10 Apr 2024
Vodiči

Vodič za nakup prave velikosti kolesa

Vodič za nakup prave velikosti kolesa

Če se postopka lotimo na povsem pravilen način, je izbira prave velikosti kolesa kar nekoliko komplicirana. Toda brez skrbi. Eno od osnovnih pravil je, da se moramo na izbranem kolesu počutiti kar se da dobro in da s konicami prstov dosežemo do tal. Zavedajte se, da samo povsem ustrezna velikost pripomore k učinkoviti in dovolj udobni vožnji.

Seveda pa je prava velikost kolesa v zelo veliki meri odvisna od tipa oziroma načina kolesarjenja. Na voljo so tabele velikosti za cestna kolesa, gorska, treking oziroma cross kolesa, prav tako tudi tabele, iz katerih lahko razberemo primerno velikost kolesa za otroka.

Najprej izmerite dolžino koraka

Dolžina koraka pomeni dolžino notranje strani noge. Takšna dolžina se lahko najbolje in najbolj natančno izmeri kar s pomočjo merilnega traka ter vodne tehtnice. Če slednje nimate pri roki, vam je lahko v pomoč tudi knjiga.

Izmera dolžine koraka
Pri izmeri dolžine koraka si lahko pomagate z vodno tehtnico ali knjigo.

Stopite bosi na ravno podlago. Vodno tehtnico ali knjigo stisnite kar najbolj vodoravno med nogi. Nato jo potiskajte navzgor do mednožja. Izmerite razdaljo od zgornjega roba knjige do tal. Odčitana vrednost ustreza dolžini vašega koraka.

Izbira velikosti cestnega kolesa

Če se zanimate za nakup cestnega kolesa, dolžino koraka pomnožite z 0,665. Na ta način boste dobili teoretično vrednost, ki jo mora imeti višina okvirja v centimetrih. Če se vrednost pojavi med dvema vrednostma, je pri športnem načinu vožnje pametneje izbrati večjo velikost, pri tekmovalno orientiranem načinu pa manjšo.

V specializirani prodajalni s kolesi vam bodo predstavili tabelo, iz katere boste glede na izračunano vrednost lahko izbrali primerno velikost svojega novega cestnega kolesa.

Izbira velikosti gorskega kolesa

Ko se odločate o nakupu gorskega kolesa, morate izmerjeno dolžino koraka pomnožiti z 0,226. Na ta način boste dobili vrednost višine okvirja v colah. Ena cola pomeni 2,54 centimetra. Tudi v tem primeru se lahko zgodi, da je teoretična vrednost med dvema vrednostma.

Za športni način gorskega kolesarjenja je bolje izbrati manjšo velikost okvirja. Za turno oziroma rutinirano vožnjo pa je bolje poseči po nekoliko večji višini okvirja.

Izbira velikosti mestnega, treking in cross kolesa

Pri izbiri velikosti mestnega, treking ali cross kolesa pa je treba svoj razkorak pomnožiti z 0,66. S tem boste izračunali teoretično velikost okvirja izbranega kolesa, in sicer v centimetrih. Za velikost okvirja v colah pa dobljeno vrednost preprosto delite z 2,54.

Če se vaša teoretična vrednost nahaja med dvema vrednostma, je za športno vožnjo bolje poseči po manjšem okvirju. Za rutinirani način pa je bolje izbrati večjo višino okvirja. Če pa v tem primeru kupujete kolo z vzmeteno sedežno oporo, je treba zmanjšati velikost okvirja za približno 4 centimetre oz. za 2 coli.

Izbira velikosti otroškega kolesa

Otroška kolesa pa se ne določajo glede na dolžino koraka, temveč na telesno višino otroka. Na sploh so otroška kolesa razdeljena glede na velikost koles v colah, ne glede na višino okvirja v centimetrih.

Če kljub napotkom še vedno ne veste, kako določiti pravo velikost za svoj izbrani tip kolesa, pa je najbolje, da obiščete eno od specializiranih trgovin s kolesi, kjer vam bo primerno velikost pomagal izbrati strokovno podkovan ter izkušen prodajalec.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024