24 Maj 2024
Vodiči

Kaj izbrati: mestno, cestno, gorsko ali treking kolo?

Kaj izbrati: mestno, cestno, gorsko ali treking kolo?

Izbira novega kolesa izkušenemu kolesarju običajno ne predstavlja prav velike težave. Po drugi strani pa se med pestro ponudbo najrazličnejših vrst koles težko znajdejo kolesarji začetniki. Če spadate mednje, je najpomembneje, da pri vstopu v trgovino s kolesi veste, katera vrsta kolesa je za vas ustrezna.

Izbira vrste kolesa je zlasti odvisna od terena, po katerem se boste najpogosteje vozili. Glede na to se lahko odločite za mestno, cestno, gorsko, treking in še katero drugo vrsto kolesa.

Mestno kolo za umirjeno pedaliranje po nezahtevnih terenih

Mestno kolo je dobrodošla izbira zlasti za tiste kolesarje, ki so najbolj navdušeni nad mirno vožnjo po posameznih delih mesta. S kolesom se najpogosteje zapeljejo do službe, trgovine, na pošto in na druge podobne lokacije. Ta vrsta kolesa je ena od preprostejših, kolo pa je razpoznavno po pokončni obliki ter krajši medosni razdalji.

Mestno kolo Bottecchia 212 (anthracite)
Mestno kolo Bottecchia 212 anthracite (Extreme Vital)

In čeprav je mestno kolo namenjeno krajšim razdaljam, je vseeno izjemno pomembno, da posežete po pravi velikosti. V nasprotnem primeru se pripravite na zoprne bolečine v hrbtu, dlaneh, ramenih in vratu. Pri izbiri je najbolje upoštevati tabele velikosti kolesa. Sicer pa je izbira velikosti v največji meri odvisna od vaše telesne višine.

Če se boste odločili za nakup mestnega kolesa, ne posegajte po najcenejših vrstah. Takšna kolesa vam ne bodo ponudila udobne in niti ne dovolj varne vožnje. Nekoliko dražja mestna kolesa so zelo dobro opremljena. Za še prijetnejšo, udobnejšo in varnejšo vožnjo pa boste poskrbeli z nakupom kakšne koristne dodatne opreme. Pri tem so vam lahko v pomoč strokovno podkovani prodajalci v kolesarskih trgovinah.

Cestno kolo je ena od najbolj priljubljenih vrst koles

Cestna kolesa veljajo za eno od najbolj priljubljenih vrst. Nekateri takšna kolesa poimenujejo kar specialke. Najpogosteje jih boste našli z 28-palčnimi kolesi. Na prvi pogled pa jih spoznate po ožjih in zelo gladkih gumah ter po krmilu v obliki rogov. Med vsemi vrstami koles na trgu veljajo za najlažja.

Cestno kolo Specialized Diverge E5 Elite
Cestno kolo Specialized Diverge E5 Elite (Extreme Vital)

Cestno kolo je predvsem namenjeno udobni vožnji po asfaltu in drugih gladkih površinah. Dobrodošlo je za vse, ki si želite z dokaj veliko hitrostjo prevoziti nekoliko daljše razdalje. S takšno vrsto kolesa lahko najboljši kolesarji dosežejo hitrost tudi do 100 kilometrov na uro. Rekreacija na cestnem kolesu vam omogoča dolgotrajno aerobno vadbo. Z redno uporabo boste tako lahko izgubili kar nekaj kilogramov.

V specializirani trgovini s kolesi si lahko kupite posebno vrsto cestnega kolesa, ki je nekakšna mešanica med cestnim in treking kolesom. Po tej vrsti posegajo tisti kolesarski navdušenci, ki pri vožnji želijo še večjo hitrost.

Gorsko kolo je izjemno vzdržljiva in robustna vrsta kolesa

Tudi gorsko kolo med uporabniki velja za izjemno priljubljeno vrsto. Po njem posegajo tisti kolesarji, ki se najraje vozijo po neutrjenih gozdnih, makadamskih in gorskih peš poteh. Takšna vrsta kolesa pa je prav tako dobro uporabna na asfaltiranih oziroma bolj urejenih terenih. V primerjavi z mestnim, cestnim, treking in drugimi kolesi na sploh je gorsko kolo veliko vzdržljivejše in robustnejše.

Gorsko kolo Specialized Rockhopper 27.5
Gorsko kolo Specialized Rockhopper 27.5 (Extreme Vital)

V trgovini s kolesi vam bodo ponudili več vrst gorskega kolesa. Njihov skupni imenovalec je sprednje vzmetenje; nekatere vrste imajo tudi zadnje vzmetenje. Sicer pa boste gorsko kolo prepoznali po debelejših gumah, grobem profilu ter po trdnem okviru. Vse to vam pri vožnji zagotavlja odličen oprijem na podlago in ne nazadnje še dobro stabilnost. Vzmeti na njem poskrbijo za še večji nadzor ter večjo varnost. Glavna naloga vzmeti pa je blaženje tresljajev, kar vam omogoča nadvse prijetno ter udobno vožnjo, četudi po zelo neurejenih poteh.

Gorsko kolo se od drugih vrst koles razlikuje tudi po številu prestav. Ima jih namreč izjemno veliko. Število prestav se največkrat giblje med 20 in 30. Kolo je posebno tudi po nekoliko širših ročajih, ravnem in nekoliko privzdignjenem krmilu. Če se nikakor ne boste mogli odločiti za pravo vrsto kolesa, vam bo prodajalec najverjetneje svetoval kar gorsko kolo, saj med vsemi vrstami koles velja za najuporabnejšo.

Treking kolo – mešanica med cestnim in gorskim kolesom

Med vsemi vrstami koles treking kolo predstavlja najnovejši stil. Velja za izjemno posrečeno mešanico med gorskim in cestnim kolesom. Kolo je primerno za vse, ki obožujejo tako vožnjo po asfaltu kot tudi po makadamu.

Treking kolo Scott Metrix 20
Treking kolo Scott Metrix 20 (Extreme Vital)

Takšno vrsto kolesa boste na prvi pogled prepoznali po ožjih in večjih platiščih in gumah. Treking kolo zaradi gladke sredinske plasti gume in rebrastih zunanjih tekalnih plasti omogoča odličen oprijem na vseh površinah.

S treking kolesom boste lahko prevozili daljše razdalje. Med vožnjo bo namreč vaša drža telesa pokončna in posledično udobna. Prodajalci treking koles navadno ne priporočajo začetnikom. Sicer pa je treking kolo odlična izbira za potovanja z družino ali v dvoje.

Za vse predstavljene vrste koles pa velja, da so vam na trgu na voljo tudi v električni različici. Ker so e-kolesa vse modernejša in se ponašajo s številnimi prednostmi, je vredno razmisliti tudi o nakupu te vrste kolesa.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024