25 Maj 2024
Vodiči

Vodič za nakup kolesarske opreme

Vodič za nakup kolesarske opreme

Kolesarstvo omogoča premagovanja razdalje od točke A do točke B, redno rekreacijo, nekaterim pa predstavlja resen šport. Z razvojem je v razcvetu tudi oblikovanje kolesarske opreme, ki omogoča še prijetnejšo vožnjo in boljše rezultate. A za začetek je potrebno imeti kvalitetno kolo.

Kolesa se med seboj razlikujejo glede na to, kakšnemu terenu in načinu vožnje so namenjena. V osnovi je mogoče ločiti pet vrst koles:

 • Cestno kolo
  • Dizajn za dolgo in hitro vožnjo.
  • Ozek in lahek okvir iz aluminija ali karbonskih vlaken.
  • Ozke pnevmatike za gladke površine.
  • Spuščen položaj telesa pri poganjanju.
 • Gorsko kolo
  • Prilagojeno vožnji po zahtevnih in neurejenih terenih.
  • Robusten okvir.
  • Vzmetenje na enem ali obeh kolesih za lažje pristanke.
  • Nazobčane in trpežne pnevmatike za dober oprijem.
  • Adrenalinska vožnja.
 • Mestno kolo
  • Za opravljanje vsakodnevnih opravkov po urejenih področjih.
  • Okvir prilagojen vzravnani drži.
  • Vizualno privlačni modeli.
  • Primerno za dodajanje opreme: košarice, otroški sedeži …
 • Treking kolo
  • Primerno za vožnjo po cesti in makadamu.
  • Ožje pnevmatike od gorskih koles, a bolj nazobčane od mestnih.
  • Bolj pokončna in sproščena drža.
 • BMX kolo
  • Oblikovano za trike, skoke in obrate.
  • Nižji okviri, manjše pnevmatike.
  • Vzmetenje za lažje pristanke in izvajanje skokov.
  • Manj primerna za vsakodnevno vožnjo po mestu.

Ko ste izbrali idealen tip kolesa za vas, pa pot žal ali na srečo še ni zaključena. Specializirana kolesarska trgovina Extreme Vital ponuja vse od koles do dodatne kolesarske opreme, njihova kakovost pa je zagotovljena s strani priznanih blagovnih znamk, ki že leta krojijo kolesarsko pokrajino in sledijo sodobnim smernicam in razvoju.

Oblačila za kolesarjenje

Kolesarska oblačila imajo nekatere osnovne lastnosti, ki veljajo tudi za druga športna oblačila, ter nekaj specifik. Pri izbiri bodite pozorni na materiale, ki bodo omogočali odvajanje vlage in pretok zraka. Garderobo je potrebno prilagajati vremenskim pogojem.

Kolesarska majica Northwave Water
Kolesarska majica s kratkimi rokavi Northwave Water (Extremevital.com)

Poleti je dovolj kolesarska majica, ki naj se vam dobro prilega, da med vožnjo ne bo opletala, ter kolesarske hlače z vložki oziroma podlogo, ki bo vožnjo naredila udobnejšo. V hladnejšem vremenu izberite dodatne plasti iz materialov, ki vam bodo pomagali ohranjati toploto, vodoodporne jakne ali vetrovke pa vas bodo zaščitile pred zunanjimi vplivi. Pri gorskem kolesarjenju ali BMX kolesih je pomembna tudi zaščita ob padcih.

Kolesarska vetrovka Northwave Extreme H2O
Kolesarska vetrovka Northwave Extreme H2O (Extremevital.com)

Obvezen del so še kolesarske rokavice, ki bodo poleti preprečile nastanek žuljev in odrgnin, pozimi pa ozeblin. Za hladno vreme so primerne tudi kape ali trakovi, ki jih lahko nosite pod čelado. Prav tako ne pozabite na kolesarske nogavice, ki naj se dobro prilegajo stopalom in omogočajo odvajanje vlage. Odsevni trakovi in žive barve pa bodo poskrbele za varnost in vidnost v prometu.

Kolesarski čevlji, očala in čelade

Kolesarska čelada je ključen del zaščitne opreme. Razlikujejo se glede na tip kolesarjenja. Medtem ko so čelade za cestno kolesarjenje zračne in omogočajo doseganje aerodinamične oblike, gorske čelade strmijo k čim boljši zaščiti in trdnosti. Med njimi najbolj univerzalne pa so treking čelade, ki jih zaradi dobre zračnosti izberejo tudi mestni kolesarji.

