25 Maj 2024
Splošno

4 razlogi za nakup e-kolesa

4 razlogi za nakup e-kolesa

Za e-kolesa je značilno, da delujejo na električni pogon, ki pomaga pri poganjanju. Del našega truda torej prevzame motor, kar lahko cenimo zlasti pri vožnji navkreber oziroma v hrib. Sama intenzivnost uporabe motorja pa se lahko regulira ali izklopi.

Ko izbiramo električno kolo, je treba upoštevati tip ter kapaciteto baterije. Za vožnjo po mestu so na primer primerna mestna ali zložljiva električna kolesa. Če z električnim kolesom želite predvsem kolesariti po naravi, pa je primerneje izbrati gorsko ali treking e-kolo. V nadaljevanju vam predstavljamo pet razlogov za nakup, in to ne glede na to, kateri tip električnega kolesa si nameravate kupiti.

1. Vožnja bo hitrejša in bo trajala dlje časa

Električno kolo na sploh uporabniku ponuja številne prednosti v primerjavi z navadnim kolesom. Pod nogami električnega kolesa imate v primerjavi s klasičnim prevoznim sredstvom še nekaj dodatne moči, zato boste lahko prevozili precej večje razdalje. Posledično torej lahko prikolesarite dlje in poganjate kolesa daljši čas.

2. Pogostejše kolesarjenje

V povezavi s klasičnimi in električnimi kolesi je bilo narejenih že kar nekaj raziskav, ki so pokazale precej pomenljive rezultate. Lastniki navadnih koles naj bi na letni ravni kolesarili kar do 25-krat manj v primerjavi z lastniki e-koles. Skoraj polovica uporabnikov klasičnega kolesa kolo uporablja namreč samo enkrat do dvakrat na teden.

Žensko električno kolo Specialized Turbo Tero 3.0 ST (2023)
Žensko električno kolo Specialized Turbo Tero 3.0 ST (Extremevital.com)

Skoraj tretjina uporabnikov električnega kolesa kolo uporablja enkrat na dan. Nekaj več kot 80 % pa jih kolo na elektriko vozi vsaj enkrat na teden. To v praksi seveda pomeni, da obstaja precej večja verjetnost, skoraj dvakrat večja, da bo uporabnik e-kolesa odšel kolesarit.

3. Za lažje ohranjanje kondicije

Pogosteje kot boste vozili kolo in več kot boste vrteli pedala, čeprav ob pomoči električnega motorja, lažje boste ohranjali kondicijo. Slednje pa je odlična novica za vaša pljuča, srce in krvni tlak. Številne znanstvene raziskave so namreč pokazale povezanost med redno vadbo in zmanjšanim nivojem stresa.

Moško električno kolo Specialized Turbo Levo FSR (2023)
Moško električno kolo Specialized Turbo Levo FSR (Extremevital.com)

Električna kolesa predstavljajo dobro alternativo za ljudi, ki jim je sicer vožnja s kolesom pri srcu, a menijo, da takšne aktivnosti preprosto ne zmorejo, saj niso ravno v najboljši kondiciji oziroma njihova pripravljenost ni več takšna, kot je bila nekoč. Morda je za slednje kriva starost ali bolezen.

4. Uspešnejše premagovanje vzponov

Kadar je v igri spopadanje z vzponi, tedaj električno kolo v največji meri pride na svoj račun. Navadno je e-kolo opremljeno z različnimi stopnjami za moč. To uporabniku zagotavlja precej lažje poganjanje pedal, kar je eden od ključnih razlogov, zakaj e-kolesa postajajo vse bolj priljubljena tudi med gorskimi kolesarji. Gorskim kolesarjem električno kolo omogoča, da lahko preživijo bistveno več časa ob užitkih, torej pri spustih, ki so zabavnejši del, kot pa ob spopadanju z vzponi.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024