10 Apr 2024
Splošno

Ali znate poskrbeti za svoje kolo?

Ali znate poskrbeti za svoje kolo?

Kolo je danes zelo priljubljeno prevozno sredstvo. Mnogi ljudje se z njim vozijo na delo in nazaj domov ter se na ta način izognejo vsem prometnim konicam, hkrati pa poskrbijo za čistejše okolje. Poleg tega je kolo zelo popularno tudi med rekreativnimi športniki, saj se kolesarjenje v Sloveniji uvršča med najbolj priljubljene športno-rekreativne dejavnosti.

Da pa vas kolo ne bo pustilo na cedilu, pa je potrebno ustrezno poskrbeti za njegovo brezhibno stanje oziroma delovanje. Edini način, s katerim boste to dosegli, je z rednim vzdrževanjem, na katerega velikokrat kar malce pozabimo.

Za svoje kolo lahko veliko naredite z rednim čiščenjem

Mnogi se tega ne zavedajo, vendar lahko na brezhibno delovanje kolesa vplivate že z njegovim rednim čiščenjem. Seveda je potrebno biti tudi pri tem opravilu temeljit, čeprav ga marsikdo jemlje bolj z levo roko.

Za čiščenje kolesa nikakor ni dovolj le ena krpa za vse potrebe, saj na ta način lahko nemazljive površine pridejo v stik z ostanki maziv, kar lahko bistveno vpliva npr. na slabše delovanje zavor. Prav tako je odsvetovano kakršno koli čiščenje kolesa z visokotlačnimi čistilniki, ki lahko maziva razpršijo po celem kolesu.

Mazanje verige na kolesu
Za mazanje verige na kolesu uporabite namensko mazivo.

Svetujemo vam, da si za čiščenje kolesa tako vzamete dovolj časa in ga temeljito očistite na takšen način, da za okvir uporabite eno krpa, za druge dele kolesa pa spet drugo. Pri tem so vam lahko v pomoč specialna čistila za kolesa, s katerimi boste odstranili tudi najtrdovratnejšo umazanijo.

Poskrbite za redno mazanje vitalnih delov kolesa

Vsi mehanski deli, kot so na primer veriga, zobniki in vsi gibljivi sklopi, so za brezhibno poganjanje kolesa izjemno pomembni. Če takšni vitalni deli niso primerno vzdrževani, jih lahko počasi napade rja, pojavi se korozija in s tem večja mehanska obraba. Najhitreje boste to opazili med vožnjo v obliki rožljanja ali pokanja.

Verigo in zobnike je tako potrebno vsaj enkrat na mesec očistiti ter razmastiti ter jih ponovno namazati z ustreznim mazivom. Nikakor za to ne uporabljajte WD-40, ampak raje uporabite namensko mazivo za verigo. Pri mazanju s tovrstnimi mazivi je potrebno biti skrajno previden, saj maziva ne smejo priti v stik z zavornimi koluti, obročniki in čeljustmi. Te lahko čistite le z navadno vodo, saj jih sicer lahko zamastite, kar povzroči manjšo učinkovitost pri zaviranju.

Kolo odpeljite na servis vsaj enkrat letno

Podobno kot pri avtomobilu je tudi v primeru kolesa priporočljivo, da obiščete servis vsaj enkrat letno, pri čemer lahko izberete obdobje pred začetkom kolesarske sezone ali pa na koncu. Servis bo poskrbel za vsa tista opravila in vzdrževalna dela, ki jih sami težko opravite.

Serviser na letnih servisnih pregledih dobro pregleda tiste dele kolesa, ki se najbolj izrabljajo, kot so na primer verige, žice, zavorne obloge in podobno. Ta potrošni material se po potrebi zamenja, poleg tega pa se nastavijo še zavore in prestave, če je potrebno, pa se tudi centrira kolesa.

Poskrbite za svoje kolo, saj si boste le na ta način zagotovili varno in udobno vožnjo!

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024