17 Jul 2024
Splošno

Gorska kolesa pod drobnogledom: katere vrste poznamo?

Gorska kolesa pod drobnogledom: katere vrste poznamo?

Torej kupujete novo gorsko kolo. Kje začnete? Običajno je večino raziskav mogoče opraviti na spletu. Greste na spletno mesto koles, kliknete “gorsko kolo” in nenadoma se vam prikaže seznam možnosti. Nejasne besede, kot so trail, all-mountain in endurance, ne povejo veliko o tem, kakšno kolo gledate. Te kategorije namreč lahko različnim blagovnim znamkam pomenijo nekoliko različne lastnosti.

Cross country / XC

Cross country kolesa so hitra. Hitra po hribih in dirkališčih. Hardtail cross country je še vedno najbolj podoben klasičnemu gorskemu kolesu iz poznih osemdesetih let. To ne pomeni, da je zastarel.

XC kolo Specialized Epic Comp 29
XC kolo Specialized Epic Comp 29 (Extremevital.com)

Kolesa XC so lahko v celoti izdelana z vzmetenjem ali trdimi detajli. Običajno so narejeni iz ogljikovih vlaken in so osredotočena na zmanjšanje teže. Geometrija XC je optimizirana za učinkovito plezanje po hribih in čim hitrejše dirkanje.

Maraton / Endurance cross country

Cross country kolesa se hitro spreminjajo. Pojavila se je nova kategorija bolj vzdržljivih koles XC. Ta so zasnovana tako, da uravnotežijo maratonske dirke, etapne dirke in vsakodnevno kolesarjenje. Še vedno so osredotočena na vzpenjanje, a pozorna tudi na spuste. To pomeni nekoliko več gibanja vzmetenja in bolj sproščeno geometrijo, zasnovano tako, da je udobna za dolge ure na sedežu.

XC kolo Cannondale Scalpel Carbon 3
XC kolo Cannondale Scalpel Carbon 3 (Extremevital.com)

Maraton kolesa so odlična, če želite dirkati na maratonskih ali večdnevnih cross country etapah, kjer sta udobje in sposobnost spoprijemanja z nepričakovanimi značilnostmi poti ključna. Odlično se obnesejo tudi kot lahka trail kolesa za kolesarje, ki želijo hitro, a tudi samozavestno vožnjo po večjem naboru poti.

Trail

Daleč najpogostejša in najširša kategorija je “trail”. Gre torej za najbolj razširjen slog gorskih koles. Trail kolesa segajo vse od koles s krajšim hodom do takšnih s 140/150 mm vzmetenja. Čeprav obstaja ogromno različnih modelov, bi moralo biti kolo udobno za vožnjo po najrazličnejših terenih, od cross country prog do bolj agresivnih in tehničnih spustov.

Trail kolo Norco Fluid FS 2 29
Trail kolo Norco Fluid FS 2 29 (Extremevital.com)

Geometrija trail koles je pogosto med XC in maraton. Udobna sestava za vzpenjanje je pomešana s trdnejšimi sestavnimi deli in okvirjem, težjimi pnevmatikami in bolj sproščeno geometrijo, ki bo udobna, ko bodo poti zahtevne.

All-mountain / Big mountain / Freeride

Tako kot trail kolesa tudi all-mountain oz. big mountain kolesa pokrivajo široko paleto uporab. Če se odločite za all-mountain kolo, vas verjetno bolj zanima spust in želite le udobno priti na vrh.

All mountain kolo Giant Trance X 29 2
All mountain kolo Giant Trance X 29 2 (Extremevital.com)

Velika avanturistična vožnja globoko v gozdu ali premikanje omejitev spustov pomeni, da vas all-mountain kolesa zabavajo pri spuščanju navzdol, medtem ko so še vedno dovolj učinkovita za pedaliranje. Daljša potovanja, bolj sproščena geometrija in težki sestavni deli ločujejo ta večja kolesa od njihovih trail sorodnikov. Boljša so, ko je pot bolj strma, spusti daljši in bolj grobi, skoki pa večji.

Freeride bi lahko bila ločena kategorija, vendar je večina trenutnih freeride koles ponavadi all‑mountain ali enduro z veliko težjimi deli.

Enduro / Super enduro

Ker enduro še naprej prerašča v posebno disciplino v gorskem kolesarstvu, postajajo tudi enduro kolesa vse bolj specifična. To so kolesa z daljšim hodom, namenjena čim hitrejšemu spustu po najtežjih poteh.

Enduro kolo Giant Reign 2
Enduro kolo Giant Reign 2 (Extremevital.com)

Njihova geometrija je zgrajena za hitrost pri spustih in vrtenje pedal v hrib. Trdi deli so zasnovani tako, da preživijo dolge dni dirk in celo občasne obiske bike parka. Tako imenovana kolesa “super enduro” popeljejo njihove lastnosti do skrajnosti.

Downhill / Park

Downhill kolesa so 100 % osredotočena na spust. Z njimi lahko hitro pridete z vrha v dolino na lokalnih poteh ali pa kolesarite po lokalnem bike parku. Zasnovana so tako, da ukrotijo ​​tudi najbolj “grde” poti. Niso namenjena pedaliranju navzgor ali vožnji čez gore.

Trail kolo Specialized Stumpjumper FSR Comp Carbon 29
Trail kolo Specialized Stumpjumper FSR Comp Carbon 29 (Extremevital.com)

Z dolgimi hodi in zelo agresivno geometrijo ter izjemno trdimi deli vas bodo downhill kolesa varno ter hitro spustila z vrha hribov in gora.

Nišne kategorije

Obstajajo številne poddiscipline gorskega kolesarjenja, zanimive za raziskovanje.

  • Fatbike kolesa so zasnovana posebej za kolesarjenje v snežnih ali peščenih razmerah. Pnevmatike imajo veliko prostornine in plavajo na snegu, tako da lahko kolesarite vse leto.
  • DJ/pump track kolesa so primerna za vožnjo po grbinah in blatu. Odlična so za razvijanje spretnosti, zabavo ali celo za vožnjo po ulici.
  • Potovalna kolesa: Torbe lahko pripnete na katero koli kolo in se odpravite na potovanje. Nekateri okvirji so dandanes zasnovani posebej v ta namen. Ti okvirji imajo več stojal za plastenke vode in druge večnamenske nosilce ter pogosto širše pnevmatike. Pripnite nanje torbe in se odpravite na potovanje, tudi z gorskim kolesom.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024