25 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarskih oblačil

Vodič za nakup kolesarskih oblačil

Ne glede na to, ali kolesarite prvič ali po nekaj letih ponovno odkrivate radosti kolesa, se najverjetneje sprašujete, kaj obleči za vožnjo s kolesom, da bo ta udobna, praktična in tudi lepa za oko.

Za začetek vam za uživanje v kolesarjenju ni treba kupiti kopice novih in najdražjih kolesarskih oblačil ter ostale opreme, prav tako vam ni treba upoštevati vseh modnih standardov. Pomembno je, da izberete kolesarsko opremo, ki ustreza vam in vašim potrebam. V nadaljevanju predstavljamo nekaj nasvetov za njen optimalni nakup.

Zakaj ne bi kolesaril kar v kratkih hlačah in majici?

Za kratko vožnjo do soseda ali trgovine s tem seveda ni nič narobe, za daljše kolesarske vožnje in odprave pa posebna kolesarska oblačila lahko vsekakor pripomorejo k večjemu udobju pri vožnji in tudi k vašemu dobremu počutju.

Kolesarske kratke hlače Fox Defend Short
Kolesarske kratke hlače Fox Defend Short (Extremevital.com)

Njihova glavna lastnost je, da so izjemno zračna in udobna. Vaša vožnja bo tako ob močnem kot rahlem vetru prijetna, izognili se boste tudi neprijetnim izpuščajem ali draženju kože, ki ga povzročajo navadne majice iz bombaža in drugih materialov. Pomembno je še, da kolesarska oblačila izboljšajo vašo vidnost za druge udeležence prometa. In ker ozek in oprijet videz kolesarskih hlač ni za vsakogar, veliko blagovnih znamk oblikuje kolesarska oblačila, ki so lahko hkrati tudi ulična oblačila.

Ponovna uporaba drugih zunanjih ali športnih oblačil

Pri kolesarskih oblačilih lahko cenovno prihranite tako, da za več različnih aktivnosti, če je to seveda možno, uporabljate enaka športna oblačila. Tako med vožnjo s kolesom nosite udobna oblačila za šport na prostem, npr. za tek, dodate le nekaj odsevnih oblačil ali odsevnih elementov za boljšo vidljivost.

Odsevnost je še posebej pomembna pri jaknah in hlačah, ki jih boste nosili v hladnejšem in temnejšem vremenu. Bodite tako vidni, da voznik, ki se vam približuje iz katere koli smeri, takoj naleti na odsevni element ali kolesarsko luč in vas zelo hitro opazi. Večja vidljivost je vedno boljša, zato dodatni odsevni trakovi nikoli niso odveč.

Kolesarska čelada

Čeprav čelada ni ravno kolesarsko oblačilo, je obvezna oprema vsakega kolesarja. Izberete jo glede na vrsto vožnje, vendar je lahko skoraj vsaka kolesarska čelada primerna za vse vrste vožnje (izjeme so čelade za ekstremno kolesarstvo). Čelada je tisti del kolesarske opreme, za katerega je potrebno največ pozornosti, tudi cena naj vam pri nakupu ne predstavlja ključnega faktorja.

Kolesarska čelada Specialized Propero 3 MIPS
Kolesarska čelada Specialized Propero 3 MIPS (Extremevital.com)

Najpomembneje je, da si izberete čelado, ki se vam dobro prilega. Poleg univerzalnih so na voljo tudi ostali, različni modeli čelad ter več elegantnih možnosti. Tisti z dolgimi lasmi pa boste morali lase vseeno čvrsto skriti pod njo, da vas ti med vožnjo ne bodo ovirali.

Kolesarska (sončna) očala

Tudi zaščita oči pred vetrom, nadležnim mrčesom in UV-žarki je pomembna, zato poskrbite za dober par sončnih očal. Za kolesarjenje so primerna kolesarska očala z ovitjem, ki nudijo razširjeno zaščito vaših oči in se bolj prilagajajo obrazu. Če imate čelado za gorsko kolo, si lahko omislite tudi očala, ki so pripeta na čelado.

