24 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup treking kolesa

Vodič za nakup treking kolesa

Odločili ste se za nakup treking kolesa – odlična izbira! Treking kolo je namreč nedvomno najbolj vsestranska vrsta kolesa. Primeren je za uspešno usvajanje različno zahtevnih terenov, hkrati je odlična izbira za doseganje velikih razdalj. Tudi zato ni nič čudno, da je takšen tip kolesa med daleč najbolj priljubljenimi.

A čeprav veste, da je treking kolo v tem hipu 100 % najboljša izbira za vas, je za nakup potrebno vseeno imeti vsaj nekaj predznanja. Tega lahko kasneje preverite v specializirani prodajalni s kolesi, kjer se boste posvetovali še z izkušenimi in strokovno podkovanimi prodajalci.

Osnovna dejstva o treking kolesu

Vaše znanje o treking kolesu morate na začetku podkrepiti vsaj z osnovnimi podatki – kaj pravzaprav je treking kolo in čemu je v prvi vrsti namenjeno? Treking kolo je najpogosteje označeno kot hibrid, torej nekakšna mešanica med cestnim in gorskim kolesom. Ker je močan in okreten, se odlično obnese tudi na makadamski cesti. Ponuja izjemno udobje med poganjanjem pedal na daljšem asfaltnem terenu.

Treking kolo Scott SUB Cross 10
Treking kolo Scott SUB Cross 10 (Extremevital.com)

Treking kolo lahko poganjate v mestu, na podeželju in še kje. Zagotavlja vam nadvse udoben položaj in ne povzroča nikakršnih težav v križu ali hrbtenici. Ponuja možnost dodatnega opremljanja – za daljše poti lahko nanj preprosto namestite prostorske, a lahke potovalne torbe oziroma nahrbtnike.

Glavne lastnosti komponent treking kolesa

Sedaj ko veste, kaj je in čemu je treking kolo namenjeno, je čas za poglobitev v njegove lastnosti oziroma komponente. Na trgu lahko izbirate med več vrstami tega hibrida. A vse vrste imajo skupni imenovalec: robustnost, izjemno zanesljive komponente in možnost nameščanja uporabnih dodatkov, na primer prtljažnika in blatnikov.

Treking kolo Specialized Sirrus X 2.0
Treking kolo Specialized Sirrus X 2.0 (Extremevital.com)

Določeni tipi treking koles so nekoliko primernejši za makadamske poti, drugi za asfaltne. Sledijo izjemno pomembne informacije, ki smo vam jih pripravili kar v obliki vprašanj in odgovorov; tako si boste lahko najnazorneje predstavljali, kaj izbrati.

1. Kakšen naj bo sedež vašega treking kolesa?

Če s treking kolesom nameravate prevoziti velike razdalje, izberite sedež, ki je zadaj širši, spredaj pa precej ožji. Sedež v špico vam bo zagotovil čisto udobje in vašega potovanja zagotovo ne bodo zaznamovale bolečine v hrbtu oziroma križu.

2. Kakšno krmilo se najbolje poda vašemu načinu vožnje?

Izberite krmilo po svojih merah. Za učinkovitejše poganjanje izberite krmilo za nižjo držo. Za sproščeno in pokončnejšo vožnjo izberite krmilo, ki vam bo omogočalo, da se celotna teža ne prenese na roke. Tukaj vam je lahko v veliko pomoč prodajalec koles!

3. Katera vrsta okvirja je ustreznejša?

Za treking kolo obstajata dve možnosti – ali okvir iz jekla ali aluminija. Jekleni okvir je robustnejši in težji. Okvir iz aluminija je lažji, a manj odporen. Kakovosten aluminijast okvir je v primerjavi z jeklenim vsekakor boljša izbira.

4. Kakšna velikost kolesa je najustreznejša?

Zunanji premer platišča pri treking kolesu je lahko 26- ali 28-palčni. 26-palčni kolesarju ponuja več stabilnosti in nadzora. 28-palčno kolo pa zmanjša trenje tal.

5. Kakšne prevleke na pnevmatikah so najustreznejše?

Najbolje je izbrati pnevmatike, ki imajo na zunanji strani tekalne plasti zareze in so na sredini gladke. Takšne pnevmatike zagotavljajo, da ne boste imeli težav, če se boste vozili po mokrem cestišču oziroma potovali naloženi s kupom prtljage.

6. Kakšne zavore izbirati?

Vsekakor so najustreznejše diskovne zavore, ker so najučinkovitejše, a zahtevajo občasno menjavo ploščic. Prav tako dober kompromis predstavljajo V-zavore, ki ne zahtevajo posebnega vzdrževanja.

7. Kakšno vzmetenje je boljše?

Pri izbira vzmetenja hkrati izbirate med udobjem in robustnostjo. Treking kolesa z blažilnimi vilicami do dovzetnejša za tresljaje na razgibanih terenih. Kolesa s trdimi vzmetenimi vilicami so robustnejša.

Treking kolo Giant Roam 1 Disc
Treking kolo Giant Roam 1 Disc (Extremevital.com)

Za začetek je toliko znanja o treking kolesu dovolj. Sedaj je na vrsti obisk prodajalne, kjer vam bodo z dodatnimi informacijami in nasveti zagotovo pomagali tudi prijazni in strokovno podkovani trgovci.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024