21 Jul 2024
Splošno

5 razlogov za redno kolesarjenje

5 razlogov za redno kolesarjenje

Ste morda razmišljali o tem, da bi avto zamenjali za dobro kolo in se kar z njim odpeljali do službe in bližnjih opravkov? Takšna odločitev bi vam prinesla številne prednosti in ne nazadnje še izjemno ugodne učinke na zdravje.

Spomladanski in poletni čas sta kot nalašč ustvarjena za to, a pred končno odločitvijo, da raje sedete na kolo kot v avto, poskrbite za pravo vrsto kolesa in ustrezno obvezno ter dodatno opremo. Ker vas bo vožnja s kolesom najverjetneje zelo navdušila, se boste slej ko prej odločili za redno kolesarjenje; tudi v hladnejših obdobjih leta.

1. Izjemen občutek veselja in zadovoljstva

Redno kolesarjenje spodbuja prekrvavitev, kar se bo pričelo kazati na vaši koži, saj ji bo prinašala večje količine kisika ter hranilnih snovi. Za občutek zadovoljstva ter veselja med vadbo pa bo poskrbel endorfin – hormon sreče.

Veselje na kolesu
Na kolesu boste zaradi sproščanja endorfina občutili veselje.

H kolesarjenju povabite še svoje bližnje; nič ni lepšega kot redno gojenje skupnih interesov. Skupaj pa si boste lahko na preprost način zbistrili misli ter prečistili skrbi v glavi.

2. Brez čakanja na avtobus ali iskanja parkirišča

S kolesom boste od doma lahko odšli z manjšo mero stresa, saj vam ne bo treba gledati na uro, kdaj vam bo odpeljal avtobus ali vlak. Na eleganten način se boste poslovili tudi od čakanja na javna prevozna sredstva in od prerivanja v gneči.

Če ste se do sedaj v službo vozili z avtom, vam zaradi uporabe kolesa ne bo treba več iskati ustreznega parkirišča, s čimer lahko prihranite tudi kar nekaj denarja.

3. Učinkovit način hujšanja

Z rednim kolesarjenjem boste lahko lepo shujšali, saj vam bo omogočilo učinkovito izgorevanje maščob. Ura vožnje – približno 20 kilometrov na uro – vam pomaga izgubiti okrog 500 kalorij. In če boste ob kolesarjenju nekoliko pazili še na prehrano, vam odprava odvečnih kilogramov zagotovo ne uide.

Preverite tudi: Kolesarjenje in hujšanje: lahko izgubim kilograme?

4. Odlična skrb za sklepe in zaščito srca

Ker je telo med kolesarjenjem v sedečem položaju, so kolena in gležnji le malo obremenjeni. Za boljše učinke ustrezno nastavite sedež in krmilo. Kolesarjenje tako ne bo le udobnejše, temveč tudi varnejše.

Kolesarjenje in starejši
Kolesarjenje je prijazno do sklepov, zato je kot nalašč tudi za starejše.

Ker redna vožnja s kolesom znižuje krvni tlak in nivo slabega holesterola v krvi, boste z njo dobro zaščitili srce ter se na ta način izognili srčno-žilnim boleznim. Skrb za zdravje je vsekakor odličen razlog za redno kolesarjenje, se vam ne zdi?

5. Raziskovanje lepih krajev in skrb za okolje

Ne nazadnje pa se boste slej ko prej s kolesom želeli odpeljati kam dlje; v kraje, ki jih še niste nikoli obiskali. Vsakič si lahko izberete drugo destinacijo in kolesarite po poteh, kjer z avtom ne bi bilo nikoli tako mikavno.

Ker s kolesom ne boste proizvajali prav nobenih snovi za onesnaževanje okolja, boste poskrbeli še za dobro varovanje okolja. To pa tudi nekaj pomeni!

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024