Kolesarske hlače

Večina kolesarskih hlač je iz raztegljive tkanine za lažje gibanje med kolesarjenjem. Kolesarske kratke hlače so običajno daljše od navadnih, nekatere pa imajo na nogah elastične oprijemalke, da med pedaliranjem ostanejo na mestu.

Oprijete kolesarske hlače Sportful NEO Short
Oprijete kolesarske hlače Sportful NEO Short (Extremevital.com)

Oblazinjen del mednožja kratkih kolesarskih hlač zmanjšuje trenje in odvaja vlago, predvsem pa omogoča večje udobje na kolesu in tudi po vožnji. Na voljo so v različnih oblikah, debelinah in materialih. Nekatere vsebujejo gel, tega pogosteje najdemo v hlačah za gorsko kolo, saj zelo dobro blažijo, a slabše dihajo. Oblazinjen del mednožja je zelo priporočljiv, a nekatere kolesarje kljub vsem svojim prednostim ovira, zato lahko poskusite voziti z njimi in brez njih ter se nato odločite, kaj vam je bolj udobno.

Kolesarsko spodnje perilo

Kolesarsko spodnje perilo je podobno kot spodnje perilo za druge aktivne dejavnosti, ki od nas zahtevajo večji telesni napor. Za kolesarje je zelo priporočljivo, da je sestavljeno iz prožnih tkanin in materialov, ki odvajajo vlago in se hitro sušijo.

Poleg tega imajo skoraj vsa kolesarska spodnja oblačila vgrajeno mehko podlogo za zadnjico, da je vožnja udobnejša. Podložene hlače lahko nosite pod svojimi najljubšimi hlačami ali kratkimi hlačami, tako da so vse vaše najljubše hlače v trenutku pripravljene in prilagojene za kolesarjenje.

Kolesarski dresi in majice

Vse kolesarske majice in dresi so običajno zelo raztegljivi, zlasti cestne majice so zračne, odvajajo vlago in se hitro sušijo. Večina cestnih dresov ima prilegajoč aerodinamičen kroj, po katerem se razlikujejo od dresov za gorsko kolo. Najdete lahko tudi številne sloge kolesarskih majic za prosti čas, ki po videzu sploh niso podobne tradicionalnim kolesarskim majicam.

Ženska kolesarska majica Alpinestars Stella Mesa
Ženska kolesarska majica Alpinestars Stella Mesa (Extremevital.com)

Tako drese kot majice najdete v različnih dolžinah in oblikah, primernih za določen temperaturni razpon in vreme. Izbirate lahko med kolesarskimi majicami z dolgimi ali kratkimi rokavi, majicami z ovratnikom ter krajšo ali daljšo zadrgo oz. brez nje.

Kolesarske ogrevalne jopice za roke in noge

Te priročne kolesarske pripomočke v nestabilnih vremenskih razmerah lahko uporabljate sproti, da zagotovite dodatno toploto za noge in roke. Ne zasedejo veliko prostora, zato jih lahko vedno vzamete na pot in jih po potrebi nataknete na rokav ali hlačnico. Dodajanje lahkih ogreval za roke in noge je tudi odličen način za zaščito rok in nog pred UV-žarki v vročih dneh.

Kolesarski čevlji

Čevlji za kolo so odvisni od vrste pedal, ki jih ima vaše kolo. Če ima pedala z osnovno platformo, lahko nosite skoraj vse vrste športnih čevljev, ki so za vas udobni.

Kolesarski čevlji Northwave Core 2
Kolesarski čevlji Northwave Core 2 (Extremevital.com)

Vendar imajo kolesarski čevlji veliko bolj toge podplate kot ulični čevlji ali celo pohodniška obutev. Ta togost podplata pomeni boljši prenos moči pri pedaliranju. Če je vaše kolo opremljeno s klip pedali, vsekakor potrebujete kolesarske čevlje s podplati, ki jih je mogoče vpeti v pedala.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024