24 Maj 2024
Splošno

7 razlogov za gorsko kolesarjenje

7 razlogov za gorsko kolesarjenje

Če želite s kolesom doživeti neprecenljiv občutek radosti in adrenalina, tega v mestu zagotovo ne boste doživeli. Po takšne občutke se boste morali odpraviti izven mestnih ulic, v naravo, najbolje na hrib ali goro. Za to potrebujete dobro gorsko kolo in primerna oblačila ter obutev in seveda po potrebi še nekaj dodatne opreme. Pri poganjanju pedalov v hrib boste verjetno občutili tudi bolečine, morda vas bo na pot sem in tja pospremila še muka, a na vrhu boste nagrajeni z neprecenljivimi občutki.

Vsekakor vam gorsko kolesarjenje ne ponuja samo posebnih občutkov, ki jih v dolini nimate na voljo. Obstaja še kar nekaj tehtnih razlogov, zakaj se s kolesom splača odpraviti na nekoliko višje in drznejše podvige. Vas zanimajo? Izbrali smo sedem najatraktivnejših.

1. Odkrivanje poti in koščkov sveta izven vsakdanjih okvirjev

Če v sebi nosite veliko mero raziskovalnega duha ter nekaj tveganja, je gorsko kolesarjenje za vas kot nalašč. Je vrsta adrenalinske aktivnosti, kjer lahko odkrivate nove poti in koščke sveta, ki jih do sedaj niste poznali. S kolesom boste dostopali do krajev, kjer ne boste naleteli na velike skupine ljudi. Našli boste prijetne samotne kotičke ter se z okolico povezali bolje, kot če bi se na hrib odpeljali z avtom.

2. Odlična vadba za kurjenje kalorij

Kolesarjenje na sploh velja za eno od najboljših vadb, pri kateri lahko v samo pol leta izgubite kar precej kilogramov. Seveda boste morali pedala poganjati dosledno, vsaj nekajkrat na teden in to vsaj pol ure na dan. Če pa se boste lotili gorskega kolesarjenja, boste kalorije izgubljali še uspešneje, ne da bi se tega sploh dobro zavedali.

3. Boljša fizična in psihična pripravljenost

Za gorske kolesarje še posebej velja, da so na splošno zelo dobro fizično pa tudi psihično pripravljeni. To jim odlično koristi ne samo med poganjanjem kolesa v hrib in pri spustu, temveč v življenju na sploh. Gorski kolesarji imajo praviloma boljše odnose, večjo voljo do dela, so bolj sproščeni, imajo večji smisel za humor in zagotovo bi se še kaj našlo.

4. Izvajanje različnih vrst sloga vožnje s kolesom

Gorsko kolesarjenje vam omogoča izjemno raznoliko vožnjo po hribu navzgor in navzdol. Na trgu so vam na voljo različni modeli gorskih koles, ki vam omogočajo različne vrste sloga. Če ste gorski kolesar začetnik, se verjetno še ne boste posluževali preveč drznih podvigov ter spustov. Ko boste imeli za seboj že nekaj gorske kilometrine in izkušenj, pa ste vsekakor lahko že drznejši.

Ne spreglejte našega vodiča za nakup gorskega kolesa!

5. Odličen način za druženje s prijatelji

Znano je, da so gorski kolesarji po naravi sproščeni in veseli. Vzrok za to je prav gotovo tudi svež gorski zrak. Na poti v hrib ali s hriba boste srečevali ljudi z enakim interesom, kot ga imate sami. Z njimi lahko sklenete lepa prijateljstva ter se mimogrede dogovorite za skupni naslednji podvig in spust.

6. Velike težave magično izginejo

Kolesarjenje na višjih terenih je prav tako izjemno učinkovita terapija za telo in dušo. Težave, ki se vam bodo v dolini zdele ogromne, na hribu v hipu postanejo majhne in rešljive. Tudi sicer je dobro sesti na kolo, ko se vam zdi, da ste zasuti z nerešljivimi zadevami. Četudi se boste zapeljali samo 20 minut stran od vašega doma, bodo slaba volja in skrbi zagotovo izginile.

7. Doživetje občutka svobode

Če želite stran od kaosa, mestnega hrupa, stresa in nenehnega zvonjenja telefona, sedite na kolo in se z njim odpravite na prvi večji hrib. Na njem se boste prelevili v človeka, ki lahko diha s polnimi pljuči. Gorsko kolo je odlična priložnost za doživljanje občutka svobode, ki ga nekateri med vami morda že dolgo niste okusili in ste nanj že skorajda popolnoma pozabili.

Najmanj sedem razlogov vas torej vabi, da sedete na gorsko kolo in se z njim odpeljete po nekoliko manj urejenih, a toliko bolj sproščenih poteh. Če v tem hipu nimate prave ideje, kje lahko najbolje izkoristite prednosti svojega kolesa, so odlična izbira na primer Kranjska Gora z okolico, Srnjak, Vošca in Blekova planina, Tromeja in Krnica. Preverite tudi druge priljubljene kolesarske poti v Sloveniji.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024