11 Apr 2024
Splošno

9 karakteristik mestnega kolesa

9 karakteristik mestnega kolesa

Zagotovo veste, da je mestno kolo znano po svojem udobju in praktičnosti. Vendar, če nameravate kupiti novo kolo za vožnjo po mestu, se morate najprej seznaniti s podrobnejšimi karakteristikami. Tako boste najbolje vedeli, ali je ta vrsta kolesa resnično to, kar iščete.

Preberite tudi: Vodič za nakup mestnega kolesa

Kot že ime pove, je mestno kolo zasnovano za vsakodnevno vožnjo po mestu. Temu primerno je zasnovana njegova geometrija okvirja, pnevmatike, prestave in tudi vsa dodatna oprema. Pa si poglejmo devet karakteristik, zaradi katerih je mestno kolo za vas morda zares najboljša izbira.

1. Majhna razdalja med sedežem in krmilom

Razdalja med sedežem in krmilom je tista, ki na kolesu določa, kakšen položaj boste imeli med vožnjo. Za mestna kolesa je značilno, da je ta razdalja majhna, kar pomeni, da boste lahko kolesarili v bolj vzravnanem položaju. Zaradi tega ni strahu, da bi imeli težave z bolečinami v hrbtu ali vratu, hkrati pa bo pripomoglo k udobni in varni vožnji. Vaš pogled je na ta način usmerjen naprej, nadzor kolesa pa je veliko boljši.

2. Nizka zgornja prečna cev

Medtem ko je za gorska kolesa in specialke značilna vodoravna zgornja prečna cev, pa imajo mestna kolesa to cev postavljeno bistveno nižje. Na ta način je sestopanje s kolesa mnogo lažje in hitrejše, kar je še posebej pomembno v mestu, kjer je veliko križišč in semaforjev.

Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P (2021) - rdeče
Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P – rdeče (Extremevital.com)

3. Dvignjeno krmilo

Ko pogledate mestno kolo s strani, lahko takoj opazite bistveno razliko v višini med sedežem in krmilom. Za mestna kolesa je namreč značilno, da je krmilo v zelo visokem položaju, kar še dodatno pripomore k vzravnani vožnji na kolesu in njegovem lažjem manevriranju.

4. Širše in manj robustne pnevmatike

Ker govorimo o mestnem kolesu, je za pričakovati, da je le-to zasnovano za vožnjo po asfaltu. Zato ne potrebujete pnevmatik, kot so na primer nameščene na gorskih kolesih, ampak so te bolj gladke in brez globokih profilov, kar vam omogoča učinkovitejšo vožnjo. Pnevmatike so sicer nekoliko širše, kar zagotavlja boljšo stabilnost na kolesu.

Moško mestno kolo Cannondale Bad Boy 1 (2022)
Moško mestno kolo Cannondale Bad Boy 1 (Extremevital.com)

5. Enostavna zasnova brez prestav

Namen mestnih koles je v tem, da so čim preprostejša. Zato večina od njih nima prestav, zaradi česar je njihovo vzdrževanje enostavno, vožnja pa precej lažja. Seveda lahko v ponudbi kolesarskih trgovin najdete tudi modele s prestavami, vendar ne pričakujte, da jih bo veliko, saj jih za vožnjo po mestu ne potrebujete.

6. Sprednja košara

Veliko mestnih koles ima že v osnovni opremi nameščeno sprednjo košaro na krmilu. Ta vam omogoča odlaganje nahrbtnika, torbe in drugih stvari, ki jih potrebujete pri delu. Namesto sprednje košare se lahko odločite tudi za košaro, ki jo namestite na zadnji prtljažnik, vendar je le-ta veliko bolj odročna in manj na vaših očeh.

Preberite tudi: 5 uporabnih dodatkov za mestno kolo

7. Blatniki

Medtem ko so gorska kolesa in specialke brez blatnikov, saj ti predstavljajo le dodatno težo, pa si mestnega kolesa brez blatnikov ne moremo predstavljati. Blatniki vam nudijo najboljšo zaščito v slabem vremenu, ne glede na to, ali so iz plastike, kovine ali katerega koli drugega materiala.

Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P (2021) - sivo
Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P – sivo (Extremevital.com)

8. Luči

Tudi na luči ne smete pozabiti, ko razmišljate o značilnostih mestnega kolesa. Čeprav so mesta največkrat dobro osvetljena z javno razsvetljavo, pa boste z lučmi na kolesu opozorili na svojo prisotnost tudi ostale udeležence v prometu. Sprednja in zadnja luč sta vedno bili in bosta najboljša izbira za mestno kolo.

9. »Tačka« oziroma stojalo

Vsako mestno kolo pa ima tudi stojalo oziroma »tačko«, ki omogoča, da ga parkirate kjerkoli želite, ne da bi ga morali prislanjati na steno. S tem pa se izognete še enemu problemu več.

Čeprav po mestu lahko kolesarite s katerim koli kolesom, pa ima mestno kolo značilnosti, zaradi katerih bo vsakodnevno potepanje po mestu še udobnejše. Zato nikakor ne zanemarite zgornjih karakteristik, ko razmišljate o tem, ali je mestno kolo resnično najboljša izbira za kolesarjenje po mestu.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024