18 Jul 2024
Vodiči

Kako izbrati pravo otroško kolo?

Kako izbrati pravo otroško kolo?

Najti najprimernejše otroško kolo marsikomu povzroča mnogo preglavic in skrbi, saj je od pravilne izbire odvisno, kako se bo otrok na kolesu počutil in bil hkrati deležen vseh koristi, ki jih prinaša kolesarjenje.

Znano je, da imajo otroci radi kolesarjenje predvsem zaradi svobode, ki jo prinaša, obenem pa jim omogoča, da s kolesom pohajkujejo in odkrivajo okolje okoli sebe. Kolesa pa so za otroke tudi pomembno družabno orodje. Verjetno se marsikdo od vas še danes spominja prijetnih trenutkov iz otroštva, ko ste se skupaj s prijatelji vozili naokoli in s kolesom odkrivali domačo pokrajino.

Za vas smo pripravili kratek vodič, ki vam bo v pomoč pri izbiri najboljšega otroškega kolesa za vašega otroka. Pojasnili bomo, kako pomembna je velikost otroškega kolesa in na kakšen način so sodobna kolesa zasnovana, da ponujajo varen “poligon” za učenje kolesarskih spretnosti.

Kako izbrati pravo velikost otroškega kolesa?

Medtem ko je pri odraslih kolesih velikost okvirja določena z dolžino sedežne cevi oziroma okvirja, pa se otroška kolesa med seboj razlikujejo po premeru koles. Okvirno pri izbiri upoštevajte spodaj zapisana priporočila.

Opomba: vsa otroška kolesa, ki si jih lahko ogledate na slikah v nadaljevanju prispevka, so del ponudbe podjetja Extreme Vital. Če se zanimate za nakup, si lahko celotno ponudbo in informacije glede posameznih otroških koles ogledate na povezavi https://www.extremevital.com/sl/kolesa/otroska-kolesa-c-1_370.html.

12-inčno kolo za otroke starosti 2–4 let oziroma telesne višine 82–100 cm

V skupino 12-inčnih koles spadajo kolesa za ravnotežje ali poganjalci. Zanje je značilno, da so brez pedalov, zato predstavljajo otokom odličen način učenja prvih kolesarskih spretnosti, kot so ravnotežje, krmiljenje in koordinacija.

Poganjalec woom 1 12"
Otroški poganjalec woom 1 12″ (Extreme Vital)

Otrok se s kolesom premika s pomočjo nog, ki jih uporablja tako za poganjanje kot za ustavljanje. S pomočjo poganjalca otroci hitro usvojijo temelje ravnotežja, zato lahko v fazi učenja tudi preskočijo otroška kolesa s pomožnimi kolesi.

14-inčno kolo za otroke starosti 3–5 let oziroma telesne višine 98–106 cm

V obdobju od 3 do 5 let običajno sledi prehod s poganjalca na kolo s 14-inčnimi kolesi. Tovrstna kolesa že imajo pedala z ravnimi stopalkami, zavore in eno hitrost. Eden od ključnih dejavnikov pri kolesih tega starostnega obdobja je, da so trpežna in hkrati dovolj lahka, da prenesejo radoživost 3- do 5-letnikov.

Otroško kolo woom 2 14"
Otroško kolo woom 2 14″ (Extreme Vital)

Ker imajo otroci tega starostnega obdobja zaradi manjših prstov tudi manjši oprijem, bodite pozorni na dimenzije ročaja in možnosti s krajšimi zavornimi ročicami, ki omogočajo večji nadzor in zaupanje v svoje kolesarske spretnosti.

16-inčno kolo za otroke starosti 4–6 let oziroma telesne višine 104–122 cm

Podobno kot rastejo otroci, rastejo tudi kolesa. Naslednja velikost so otroška kolesa s 16-inčnimi kolesi, pri katerih je prav tako pomembno, da so dovolj trpežna in lahka, saj tako lahko otroci razvijejo dovolj moči.

Otroško kolo woom 3 16"
Otroško kolo woom 3 16″ (Extreme Vital)

Tovrstna kolesa imajo običajno aluminijaste ali jeklene okvirje, V-zavore in enostopenjski menjalnik, zasnovane pa imajo nižje okvirje, ki zmanjšajo tveganje poškodb v primeru trkov in padcev. Nekateri modeli višjega cenovnega razreda so lahko že opremljeni z zavornimi diski, da razvijejo dodatno zavorno moč.

20-inčno kolo za otroke starosti 5–8 let oziroma telesne višine 120–130 cm

20-inčno kolo je prva stopnja v svetu resnih koles. Večina koles v tej kategoriji so dejansko že mladinska gorska kolesa, ki so idealna za avanture na vseh terenih. So robustna, lahka in imajo široko paleto prestav, ki bodo otroku zagotavljale udobno in varno vožnjo.

Otroško kolo Specialized Hotrock 20"
Otroško kolo Specialized Hotrock 20″ (Extreme Vital)

Zaviranje na teh kolesih je mogoče s pomočjo V-zavor ali zavornih diskov, pri čemer slednji zagotavljajo večjo moč zaustavljanja, a so tudi dražja. Vsa ta otroška kolesa imajo ravne stopalke, pri čemer je njihov profil že nekoliko večji in prilagojen večjim stopalom.

24-inčno kolo za otroke starosti 7–11 let oziroma telesne višine 127–142 cm

24-inčna kolesa nudijo vse prednosti koles običajne velikosti v smislu zasnove okvirja, prenosa in zaviranja. Edina razlika v primerjavi s kolesom za odrasle je, da je geometrija okvirja optimizirana na 24-inčna kolesa.

V kategorijo 24-inčnih koles se vse pogosteje dodajajo tudi otroška cestna kolesa. Ta imajo prestavne ročice identične odraslim cestnim kolesom, vendar so krajše, prav tako pa imajo nižji doseg zavornih ročic in so tako bolj udobne in vodljive za manjše roke.

Otroško kolo Specialized Hotrock 24"
Otroško kolo Specialized Hotrock 24″ (Extreme Vital)

24-inčna gorska kolesa imajo pogosto tudi sprednje vzmetenje za lažje raziskovanje različnih terenov, prav tako pa imajo več prestav, da bo vaš otrok lažje kos strmejšim vzponom in spustom.

26-inčno kolo za otroke starosti nad 10 let oziroma telesne višine 140–158 cm

26-inčna kolesa mejijo že na odrasla gorska kolesa, zato ne bo nič nenavadnega, če boste na njem srečali tudi odrasle kolesarje, ne samo otroke. V tem primeru so geometrija okvirja, zavorni mehanizem in prestave identični kolesom za odrasle, edina bistvena razlika je tako le velikost koles.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024