11 Apr 2024
Splošno

Priljubljene kolesarske poti v Sloveniji

Priljubljene kolesarske poti v Sloveniji

Se letos veselite dopusta tudi zato, ker boste s svojimi najbližjimi sedli na kolo in se odpravili kolesarit po poteh, ki vas mikajo že dlje časa? Pa ste že uspeli raziskati vse možnosti, ki vam jih ponuja naša prelepa dežela? Ker jih je veliko, dvomimo, da ste pokimali.

Če še niste povsem prepričani, kje boste poganjali svoje kolo, vam bomo zaupali nekaj odličnih idej. Da pa bo nabor idej dovolj pester, smo za kolesarskimi potmi pobrskali po vseh koncih Slovenije. Vas zanima, kateri deli so nas še posebej navdušili? Ne dvomimo v to, da bodo tudi vas.

1. Kolesarska pot po Primorski

Pri raziskovanju kolesarskih poti po Primorski smo naleteli na kar nekaj odličnih idej. Ustavili pa smo se pri poti istrskih vasic Kraškega roba.

Pot istrskih vasic Kraškega roba sicer velja za precej zahtevno. Dolga je 30 kilometrov, namenjena pa je predvsem gorskim kolesarjem. Ti so dovolj pripravljeni na tehnično zahtevnejše vožnje.

Pot kolesarjenja se prične v Hrastovljah. Nato se nadaljuje mimo vasi Dol, Zanigrad, preko proge Divača-Pulj ter vzporedno z mejo na Kuk. Povzpeli se boste tudi na vrh Lačne, kjer vas bo pričakal razgledni stolp. V Kubedu pa se boste lahko naužili adrenalinske vožnje.

2. Kolesarska pot po Dolenjski

Med mnogimi potmi za kolesarjenje na Dolenjskem je zelo priljubljena Poljanska kolesarska pot. Tudi ta je primerna predvsem za nekoliko bolj pripravljene kolesarje. Pot je dolga približno 50 kilometrov, vodila pa vas bo skozi vinograde, gozdove, ob reki Kolpi.

Peljali se boste mimo Črnomlja, Stražnjega Vrha, Bistrice, Nemške Loke, Jelenje vasi, Kota, Griča in Kanižarice.

3. Kolesarska pot po Notranjski

Če ste ljubitelji zgodovine, je Grajska pot idealna izbira za vas. Izhodišče vašega kolesarskega izleta bo Postojna. Vozili se boste mimo številnih vasi in cerkva. Pot vas bo vodila tudi mimo prelepih gradov, in sicer gradu Prestranek, Orehek in Predjamski grad.

Na poti s kolesom se boste lahko ustavili pri ruševinah gradu Haasberg, ne pozabite se ustaviti niti pri Ravbarjevem stolpu. Priporočamo, da se s svojimi najbližjimi ustavite še na ježi konj na posestvu Grad Prestranek.

4. Kolesarska pot po Gorenjski

Med raziskovanjem najlepših kolesarskih poti po Gorenjski nas je še posebej navdušila kolesarska tura po Deželi, ker si boste lahko privoščili celodnevno potepanje po okolici Bleda. Vozili se boste mimo vasi Mlino, Selo, Ribno, Bodešče, Lancovo, Lesce, Begunje, Vrba, Breg, Zasip in še mnogih drugih.

Priporočamo vam, da se ustavite v Radovljici, kjer vas čaka kar nekaj lepih znamenitosti. Zelo mikavni postanki so tudi v Begunjah, kjer stoji grad Kamen, pa tovarna čokolade v Lescah. Za piko na i lahko skupaj s svojimi najbližjimi skočite še na blejski grad.

5. Kolesarska pot po Štajerski

Na tem delu naše dežele vas bo morda še posebej navdušila arheološka cesta Benedikt. To cesto lahko prehodite ali prekolesarite. Pot je dolga dobrih 25 kilometrov. Začeli jo boste v Benediktu, nadaljevali skozi kraje Drvanja, Trstenik, Ihova, Sveti trije kralji, Trotkova, Obrat in Spodnja ročica.

Cesta Benedikt vas bo vodila do večine spomenikov kulturne dediščine, ki se nahajajo na tem koncu. Poleg arheološke in geološke dediščine vas bo očarala še mitologija s prečudovito zgodbo.

6. Kolesarska pot po Prekmurju

Za mnoge kolesarje je prekmurski konec eden od najlepših kosov poti. Zelo priljubljena je Pot užitka, ki je dolga približno 42 kilometrov. Prične in konča pa se v Murski Soboti.

Pot užitkov je primerna tako za družinsko potepanje kot tudi druženje s prijatelji. Skupaj z njimi se boste najprej pripeljali do kraja Markišavci. Nato sledijo kraji Polana, Černelavci, Krog in reka Mura.

Če boste med potjo željni večjega počitka, se ustavite V Bakovcih. Tam se lahko peljete z brodom in naužijete svežega zraka ob reki. Nato jo boste mahnili proti Rakičanu in Noršnici, skozi Tešanovce, kjer vas bo pričakala čokoladnica. Peljali se boste tudi mimo priljubljenih Moravskih Toplic in Nemčavcev.

7. Kolesarska pot po Koroški

Ste že slišali za kolesarki park Peca? Gre za labirint z več kot 300 kilometrov gozdnih cest in kolovozov. Marsikomu med vami bo kolesarjenje v osrčju Pece omogočilo edinstveno doživetje.

Peljali se boste mimo opuščenih rudniških rovov, vozili po stezicah Single trail v parku Jamnica, lahko pa se boste vzpeli še na goro s posebno žičnico.

Želimo vam veliko čudovitih trenutkov na kolesarskih potek po Sloveniji!

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024