25 Maj 2024
Splošno

Komu so namenjena električna kolesa?

Komu so namenjena električna kolesa?

Zagotovo se strinjate s trditvijo, da je kolesarjenje dobro tako za telo kot duha. Med to aktivnostjo imate veliko boljši razgled, kot če se na cilj odpravite z avtom. Dobra stran pri tem je tudi to, da lahko privarčujete kar nekaj energije in ne nazadnje pozitivno vplivate na okolje.

Znano je, da veliko starejših zaradi bolečin v sklepih preneha s kolesarjenjem. V resnici zanje obstaja odlična rešitev, in sicer električno kolo. Ta vrsta kolesa pedaliranje zelo olajša ter daje občutek kolesarjenja z vetrom v hrbet. Sicer pa je e-kolo namenjeno vsem, ki se želijo voziti poceni in zaradi različnih vzrokov ne želijo pretirano uporabljati svojih mišic.

Osnovni vir električnega kolesa je baterija, moč človeških mišic je le pomožni vir.

1. Električno kolo za starejše osebe

Kolo s pomožnim elektromotorjem je še posebej priljubljeno pri starejši generaciji kolesarjev. Z njim lahko dosežejo maksimalno hitrost 25 kilometrov na uro, uporaba čelade pa je pri tem seveda zelo priporočljiva.

Žensko električno kolo Specialized Turbo Levo Hardtail 29
Žensko električno kolo Specialized Turbo Levo Hardtail 29 (Extreme Vital)

Za nakup e-kolesa se starejše osebe odločajo zlasti zaradi želje po izboljšani mobilnosti. Z občutkom vetra v hrbtu lahko veliko lažje premagujejo klančine ter prevozijo bistveno daljše razdalje kot s klasičnim kolesom. Za vožnjo ne potrebujejo večje moči v nogah, saj večino napora opravi motor.

2. Električno kolo za otroke in mladostnike

Ker je električno kolo primerno za vsakogar, ki se zna peljati s kolesom, je dobra izbira tudi za otroke in mladostnike. Upravljanje z električnim pogonom je namreč preprosto in praviloma vključuje le nekaj gumbov na nadzorni enoti.

Za mlajše kolesarje e-kolo predstavlja manj naporno in predvsem zabavno vadbo. Z dodatno pomočjo električnega motorja tako lahko prekolesarijo bistveno daljše razdalje ter zahtevnejše vzpone. Lažje tudi ostanejo v stiku s starši, ki uporabljajo gorsko, treking ali cestno kolo.

3. Električno kolo za mestne kolesarje

V središčih mest je električno kolo eno od najhitrejših prevoznih sredstev, in sicer na razdalji 5 kilometrov. Tako se mestno kolo s pogonom na električni motor lahko zlahka primerja z avtom na razdalji 10 kilometrov.

Mestno električno kolo Scott Sub Active eRIDE Unisex
Mestno električno kolo Scott Sub Active eRIDE Unisex (Extreme Vital)

Če živite v mestu, se torej z električnim kolesom lahko odpeljete v službo, šolo, na pošto ali na tržnico. Električni motor vam bo odlično pomagal tudi pri prevažanju težkega nakupa. Z njim se boste lahko odpravili do vseh mestnih kotičkov, kamor z avtom drugače ne morete dostopati. Tudi iskanje parkirnega mesta bo preteklost.

4. Električno kolo za gorske kolesarje

Električno kolo boste v specializiranih trgovinah s kolesi našli v več različicah. Eno smo že omenili; to je mestno električno kolo. Sicer pa je v zadnjem času ena od najbolj priljubljenih izbir električno gorsko kolo.

Z gorskim e-kolesom, ki je zasnovano za zahtevnejše podvige, se boste prav tako lahko vozili lahkotneje. Ko boste prispeli na cilj, na primer na vrh hriba, boste imeli še vedno več kot dovolj energije za raziskovanje okolice.

5. Električno kolo za vsakogar

Za konec lahko zapišemo, da je e-kolo dobrodošla izbira za prav vsakogar. Celo za tiste, ki telesa zaradi poškodbe ali drugih zdravstvenih težav ne smejo obremeniti na polno.

Če bi radi postali fit, zdravi ter izboljšali svoje počutje, hkrati pa še spoznavali čudovito naravo, je električno kolo izbira, o kateri vsekakor velja razmisliti.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024