Kolesarska čelada MET Trenta 3K Carbon UAE Edition
Kolesarska čelada MET Trenta 3K Carbon UAE Edition (Extremevital.com)

Za resno ukvarjanje s kolesarstvom so zelo priporočljiva kolesarska očala, katerih funkcija je zaščita pred sončno svetlobo, majhnimi prašnimi delci in žuželkami ter izboljšanje vidljivosti. Kolesarska očala so priporočljiva tudi pozimi zaradi vetra in padavin, kot je dež ali sneg. Glede na potrebe lahko izbirate med očali z različnimi lečami.

Kolesarska očala Rudy Project Stratofly
Kolesarska očala Rudy Project Stratofly ImpactX Photochromic 2 (Extremevital.com)

Kolesarski čevlji se od običajnih razlikujejo po tem, da je njihov podplat trd in tog. S posebnih vpenjalnim sistemom jih je mogoče pripeti na pedale, s čimer je omogočen boljši izkoristek energije pri poganjanju. Poleg tega pedalov ne poganjate le s potiskanjem navzdol, ampak tudi vlečenjem navzgor, kar pomeni razbremenitev sprednjih stegenskih mišic in razporeditev dela tudi na zadnje stegenske mišice.

Oprema za kolo

Da bo kolo vozno in primerno za vključitev v promet, je potrebno poskrbeti za ustrezno opremo. Osnovna oprema so gotovo prednje in zadnje luči, ki zagotavljajo vidljivost in druge udeležence prometa opozarjajo na vas, tako kot zvonec. Tlačilka bo poskrbela, da bo vaše kolo vedno nared. Izbirate lahko med tehnološko razvitejšimi, ki jih boste uporabljali doma za čim natančnejše polnjenje pnevmatik, prenosne tlačilke pa vam lahko pomagajo, če vas prazna zračnica preseneti na poti.

Kolesarska tlačilka Topeak Mini Dual
Kolesarska tlačilka Topeak Mini Dual (Extremevital.com)

Dovolj kakovostna ključavnica je nujen del opreme, če se s kolesom prevažate po mestu, v tem primeru pa vam bo prišel prav tudi prtljažnik, kamor boste lahko pospravili predmete, da vas ti ne bodo ovirali pri vožnji. Otroškega sedeža ali prikolice bo vesel vsak starš, ki se zjutraj odpravlja po opravkih. Nosilci za bidone pa so pomemben del športnih in potovalnih koles.

Dodatna oprema za kolesarje

Za vse, ki se radi s kolesom odpravljate na izlete, je priporočljivo preveriti ponudbo posebno oblikovanih kolesarskih nahrbtnikov, ki so prilagojeni načinu vožnje in vas pri gibanju ne bodo ovirali.

Kolesarski nahrbtnik Deuter Race 8L
Kolesarski nahrbtnik Deuter Race 8L (Extremevital.com)

Z nahrbtniki lahko združite tudi mehove za vodo, ki vam bodo omogočili pitje tekočine med vožnjo preko cevke, brez dodatnih distrakcij. Kolesarski števci in merilci srčnega utripa pa vam bodo pomagali pri spremljanju vašega športnega napredka in sledenju vzdržljivosti ali naporov pri posamezni turi.

Za servis in vzdrževanje kolesa

Poleg tlačilke pa so včasih potrebni še dodatni elementi in posegi, ki bodo poskrbeli za brezhibnost kolesa. Poleg čistil je dobro imeti pri roki tudi olja in maziva, ki pridejo prav pri osvežitvi zavor. Stojalo vam bo omogočilo optimalen način shranjevanja, ki bo zaščitilo kolo in hkrati ne bo zasedlo nepotrebnega prostora.

Stenski nosilec za kolo Topeak OneUp
Stenski nosilec za kolo Topeak OneUp (Extremevital.com)

Trak za zaščito obročev je posebej primeren za vožnjo z visokim zračnim tlakom – kot učinkovit način preprečevanja predrtji. Extreme Vital nudi tudi tesnila in nadomestne dele za vilice ter amortizerje. Z izborom naper oziroma špic in specializiranih orodij, od merilnika tlaka do snemalcev plašča, boste lahko osnovne popravke opravili kar doma.

Tako! Prepričani smo, da bo nakup kolesarske opreme zdaj mnogo enostavnejši.

V branje priporočamo

Pobeg s kolesom | Vse pravice pridržane © 2024