12 Apr 2024
Vodiči

Vodič za nakup električnega kolesa

Vodič za nakup električnega kolesa

Če želite izbrati primerno električno kolo glede na svoje potrebe, si boste morali že pred nakupom odgovoriti na nekaj pomembnih vprašanj. Vedeti boste morali, kje se boste s tovrstnim prevoznim sredstvom vozili, katero vrsto pogona si boste izbrali, kakšna so vaša pričakovanja o prevoženi razdalji, katera oblika okvirja vam odgovarja in podobno. Seveda je pomembna tudi pravilna velikost kolesa.

Najboljša rešitev je, da obiščete kakovostnega ponudnika (npr. specializirano kolesarsko trgovino Extreme Vital), ki ponuja različne modele električnih koles različnih dimenzij. Strokovno podkovani in izkušeni prodajalci vam bodo pokazali delovanje kolesa, možne nastavitve glede same višine krmila, sedeža in še česa. Pomagali vam bodo odgovoriti na vsa vaša zastavljena vprašanja. Za piko na i pa boste lahko na bližnjem parkirišču ali kolesarski stezi opravili še testno vožnjo.

Kje se boste vozili?

V resnici je vprašanje, kje se boste z električnim kolesom vozili, najpomembnejše. Glede na to so vam na voljo naslednje vrste koles:

  • električna mestna kolesa,
  • električna treking kolesa,
  • električna cestna kolesa,
  • električna gorska kolesa (prednjevzmetena in polnovzmetena).

Mestna kolesa na elektriko so zasnovana tako, da vam je zagotovljen precej lažji dostop in da lahko na zadnjem prtljažniku prevažate manjši tovor. Kolo vključuje vgrajene lučke in možnost za vgradnjo košare. Dobrodošlo je za vožnjo po kolesarskih stezah in drugih asfaltiranih površinah. Z njim se lahko brez večjih težav zapeljete tudi po makadamskih poteh. Je odlična izbira za vožnjo po mestu, v službo, v trgovino ali za krajši izlet.

Električno mestno kolo Specialized Turbo Como SL 4.0 (2022)
Električno mestno kolo Specialized Turbo Como SL 4.0 (Extremevital.com)

Električno treking kolo je športna različica mestnega e-kolesa. Ima zelo podobno opremo, prav tako je namenjeno za vožnjo v službo, trgovino, tudi za nekoliko daljše manj zahtevne izlete.

Najbolj vsestranska in športna različica električnih koles so električna gorska kolesa. Z njimi se lahko vozite po gozdnih ter poljskih poteh ter premagujete strme klance. Brez težav pa lahko gorsko e-kolo uporabljate tudi za vožnjo po cesti ali kolesarski poti.

Vrste pogona

Na razpolago sta dve tehnologiji. Med seboj se razlikujeta po načinu vožnje. Električna kolesa na zadnji pogon so dobrodošla za vožnjo po mestu in ravninske terene z nekoliko lažjimi klanci. V tem primeru je obremenjeno predvsem zadnje kolo. Slednje se lahko občuti tudi med samo vožnjo. Za uporabo so takšna kolesa zelo preprosta.

Električno gorsko kolo Scott Aspect eRide 940 (2022)
Električno gorsko kolo Scott Aspect eRide 940 (Extremevital.com)

E-kolesa na centralni pogon pa so ustrezna izbira za vse poti in vse vrste terenov. Elektromotor nudi pomoč neposredno na pedalu ter omogoča občutek, kot da vozite povsem običajno kolo. Delovanje takšnih prevoznih sredstev je natančno ter zvezno. Imajo precej boljši izkoristek energije, posledično zagotavljajo daljši doseg. So izjemno zanesljiva.

Pričakovanja glede prevožene razdalje

Ker lahko električno kolo poganjate tudi brez pomoči električnega motorja, je prevožena razdalja neomejena. Seveda pa je končna prevožena razdalja s pomočjo električnega motorja še najbolj odvisna od kapacitete baterije. Doseg je daljši, če je kapaciteta večja.

Električno cestno kolo Specialized Turbo Creo SL Expert (2022)
Električno cestno kolo Specialized Turbo Creo SL Expert (Extremevital.com)

Na doseg električnih koles poleg baterijske kapacitete vplivajo še starost in vzdrževanje baterije, vrsta električnega pogona, vrsta kolesarske poti, nastavitev stopnje pomoči električnega motorja, masa kolesarja in tovora, način vožnje, pritisk v pnevmatikah in vremenske razmere.

Vrsta okvirja

Na voljo so različne oblike ter velikosti okvirjev električnih koles. V osnovi pa okvirje delimo na ženske, moške, univerzalne ter na takšne, ki ponujajo možnost nizkega vstopa. Izbira ustreznega okvirja je zlasti odvisna od telesne višine, dolžine nog, zdravstvenih zmožnosti in seveda od navad uporabnika.

Velikost

Tudi izbira velikosti električnega kolesa ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled. Na voljo je priporočena tabela velikosti, a se nanjo ne moremo povsem zanesti. Vsak od nas ima namreč drugačno konstitucijo telesa. Posledično je najbolje, da pri izbiri velikosti pomaga strokovno podkovan prodajalec.

Preizkus e-kolesa na testni vožnji

Zagotovo boste še največ o e-kolesu izvedeli med testno vožnjo. Pred nakupom si torej vzemite čas in dovolj temeljito preizkusite različne vrste pogonov, prav tako tudi način sedenja. Če je možno, se peljite po poteh z različnimi podlagami. Preverite tudi, kako se prevozno sredstvo izkaže med vožnjo v klanec ter po ovinkasti cesti.

Električno gorsko kolo Cannondale Moterra Neo 3 (2022)
Električno polnovzmeteno gorsko kolo Cannondale Moterra Neo 3 (Extremevital.com)

Pri testni vožnji bodite še posebej pozorni na položaj med sedenjem. Preverite torej, ali vam podpora električnega motorja pri različnih hitrostih vožnje ustreza ter vam ne vzbuja nelagodja.

Testne vožnje sicer dokazujejo, da je lahko tudi cenejše električno kolo dovolj kakovostno. Kljub temu pa se vam pri električnih kolesih ne splača preveč varčevati.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024