26 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarskih čevljev

Vodič za nakup kolesarskih čevljev

Ste se kdaj spraševali, v čem se kolesarski čevlji razlikujejo od običajnih športnih copatov? Največja razlika je v tem, da imajo na podplatu poseben sistem za vpenjanje v pedale. Ta omogoča vlečenje pedalov navzgor in njihovo potiskanje navzdol, zaradi česar je kolesarjenje še učinkovitejše.

Kolesarski čevlji imajo običajno tudi trše in tanjše podplate, ki se minimalno upogibajo. Zaradi tega je prenos moči na pedala bistveno boljši, to pa se hitro pokaže v boljšem izkoristku moči. Čevlji za kolesarjenje nudijo tudi različne sisteme zapenjanja. Vsem je skupno to, da skušajo stopala čim bolj oprijeti, zato da med kolesarjenjem ne drsijo v smeri naprej in nazaj.

Torej so kolesarski čevlji zasnovani tako, da zagotavljajo čim bolj učinkovito kolesarjenje. Da pa lahko izkoristimo vse njihove prednosti, morajo biti pravilno izbrani. Pri nakupu kolesarskih čevljev je ključnega pomena, da vemo, za katero obliko kolesarjenja jih iščemo. Vedeti moramo, da se kolesarski čevlji za cestno kolesarjenje v svoji zasnovi razlikujejo od tistih za triatlon ali gorsko kolesarjenje.

Ta vodič vam bo tako v pomoč pri nakupu različnih vrst kolesarskih čevljev, ki so vam danes na voljo.

1. Čevlji za cestno kolesarjenje

Čevlje za cestno kolesarjenje je enostavno prepoznati. Običajno imajo gladek podplat brez profila, ki je izdelan iz plastike ali karbona. Zgornji del je prezračevan in omogoča, da se stopala lahko hladijo v vročem vremenu.

Pri nakupu kolesarskih čevljev morate biti še posebej pozorni na nekatere dejavnike:

  • Združljivost z blokeji: Čevlji za cestno kolesarjenje uporabljajo bloke – poseben nosilec s tremi vijaki. To pomeni, da morajo biti izbrani čevlji združljivi s sistemom za vpenjanje kot tudi s pedali. Danes so na voljo različni sistemi za vpenjanje, zato se pred nakupom o tem pozanimajte. Poleg tega pa upoštevajte dejstvo, da blokeji nikoli niso v kompletu s kolesarskimi čevlji, ampak jih je potrebno dokupiti.
Cestni kolesarski čevlji NorthWave Extreme Pro
Cestni kolesarski čevlji NorthWave Extreme Pro (Extremevital.com)
  • Zaponke, ježki ali BOA vezalke: Cestni kolesarski čevlji ponujajo tri različne možnosti zapenjanja. Zaponke veljajo za zanesljiv, močan in enostaven sistem zapenjanja. Ježki so trpežni in omogočajo enostavno prilagajanje gibanju noge, hkrati pa zelo trdno oprimejo stopalo. BOA sistem velja za najbolj preprostega in preprečuje neprijetne točke, kjer bi lahko prišlo do tiščanja. Vsi sistemi imajo svoje prednosti in slabosti. Kaj boste izbrali, pa je odvisno predvsem od vaših želja in finančnih zmožnosti.
  • Prezračevanje: Med cestnimi kolesarskimi čevlji boste našli različne stopnje prezračevanja. Od zimskih modelov, ki imajo minimalno mrežo in luknje, do visoko prezračevanih modelov, ki imajo luknje celo na podplatu, zgornji del pa je izdelan iz mrežastega materiala. Pri izbiri najprej pomislite na vremenske razmere, v katerih običajno kolesarite, in se šele potem odločite.

2. Kolesarski čevlji za triatlon

V osnovi so triatlonski kolesarski čevlji podobni cestnim, a so v določenih značilnostih popolnoma drugačni. Glavna razlika je, da so zasnovani tako, da omogočajo enostavno sezuvanje že med vožnjo, kar omogoča čim hitrejši prehod na drugo disciplino. Običajno so tovrstni čevlji tudi bolj mehki, zato jih lahko nosite tudi brez nogavic.

Pozorni morate biti še na:

  • Zapenjanje: Večina triatlonskih kolesarskih čevljev uporablja le en širok trak za pritrditev noge v čevlju. Ta omogoča enostavno prilagajanje in odpenjanje, medtem ko ste na kolesu, kar zagotavlja čim hitrejši prehod. Druga značilnost so posebne zanke na peti, s pomočjo katerih je sezuvanje še hitrejše.
  • Prezračevanje: Triatlonski kolesarski čevlji omogočaj največjo stopnjo prezračevanja, da se stopala po plavanju čim hitreje osušijo. Zato poiščite čevlje z mrežastim zgornjim delom, ki bo pospešil pretok zraka, da vam bo na kolesu bolj udobno.
  • Združljivost z blokeji: Tu je situacija podobna kot pri cestnih kolesarskih čevljih. Preverite, ali kolesarski čevlji ustrezajo blokejem s tremi vijaki, sicer je potrebno poiskati druge različice.

3. Čevlji za gorsko kolesarjenje

Čevlji za gorsko kolesarjenje se po funkciji in videzu močno razlikujejo od cestnih in triatlonskih. Najbolj očitna razlika je, da imajo podplat s profilom, ki omogoča tudi hojo ali tek, ko je potrebno sestopiti s kolesa. Zanje je značilno, da imajo drugačen sistem vpenjanja v pedala in so izdelani iz trših, vodoodpornih materialov.

Še posebej pa morate biti pozorni na naslednje dejavnike:

  • Prilagodljivost podplata: Večina čevljev za gorsko kolesarjenje je fleksibilnih v podplatu, kar omogoča najboljši kompromis med kolesarjenjem in hojo, ko je potrebno sestopiti s kolesa. Bolj ko se po kakovostni lestvici pomikate navzgor, več podplatov, izdelanih iz karbona boste našli. Ti so še posebej primerni za tekmovalce v gorskem kolesarjenju.
Gorski kolesarski čevlji NorthWave Razer
Gorski kolesarski čevlji NorthWave Razer (Extremevital.com)
  • Združljivost z blokeji: Blokeji so pri čevljih za gorsko kolesarjenje popolnoma drugačni od tistih na cestnih kolesarskih čevljih. So bistveno manjši, pritrdijo se le z dvema vijakoma in so zasnovani tako, da se na njih ne nabira blato in druga umazanija. Tudi v tem primeru so blokeji odvisni od sistema pedal, ki jih imate na gorskem kolesu.
  • Prezračevanje: Tudi tu vam je na voljo širok spekter prezračevanja. Na enem koncu so zimski modeli z nepremočljivo membrano, na drugem pa poletni modeli, izdelani iz mrežastih materialov, ki nudijo maksimalno prezračevanje.
  • Sistem zapenjanja: Izbirate lahko med različnimi načini zapenjanja, ki so podobni cestnemu, torej zaponke, ježki ali BOA sistem.

Kolesarske čevlje pred nakupom pomerite!

Izbira prave velikosti in prileganje sta dve najpogostejši vprašanji, ki se pojavljata pri izbiri kolesarskih čevljev. Dobro je vedeti, da se velikosti med posameznimi blagovnimi znamkami razlikujejo, zato jih je pred nakupom vsekakor pametno pomeriti.

To je najboljši način, da ugotovite, ali se kolesarski čevlji prilegajo stopalom in zadovoljijo vsem vašim potrebam. Zavedajte se, da boste v kolesarskih čevljih preživeli tudi več ur, zato je pomembno, da vam nudijo kar največ udobja.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024