06 Jun 2024
Splošno

10 pogostih napak pri kolesarjenju

10 pogostih napak pri kolesarjenju

Kolesarjenje je zdrav način rekreacije, kolesarimo pa tudi iz praktičnih razlogov, da se izognemo gneči pri vožnji do službe ali po opravkih. Da bi bili prevoženi kilometri s kolesom prijetni in varni, je treba upoštevati nekaj nasvetov in se izogibati napakam.

Žal vse preveč kolesarjev ne razmišlja dovolj v tej smeri in se na kolo odpravi pomanjkljivo oblečeno, brez ustrezne opreme ali celo z neustrezno vzdrževanim kolesom. V nadaljevanju preverite 10 najpogostejših napak pri kolesarjenju in se jim izognite.

1. Napačno nastavljena višina sedeža

Nepravilna višina sedeža lahko povzroči nelagodje med vožnjo, vključno s težavami v kolenih, hrbtu in nogah. Pravilno nastavljen kolesarski sedež omogoča optimalno izkoriščanje moči in zmanjšuje tveganje za poškodbe.

Kolesarski sedež Specialized Bridge Sport
Kolesarski sedež Specialized Bridge Sport (Extremevital.com)

Enako seveda velja za nastavitev višine krmila, kar ključno vpliva na položaj kolesarja na kolesu in s tem na obremenitev ramenskega obroča in hrbtenice.

2. Nepravilna napolnjenost pnevmatik

Premalo napolnjene pnevmatike zmanjšujejo učinkovitost vožnje, povečujejo tveganje za predrtje in težje obvladovanje kolesa. Preveč napolnjene pnevmatike pa povzročijo manjši oprijem in »trdo«, neprijetno vožnjo.

Pred odhodom od doma vedno preverite stanje napolnjenosti pnevmatik in jih po potrebi napolnite ali spustite nekaj zraka iz njih. Zrak se na visoki temperaturi namreč razširi, zato ni nujno, da bodo pnevmatike napolnjene enako kot prejšnji dan.

3. Neustrezna izbira opreme

Napačna izbira kolesarskih oblačil, čevljev ali čelade lahko vpliva na udobje, varnost in zmogljivost. Izberite opremo, ki je prilagojena vašim potrebam, tipu kolesarjenja in vremenskim razmeram. Ne pozabite na športno spodnje perilo.

Moški cestni kolesarski čevlji Northwave Mistral
Moški cestni kolesarski čevlji Northwave Mistral (Extremevital.com)

Veliko ponudbo kolesarske opreme boste našli v specializirani kolesarski trgovini Extreme Vital. Obiščete lahko katero izmed njihovih fizičnih poslovalnic (Ljubljana, Maribor, Radovljica, Škofja Loka), izdelke pa si lahko ogledate in jih naročite tudi v spletni trgovini.

4. Tehnika vožnje

Nepravilna tehnika vožnje, na primer neustrezno prestavljanje, nepravilno zavijanje in nepravilno vzpenjanje, lahko povzroči izgubo moči in težave z ravnotežjem ter poveča tveganje za padce. Na ta način prihaja do slabega občutka na kolesu, pomanjkanja motivacije za nadaljevanje, pa tudi do poškodb.

5. Neupoštevanje prometnih pravil

Kolesarji morajo spoštovati enaka prometna pravila kot vozniki avtomobilov. Ignoriranje semaforjev, vožnja po pločnikih ali vožnja v napačni smeri lahko povzroči nesreče in ogroža varnost tako kolesarja kot drugih udeležencev v prometu.

6. Neustrezna hidracija in prehrana

Pomanjkanje vode in energije med vožnjo vpliva na vašo zmogljivost in koncentracijo ter lahko povzroči dehidracijo. Poskrbite, da se pred, med in po vožnji ustrezno hidrirate ter zagotovite potrebne hranilne snovi.

Energijske ploščice Science In Sport Go Energy Bar Mini – 30x 40g
Energijske ploščice Science In Sport: Go Energy Bar Mini – 30x 40g (Extremevital.com)

Če se odpravljate na daljšo pot, poskrbite za polne bidone z vodo ali elektrolitskim napitkom, v nahrbtnik pa položite kakšen sendvič. Tudi s kakovostnimi energijskimi ploščicami in geli boste zadeli v polno.

7. Slabo vzdrževanja kolesa

Slabo vzdrževano kolo lahko povzroči nevšečnosti med vožnjo. Pogosto preverjajte zavore, verigo, menjalnike in druge ključne komponente ter jih redno vzdržujte.

Za vsak slučaj imejte pri sebi vedno rezervno zračnico in osnovno orodje za njeno zamenjavo ter popravilo manjših razsežnosti. Nezgoda ne počiva in še prehitro se lahko znajdete v precej neprijetni situaciji, ko obstanete praktično sredi ničesar.

8. Neupoštevanje lastnih zmogljivosti

Preveč ambiciozno načrtovane vožnje, predolge ture ali pretirano zahtevni tereni lahko povzročijo utrujenost, prekomerno obremenitev in celo poškodbe. Upoštevajte svoje trenutne sposobnosti in postopoma napredujte.

9. Nepravilno prilagajanje prestav

Pravilno prestavljanje omogoča bolj učinkovito vožnjo in manjšo obremenitev nog. Nepravilno prestavljanje lahko povzroči utrujenost in poškodbe mišic. Ko začutite, da težko poganjate pedala, ne pretiravajte in raje prestavite v nižjo prestavo.

10. Neupoštevanje varnosti

Nošenje kolesarske čelade, uporaba odsevnih oblačil in svetilk ter vožnja po varnih kolesarskih poteh so ključni ukrepi za vašo varnost med kolesarjenjem. Ne zanemarjajte varnostnih ukrepov, ki rešujejo življenja.

Cestna kolesarska čelada POC Omne Air MIPS
Cestna kolesarska čelada POC Omne Air MIPS – v različnih barvah (Extremevital.com)

Nikoli ne nosite slušalk v ušesih, saj vam na ta način pade koncentracija, prav tako pa ne boste slišali prometa za seboj. Ne izsiljujte prednosti, čeprav je ta na vaši strani, kajti vozniki avtomobilov včasih ne opazijo kolesarja, ki se znajde v mrtvem kotu ali morda nepričakovano zapelje preko prehoda v križišču.

Poskrbite za varnost in udobje med kolesarjenjem

Kolesar mora paziti na več podrobnosti, kot bi si morda kdo mislil. Gre tako za varnost kolesarja kot tudi za udobje med vožnjo, ki je ključna za brezskrbno in prijetno kolesarjenje.

Pri nakupu opreme bodite pozorni na to, da boste kupovali kakovostne in preverjene izdelke. Predvsem pa vam morajo biti oblačila, obutev in zaščitna oprema prav. Le tako med samo vožnjo ne boste čutili nelagodja, ki lahko sčasoma pripelje tudi do žuljev ali odrgnin na koži.

Ne pozabite še na kolesarska očala, ki vas pod kolesarsko čelado ne bodo motila, in na kolesarske rokavice, ki vam bodo zagotavljale dober oprijem na krmilu kolesa ter vas varovale pri morebitnih padcih.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024