11 Apr 2024
Splošno

Bolečina v kolenu med kolesarjenjem: kako ukrepati?

Bolečina v kolenu med kolesarjenjem: kako ukrepati?

Kolesarjenje je priljubljena rekreacija in športna dejavnost, ki ni le odličen način, kako ostati aktiven, ampak tudi izjemno prijetna aktivnost za raziskovanje okolice in ohranjanje dobrega zdravja. Vendar pa ni pomembno le, da kolesarimo, ampak tudi, kako to počnemo.

Kolesarjenje zahteva pravilno tehniko vožnje, primerno opremo in poznavanje lastnega telesa. Bolečina v kolenu je ena izmed najpogostejših težav, s katerimi se kolesarji soočajo. To je signal telesa, ki nam sporoča, da nekaj ni v redu, zato je ključno razumeti vzroke za bolečino in ukrepati pravočasno.

Zakaj na kolesu zaboli koleno?

Bolečina v kolenu je lahko zelo moteča in ovira uživanje v kolesarjenju. Razlogi za bolečino pa so raznoliki in lahko izvirajo iz različnih dejavnikov, vključno z nepravilno nastavitvijo kolesa, nepravilno tehniko vrtenja kolesarskih pedal, pomanjkanjem ogrevanja, prekomernim naporom ali celo iz starih poškodb. Zavedati se je treba, da je koleno kompleksno sklepno območje, ki je med kolesarjenjem izpostavljeno intenzivnim ponavljajočim se gibom.

Anatomija kolena
Anatomija kolena, ki velja za največji in najbolj zapleten sklep v telesu.

Eden od glavnih razlogov za bolečino v kolenu med kolesarjenjem je lahko nepravilna nastavitev kolesa. Napačna višina sedeža ali nepravilna nastavitev nagiba sedeža lahko povzročita neenakomerno obremenitev kolen, kar vodi v nelagodje in bolečino. Poleg tega pa napačna tehnika vrtenja pedal povzroča nenaravno gibanje kolen, ki prav tako povzroči prekomerne obremenitve sklepov in vezi, kar sčasoma privede do bolečin.

Pomembno je razumeti, da bolečina v kolenu ni vedno enaka in da lahko izhaja iz različnih delov sklepa. Ločimo bolečino na notranji strani kolena, bolečino na zunanji strani, na sprednjem delu in na zadnjem delu kolena. Razumevanje, kje točno se pojavlja bolečina, je pomembno za določanje vzrokov in iskanje učinkovitih rešitev ter prilagajanje kolesa in tehnike poganjanja.

Bolečina v sprednjem delu kolena

Bolečina v sprednjem delu kolena med kolesarjenjem se lahko kaže kot nelagodje, pekoč občutek ali ostrejša bolečina. Ta vrsta bolečine pogosto izvira iz prekomernega draženja pogačice, majhne kosti, ki se nahaja v sprednjem delu kolenskega sklepa. Vzroki za bolečino so različni, vključno z nepravilno nastavitvijo sedeža, napačnim položajem stopal na pedalih, previsokim prestavnim razmerjem ali prevelikim obremenjevanjem pri vožnji navkreber.

Ko kolesar prepozna bolečino v sprednjem delu kolena, je ključnega pomena, da takoj ukrepa za preprečitev morebitnih poškodb. Ena od možnih rešitev je prilagajanje višine sedeža tako, da se zmanjša pritisk na sprednji del kolena. Prav tako je pomembno, da kolesar poskrbi za pravilno poravnavo stopal na pedalih, se izogiba pretreniranju in poskrbi za raztezne vaje in masažo, da izboljša prekrvavitev.

Bolečina v zadnjem delu kolena

Če na kolesu opazite bolečino v zadnjem delu kolena, navadno ne gre za kaj resnejšega in je bolečino precej lahko odpraviti. Ker je razlog za to bolečino običajno pretirano iztegovanje noge, je to pokazatelj, da gre za previsoko nastavljen sedež.

Za bolečino poskrbite s počitkom, sezite po ledu in protivnetnih zdravilih. Vsekakor poskrbite za nastavitev ustrezne višine sedeža, a se kolesarjenju odpovejte za čas, ko je bolečina še prisotna. Pred naslednjo vožnjo poskrbite za ogrevanje, vozite zmerno, da se prepričate o stanju kolena, po vožnji pa opravite raztezne vaje.

Bolečina v stranskem delu kolena

Ste pred kratkim kupili in uporabili nove kolesarske čevlje? Potem je povsem mogoče, da se bolečina v stranskem predelu kolena pojavlja zaradi nepravilno nameščenih ploščic, ki vplivajo na kot kvadricepsa.

V povezavi s tem prihaja med kolesarjenjem do prevelike rotacije v kolenih, kar vodi v prevelik pritisk na eno ali obe stranski vezi. Če sami niste najbolj vešči teh nastavitev, se s kolesom in kolesarskimi čevlji zapeljite do najbližjega servisa koles.

Bolečina v notranjem delu kolena

Notranja bolečina v kolenu, četudi manj pogosta, predstavlja izziv za kolesarje. Ta neprijetnost se običajno pojavi na spodnjem delu notranje strani kolena in jo povzroča obremenitev medialnega kolateralnega ligamenta (MCL). Gre za pomemben ligament, ki povezuje stegnenico z golenico, a ko je izpostavljen prekomernim naporom, lahko povzroči težave, znane kot MCL tendinitis.

MCL tendinitis se pogosto povezuje z nepravilno postavitvijo pedal ali čevljev. Če so ploščice preblizu notranjega roba čevlja, se razdalja med stopali poveča, kar prekomerno obremeni vezi in povzroči bolečine na notranji strani kolena. Če se soočate s to težavo, je priporočljivo preveriti pravilno namestitev ploščic, da preprečite nadaljnje nelagodje.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024