko se trudite ponovno prehiteti predstavnice nežnejšega spola, vas lahko stane veliko energije in se vam nikakor ne obrestuje.

6. Ne izpihujte nosu v prisotnosti drugih kolesarjev

Vsi kolesarji dobro veste, da se med kolesarjenjem hitro nakopiči tudi sluznica v nosu, zato jo je potrebno med vožnjo večkrat izpihati iz nosu. Če se nahajate v skupini kolesarjev, tega nikakor ne počnite, ko vozite na sredi skupine.

Namesto tega se postavite na začelje kolone, kjer lahko varno izpihate nos, ne da bi sluznica pri tem ovirala ostale kolesarje v skupini. Odsvetujemo vam tudi izpihovanje nosu v mestu, ob prisotnosti množice pešcev, saj jih s tem nehote lahko ovirate.

7. Ne pijte vode iz potoka ali reke

Na daljših kolesarskih izletih oziroma vožnjah je lahko en bidon ali dva vode premalo, zato jih je potrebno med kolesarjenjem dodatno napolniti. Če je še tako nujno, tega nikakor ne počnite iz bližnjega potoka ali reke, saj je le malo verjetno, da je voda pitna. V izogib želodčnim težavam se vsekakor splača potrpeti do prve trgovine, bara ali bencinskega servisa, kjer lahko bidone ponovno napolnite s pitno vodo.

8. Pred ustavljanjem ne pozabite prestaviti v nižjo prestavo

Kadar se ustavite, je najboljša praksa, da prestavite v lažjo prestavo. Na ta način boste lažje in hitreje ponovno speljali, kar je lahko še posebej pomembno pri vožnji v skupini, saj s tem preprečite, da bi pretirano zaostali in po nepotrebnem izgubljali energijo za ponoven stik s skupino.

9. Ne kršite cestno prometnih predpisov

Če ste na kolesu, to še ne pomeni, da cestno prometni predpisi ne veljajo tudi za vas. Med najbolj priljubljene kolesarske prekrške uvrščamo nepravilno prehitevanje ob prometnih zamaških, kolesarjenje skozi rdečo luč, izsiljevanje prednosti in še kaj. Takšno početje ni samo zelo nevarno, ampak ste s tem tudi slab vzor ostalim kolesarjem.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024