22 Jul 2024
Splošno

Zakaj se mora otrok naučiti kolesarjenja?

Zakaj se mora otrok naučiti kolesarjenja?

Dejstvo je, da se nekateri malčki hitreje naučijo poganjati pedala na kolesu od drugih. Ni torej splošnega pravila, kdaj se mora otrok naučiti tovrstne veščine in v kolikšnem času bi jo moral povsem obvladati. Kljub temu pa je dobro, da otrok zna voziti kolo nekje do 5. leta starosti.

Vsekakor je pomembno, s čim in na kakšen način otroka učimo vožnje s kolesom. Da bo motivacija za starše in skrbnike otrok še večja, pa je dobro, da se zavedajo vseh ključnih prednosti, zakaj se mora prav vsak mali junak naučiti kolesarjenja.

Predstavljamo vam 5 bistvenih prednosti, ki jih tovrstna aktivnost prinaša našim najmlajšim.

1. Kolesarjenje je izjemno zabavna aktivnost

Vožnja s kolesom je zabavna – tako za odraslo osebo kot tudi za otroka. Za najmlajše kolesarska zabava lahko poteka na domačem dvorišču ali na kateri koli drugi varni lokaciji. Bistveno je, da otrok med aktivnostjo dobi občutek ugodja – veter v laseh, svež zrak v pljučih – in veliko svobode.

Tovrstna zabava postane še atraktivnejša, ko je hitrost poganjanja večja. Znano je, da so še posebej otroci s podeželja hitri kot bliski. Na prvi pogled se zdi, da poganjanje kolesa obvladajo celo bolje kot hojo. In prav zabavno jih je opazovati pri njihovih dirkah. A kolesarjenje zato ni nič manj zabavno in atraktivno za mestne malčke, ki pa morajo praviloma vložiti nekoliko več napora v tovrstno aktivnost, saj jim kolo praviloma ne predstavlja glavnega prevoznega sredstva.

2. Kolesarjenje otrokom zagotavlja občutek neodvisnosti

Občutek uspeha in neodvisnosti otrok zagotovo doživlja tudi na kolesu. Ko se na primer lahko povsem samostojno usede nanj in zapelje nekoliko stran od domačega dvorišča. Tudi kasneje, ko nekoliko odraste, mu kolo daje podobna občutja. Z njim se lahko odpelje do prvega igrišča ali pa k prijatelju na dom.

Otrok na kolesu v parku
Otrok bo na kolesu pridobil samozavest in občutek neodvisnosti.

Sicer pa kolo lahko človeka spremlja celo življenje ter mu daje občutek neodvisnosti. Z njim se odpravlja v službo, na izlete, krajše kolesarske podvige in podobno.

3. Kolesarjenje v veliki meri pripomore k zdravju otroka

Poganjanje pedal na sploh velja za zelo zdravo in prijetno aktivnost, ne glede na to, ali se z njo ukvarja mlajša in starejša oseba. Strokovnjaki priporočajo, da bi se moral prav vsak otrok med 5. in 11. letom starosti vsaj eno uro na dan ukvarjati z vsaj eno športno aktivnostjo. Kolesarjenje je vsekakor odlična izbira.

Tudi s pomočjo poganjanja kolesa se lahko otroci veliko bolje osredotočajo na svoje šolske in domače obveznosti. Ustrezna telesna aktivnost v veliki meri pripomore, da so še uspešnejši. Pomaga jim pri razvoju kosti in mišic, omogoča jim boljšo samopodobo pa tudi boljše razpoloženje.

4. Kolo velja za trajnostno obliko prevoza

Zagotovo malček kolesa ne bo uporabljal samo v svojem otroštvu, temveč se bo z njim lahko naokoli prevažal skozi celo svoje življenje. To vsekakor ne bo koristno samo zanj, temveč tudi za samo okolje. Vožnja s kolesom torej ni zdrava samo za človeka, temveč tudi za cel planet.

Otrok na poganjalcu
Poganjalec je učinkovito sredstvo za pridobitev ravnotežja in koordinacije.

Kolo ne potrebuje nikakršnega goriva, poleg tega za seboj pušča neprimerljivo manjši ogljični odtis. S tem ko se otrok nauči voziti kolo, ima že sredstvo, s katerim se lahko prevaža celo življenje.

5. Kolesarjenje je odlična dejavnost za celo družino

Težko je v hipu najti aktivnost, s katero se lahko ukvarjajo prav vsi družinski članki, ne glede na to, koliko so stari. Najpogosteje ima vsaka družina nekaj otrok, ki so različnih starosti, zato se je neredko kar težko uskladiti glede skupnih interesov. A kolesarjenje je zagotovo tista oblika dejavnosti, s katero se lahko ukvarjajo prav vsi. Ko so otroci primerno stari, se lahko skupaj s svojimi starši s kolesom odpravijo tudi na daljše izlete oziroma počitnice.

Vožnja s kolesom je torej zabavna, daje občutek uspeha in neodvisnosti, v veliki meri pripomore k zdravju ter boljšemu počutju, omogoča trajno prevažanje na želeno oziroma poljubno destinacijo, je odlična aktivnost za celo družino. To so le ključni razlogi za to, da se otroci naučijo kolesarjenja. Zagotovo pa vam je ob branju na misel prišla še kakšna izjemna prednost, ki jo kolesarjenje lahko ponudi zlasti našim najmlajšim članom družine.

Pravzaprav je bilo na vprašanje, zakaj se mora otrok naučiti kolesarjenja, zelo lahko odgovoriti. Razlogi so precej samoumevni, toda prav nikoli ni odveč, če si jih še enkrat ponovimo vsaj v mislih. Tako bo motivacija, da svoje male junake čim prej naučimo voziti pravo kolo, še toliko večja.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024